MadeinVilnius.lt apdovanojimai sugrįžo. Kiekvienais metais metų pabaigoje skelbiame penkias nominacijas, kuriomis norime pažymėti išskirtinius, neakivaizdinius bei naujus metų įvykius, žmones, vietas ir projektus. 2023 metais mieste atsirado naujų restoranų ir kavinių, muziejų, pramogų ir laisvalaikio praleidimo vietų, kurie apdovanojimuose varžysis dėl geriausio vilniečių įvertinimo.

Šiemet apdovanojimai bus skirti 5 kategorijose: „Metų debiutas 2023“, „Geriausia(s) restoranas/kavinė/baras 2023“, „Metų vilnietis 2023”, Metų projektas 2023”, „Metų įvykis (renginys) 2023”. Geriausią nominantą kiekvienoje kategorijoje galės rinkti patys vilniečiai.

NOMINACIJA: „Geriausia(s) restoranas/kavinė/baras 2023“

Šiandien pristatome nominaciją ,,Geriausia(s) restoranas/kavinė/baras 2023”. Šią nominaciją pretenduoja laimėti naujos ir išskirtinės Vilniaus vietos, kuriančios miesto gastronomijos žemėlapį.

Ši apklausa baigėsi (nuo 1 month).

Kuris restoranas/kavinė/baras nusipelno 2023-ųjų metų geriausiojo/geriausiosios titulo?

Piana Vyshnia
360 balsų (20.52%)
Protėviai
338 balsų (19.27%)
Baleboste
337 balsų (19.21%)
Flying Tomato Pizza
171 balsų (9.75%)
Baras „Sparta“
108 balsų (6.16%)
KYIV
101 balsų (5.76%)
1323 blynai
97 balsų (5.53%)
Justa Pasta
95 balsų (5.42%)
Karčma 1863
77 balsų (4.39%)
Motif
70 balsų (3.99%)

„Piana Vyshnia”

„Piana Vyshnia” pagaliau atidarė savo pirmąjį barą Vilniuje. Baras yra išskirtinis tuo, kad jame rasime tik vieną gėrimą, gaminamą pagal senas Lvivo tradicijas. Geriausias Lvivo gėrimas – neatsiejama senojo Lvovo dalis. Visuose Lvivo namų ūkiuose nuo seno buvo gaminamas girtų vyšnių gėrimas. Kiekviena šeimininkė gamino šį gėrimą, o kiekviena mergina žinojo jo skonį.

Išskirtinis yra ir barų dizainas, kuris kiekvienoje šalyje ir kiekviename mieste išlaiko savo pradinį dizainą. Jame visada rasime vyšninės spalvas, lentynose besipuikuojančius stiklainius su vyšnių gėrimu ir visur tokias pačias taures.

Picos furgonėlis „Flying Tomato Pizza“

23-ejų vilnietis Nikolas Oženka Vilniuje atidarė pirmąją vietą Lietuvoje, galinčią pasigirti ypatingomis krosnimis picai – neapolietiškos picos furgonėlį „Flying Tomato Pizza“. Net išskirtiniams Europos restoranams šios krosnys kol kas – neprieinama svajonė.  Neapolietiškos picos išsiskiria ingredientais, todėl jie į „Flying Tomato Pizza“ atkeliauja iš pačios picos gimtinės Italijos ir Didžiosios Britanijos, kur maisto kultūra – itin aukšto lygio.

Šis picos furgonėlis tapo tikru hitu, vasarą prie jo stovėjo eilės norinčiųjų paragauti tikros neapolietiškos picos. Nuo lapkričio pabaigos furgonėlis persikėlė į Bernardinų kiemo vidaus patalpas, kur ir toliau džiugins vilniečius pamėgtomis picomis.

„Baleboste“

Žydų kultūroje taip yra vadinama gabi, gera namų šeimininkė. Ji visada priima svečių į namus ir sutinka juos kaip namiškius. Tikroji šio restorano „baleboste“ tai Riva Portnaja, bene geriausia žydų virtuvės žinovė Lietuvoje. Ji restorano receptus dėliojo iš savo šeimos receptų. Kavinėje galima rasti žydų (dar žinoma kaip litvakų) virtuvę. Ši vieta gali pasigirti senais tradiciniais receptais ir „babomis“, kurios priims, padabos, bet jei reikės ir pabars. Apie kavinės gaminamus beigelius po Vilnių jau sklando legendos, bet šeimininkai kviečia patiems pastudijuoti meniu ir išsirinkti tai, kas miela širdžiai.

Baras „Sparta“

Buvusioje „Spartos“ gamyklos vietoje nuo pernai vasario galima apsilankyti… bare. Nors kojinių ant sienų nerasime ir tik kai kurie patalpos elementai primena apie neseniai čia dar veikusią gamyklą, šis baras patiks autentiškumo i hipsteriškumo mėgėjams.

„1323 blynai“

„1323 blynai“ – tai maisto vagonėlis, kur galima nusipirkti lietinių, gaminamų pagal Charkivo receptą. Vagonėlį įkūrė du ukrainiečiai, kurie Vilniuje nusprendė atkurti studentavimo laikų blynų receptą. Olehas ir Ruslanas studentavimo laikais Charkive dažnai valgydavo blynus su įvairiais įdarais. Ukrainoje jie dirbo informacinių technologijų srityje bei turėjo nuosavų maisto prekių parduotuvių. Atvykę į Lietuvą vaikinai nusprendė imtis naujos verslo idėjos.

Čia rasime sūrių ir saldžių skonių. Anot vagonėlio įkūrėjų, blynai čia yra gaminami iš aukštos kokybės ingredientų, o jų skonis tikrai skiriasi nuo tų, gaminamų Lietuvoje. Nemenko lietuvių susidomėjimo susilaukia ir meniu esanti okroška, kurios niekur kitur Vilniuje nenusipirksime.

„Karčma 1863“

Eidami Bokšto gatve, atkreipkite dėmesį į neseniai atidarytą „Karčma 1863“  tai – unikali koncepcijos kavinė, įsteigta baltarusių. Čia galima paragauti bulvių rutuliukų su sūriu, šiltų salotų su kepenėlėmis, moliuginės sriubos, antienos patiekalo ir varškės pirštelių su įvairiais padažais. Sklando legendos, kad pats K. Kalinauskas su sukilėliais mėgo čia leisti laiką.

„Protėviai“

Tokių kepsnių Vilniuje iki „Protėvių“ atsidarymo dar nebuvo. Šio restorano įkūrėjai maisto gamybos subtilybių ieškojo mūsų protėvių tradicijoje. Kepsniai čia yra kepami ant atviros ugnies – ta suteikia jiems išskirtinio ir su niekuo nepalyginamo skonio. Užsukę į šį restoraną, lankytojai ras malkomis kūrenamą ir atvira liepsna degantį grilių, ant kurio yra ruošiami pagrindiniai patiekalai.

„Justa Pasta“

„Justa Pasta“ – tiesiog žodžių žaismas ir itališko restorano Vilniuje pavadinimas. Atsidaręs vasarą, restoranas jau spėjo susilaukti ne tik žiniasklaidos, bet ir didelio lankytojų dėmesio. Nors picos ar lazanijos šiame restorane nerasime, vis dėlto šiame restorane siekiama perkelti geriausias Italijos skonių tradicijas bei suteikti šiai virtuvei modernios estetikos, surasti skonius, kurie maloniai stebintų kiekvieno svečio skonio receptorius. Čia rasime tik vieną pastos rūšį, o tradiciniai patiekalai čia yra interpretuojami iš naujo. Tokių skonių nei Lietuvoje, nei kažkur kitur pasaulyje nerasime.

„KYIV“

Restoranas „KYIV“ – ukrainiečių namai, į Vilnių atnešę turtingą Ukrainos gastronominį paveldą. Kiekvienas patiekalas – ilgaamžės ukrainietiškos tradicijos, pateiktos su žiupsneliu modernumo. Restoranas savo lankytojus kviečia leistis į gastronominę kelionę po 27 Ukrainos regionus.

„Motif“

Palangos restorano „Vila Komoda“ virtuvės šefas Martynas Meidus kartu su akcininkais Vilniuje atvėrė restorano „Motif“ duris. Toks konceptas pirmas, anksčiau nematytas Vilniuje – čia a la carte vakarienių metu žmonės yra kviečiami klausytis dainininkų pasirodymų. Idėja paprasta: restorane vyksta a la carte vakarienės, į kurias atvykę žmonės vėliau gali klausytis ir specialių atlikėjų pasirodymų bei pasilikti vakarėliui su muzika.

Šio unikalaus koncepto restoraną į Lietuvą atsivežė keturi jo savininkai. Be M. Meidaus tarp jų yra ir patyręs verslininkas ir investuotojas Darius Bivainis bei naktinio klubo „Anna Mesha“ bendrasavininkai Fady Farhat ir Justinas Žvigas.

MadeinVilnius.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „Naujosios medijos grupės“ sutikimo neleidžiama.MadeinVilnius.lt

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

10 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar keliaujantys kiemeliai prisidėjo prie Naujamiesčio humanizavimo?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist