Vilniuje – pirmasis šalyje – spurgų festivalis. Jis vyksta sostinės senamiesčio širdyje – Stiklių kvartale. Pasak organizatorių, tai – Užgavėnių preliudija. Jie siūlo blynų lėkštes papildyti ir spurgomis. O jų esama gausybė rūšių. Nuo ispaniškų čiurų, itališkų bom-boloni, amerikietiškų spurgų iki mielinių spurgų su įvairiausiais įdarais.
Kūrybinių idėjų nestokojanti Stiklo kvartalo bendruomenė pirmąsyk sumanė netradiciškai paminėti žiemos pabaigą, surengdami sotaus maisto šventę, kuri sutaps ir su Užgavėnėmis.
„Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Po Užgavėnių prasideda Pelenų diena – Gavėnios pradžia, kuomet tikintieji iki pat Velykų sekmadienio susilaiko nuo persivalgymo. Kol dar turime likusias dvi savaites, kviečiu ragauti ir išlaikyti skirtingų tautų senąsias maisto tradicijas, bei šitaip išvaryti žiemą iš Vilniaus senamiesčio kiemų. Festivalyje kartu išrinksime skaniausius blynus ir spurgas“, – sako Stiklo kvartalo idėjos autorė ir vietokūros dizainerė Julija Janus.
Nors Lietuvoje Užgavėnių tradicinis patiekalas – blynai, šventės organizatoriai nutarė skanumynų valgiaraštį paįvairinti, į jį įtraukdami kitų šalių Užgavėnių tradicinius valgius – spurgas ir pyragėlius. O ir patys gardėsiai bus pačių netikėčiausių skonių: čiuros, blyneliai su ikrais, krevetėmis, varške, beigeliai su stirniena, kopūstais ir grybais įdarytos spurgos. O kur dar itališkos Užgavėnių spurgosbomboloni su vaniliniu kremu, lazdyno riešutų kremu arba namų gamybos vyšnių uogiene. Prancūziški crepe siuzette, belgiški vafliai su ledais, tradiciniai amerikietiški donuts spurgų riestainiai. Visi bus laukiami skanauti purių varškės spurgyčių su mėlynių džemu, apipiltų sūrios karamelės padažu, skrudintų migdolų drožlėmis ir šviežiomis uogomis. Ant stalų garuos mieliniai namų gamybos blyneliai, tradicinės spurgos, įdarytos plakta grietinėle.
Šio festivalio simboliu taps daniškos Užgavėnių bandelės fastelavnsbolle, puoštos marcipanais ir įdarytos saldžia plakta grietinėle. Šią bandelę Skandinavų šalyse tradiciškai valgo iki pat Pelenų trečiadienio, todėl ji dar vadinama „stora antradienine bandele“. Vietos, kurios dalyvauja Spurgų festivalyje, bus pažymėtos plakatu su šios bandelės nuotrauka.
Smaguriai vilniečiai ir miesto svečiai bus laukiami „Senatorių pasaže“, „Augustas & Barbora“, „Lokio“, „Pulpo“, „Puaro“, „Markus“, „Maurizio“, „Cozy“ restoranuose, „Ponių laimėje“, „Balzac Crêpes“.
Festivalio meniu:
AUGUSTAS IR BARBORA Love Story Cafe (Stiklių g. 7)
Mieliniai namų gamybos blyneliai
Purios varškės spurgytės
Senovinio stiliaus spurga
COZY (Dominikonų g. 10)
Legendiniai varškėtukai su grietine ir uogiene
MAURIZIO’S ITALIAN FOOD (Didžioji g. 19a)
Itališkos užgavenių spurgos Bombollini
PULPO TAPAS BAR (Stiklių g. 16)
Ispaniškos ilgos spurgos Churros
Ispaniškos spurgytės
PUARO (M. Antokokolskio g. 13)
Belgiški vafliai su ledais
STIKLIŲ PONIŲ LAIMĖ (Stiklių g. 14)
Lietiniai blyneliai su varške
Spurgos su kopūstais/grybais
MARKUS IR KO (M. Antokokolskio g. 11)
Blyneliai su ikrais ir salotomis
Blyneliai su krevetėmis
Blyneliai su ledais ir karštu šokoladu
LOKYS (Stiklių g. 8)
Beigelis su stirniena
BALZAC (Savičiaus g. 7)
Prancūziški blyneliai
KEPYKLĖLĖ GRŪDAS (Senatorių pasažas)
Daniška užgavėnių bandelė Festivalensboller