Maistas

„Bėganti“ vakarienė – naujoms maisto ir bendravimo patirtims

Kartais norisi namų jaukumo ir didelio draugų būrio. Kaip per filmus. Kartais norisi skanaus naminio maisto, ko nors unikalaus, o kartais norisi pasidalinti naujausiais savo virtuvės atradimais. Kartais keista jėga stumia į netikėčiausias parduotuves link žvakių, servetėlių ir kibirėlių, vynui šaldyti, kad vakarienė būtų kitokia, nei įprastai. Kartais norisi mėgautis gardžiais kvapais, skoniais ir turiningais pokalbiais valandą, gal net dvi. Arba visą vakarą. Turbūt didžioji dauguma, skaitančių šį straipsnį, rečiau ar dažniau pajaučia tą „kartais“. Tai supratę, „Running Dinner“ idėjos autoriai sukūrė platformą, apjungiančią visus, kuriuos domina maistas ir pokalbiai. Nomhop.com internetinė svetainė sieja daugybę skirtingų miestų, kuriuose kas ketvirtį ar net kelis mėnesius vykdomos bendrų „bėgančių“ vakarienių iniciatyvos.

KAS YRA „BĖGANTI“ VAKARIENĖ?

Tai – vienos dienos trijų vakarienės patiekalų ciklas, kurio metu visi užsiregistravę į renginį dalyviai gamina bei ragauja naminį maistą.

 

KOMANDA IR VIETA

Komandas sudaro nuo vieno iki trijų asmenų. Vienam iš komandos narių užsiregistravus į konkretų renginį, jis gali išsiųsti kvietimus (paprasta tai padaryti susiejant paskyrą su Facebook ar naudojant el.pašto kvietimą) daugiausiai dar dviems asmenims, kurie dalyvavimą privalo patvirtinti arba atmesti.

Registruojant dviejų ar trijų asmenų komandą yra būtina turėti erdvę, kurioje gaminsite bei vaišinsite svečius. Registruojantis dviese galite pažymėti, jei prie savo komandos galėtumėte ir norėtumėte prijungti vieną nepažįstamąjį, nes registruojantis vienam (dažnai tai gali būti miesto svečias) virtuvės turėti nebūtina, mat bet kokiu atveju stengiamasi formuoti mažiausiai dviejų asmenų komandas.

 

Kaskart registruojantis į naują renginį, komandos sudėtis gali kisti, tad nėra būtina prisirišti prie tų pačių draugų. Lygiai taip pat pasikeitus vieno iš komandos narių planams, internetinėje komandos paskyroje beveik iki paskutinės minutės galima keisti komandos sudėtį (kaip ir jūsų virtuvės adresą).

DALYVIAI

Registruodamiesi svarstėme, ar neteks viso vakaro metu bendrauti angliškai bei pasakoti apie Lietuvą – taip nuteikė anglų kalba pasitikęs Nomhop.com internetinis puslapis. Vis tik mūsų vakaro eigoje nesusidūrėme su nei vienu miesto svečiu. Dalyvių amžius vyravo tarp 20 ir 40 metų. Nors buvome pasiruošę patį tradiciškiausią stereotipą – tikėjomės merginų komandų – galiausiai nustebome paskaičiavę, kad smagiai vakarieniaudami susipažinome su vienodu kiekiu vyriškos bei moteriškos lyties dalyvių. Taip pat nudžiugino nemažai renginio metu atrastų bendrų pažinčių bei interesų, o kitam kartui turime idėją įsimesti daugiau vizitinių kortelių bei kišeninį stalo žaidimą, jei kalba nesirištų, nors tai pasirodė beveik neįmanoma susipažinimui skiriant tik vieną valandą.

EIGA, TERMINAI IR TRADICIJOS

Likus dienai iki renginio, jūsų registruota lokacija nebegali būti keičiama, nes pagal ją yra nustatomas patiekalas, kurį turėsite gaminti. Panašu, kad labiausiai nuo centro nutolusių virtuvių savininkai gamina užkandį (angl. starter), arčiau miesto centro įsikūrę ruošia vakarienę, o pėsčiomis iki Katedros ar Rotušės nukeliauti galintys rūpinasi desertu. Šiuo atveju aš ir mano komanda, savo virtuvės tašku pasirinkę Žirmūnus, galvojome apie pagrindinio patiekalo receptą.

Paprastai renginio diena yra skirta pasiruošimui: komandos susibūrimui, reikiamų produktų nupirkimui, paskirto patiekalo gaminimui. Žinoma, norint maistą patiekti itin šviežią, ypatingai jei gaminate vakarienę ar desertą, galite pasilikti detales ir renginio eigai, tačiau tuomet pasirūpinkite užkandžiais, kuriais vaišinsite atvykėlius, belaukiančius jūsų šedevro. Vis tik iš savo patirties pastebėjau, jog įprastas makaronų garnyro išvirimas sukėlė nemažai vargo ir gaišaties, tad ateityje rinkčiausi patiekalus, kuriuos galima būtų pagaminti iš anksto arba jų gaminimo procesas būtų smagus bei įtraukiantis visus svečius.

Likus valandai iki renginio pradžios, savo el. pašte bei Nomhop.com paskyroje galėsite rasti informaciją, kokios komandos pas jus atvyks (jei jūs gaminate užkandį) arba adresą bei komandą, pas kurią vyksite jūs (jei gaminate kitą patiekalą). Vieno patiekalo ragavimui bei susipažinimui skiriama valanda, o jai einant į pabaigą, savo paskyroje galima patikrinti informaciją dėl ateinančio patiekalo vietos ar komandų, su kuriomis susitiksite.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad viename taške visais atvejais susitinka trys (viena iš jų – gaminančioji, kitos dvi – ragaujančios) dviejų – trijų asmenų komandos, tad reiktų ruoštis 6 – 9 svečių vaišėms (įskaitant jūsų komandą). Pirmą kartą dalyvaudami šioje atrakcijoje gerokai apsirikome galvodami, jog su dalyviais, pas kuriuos viešėjome pirmame taške, keliausime toliau. Turėkite omenyje, kad, greičiausiai, su jais turėsite galimybę pabendrauti tik paskirtą valandą, nes pagrindinio patiekalo vakarienei susitiksite su kitomis dvejomis komandomis, o desertą degustuosite dar su kitais žmonėmis. Geras sprendimas, jei viename ar kitame taške su naujais pažįstamais nesutaptų auros, o, atradus bendraminčių, visuomet galima apsikeisti kontaktais ar susitikti visų vakaro pramogautojų dūzgėse, paprastai vykdomose viename iš barų, esančių miesto centre.

Galvodami, kad su užkandžiauti susirinkusia kompanija vakaro kelionę tęsime, drąsiai vaišinomės ne tik patiektais užkandžiais, bet ir vynu, palikę kelis vyno butelius savo virtuvėje. Vis dėlto, nors apie tai niekur nerašoma, tradiciškai gaminančioji komanda ruošia vaišes, o į svečius atvykusios trijulės ar duetai atsineša vyno.

Dar viena nerašyta taisyklė – vakarienės laikas. Nors kiekvienam susitikimui įprastai skiriama po valandą, tapus vakarienės svečiu yra mandagu atvykti ~10 – 15 min. vėliau, nei nurodyta renginio puslapyje. Tuo tarpu vakarienę gaminančias komandas skatinčiau nesidrovėti ir užkandus iš pirmojo taško išvykti tada, kada jaučiamas poreikis. Beje, vaišinantis desertu, laikas taip atidžiai nebesekamas, o prie dūzgių prisijungti galima net ir valanda vėliau.

MAISTAS AR BENDRAVIMAS?

Pirmą kartą dalyvaudami „bėgančioje“ vakarienėje ėmėme domėtis – kas vis tik čia svarbiau – ypatingi patiekalai ar naujos pažintys? Neradome teisingo atsakymo, nes kiekvienas registravosi į projektą vedamas skirtingų tikslų. Viena iš sutiktų komandų dalinosi ankstesnių „bėgančių“ vakarienių įspūdžiais: nors prekybos centro traškučiai vietoj užkandžio nuvylė, įdomus bendravimas ir šmaikšti istorija išgelbėjo vakarą. Vis tik tą patį vakarą jų ragautas desertas „Sambukos krūtys“ sukėlė nemažai nuostabos ir susidomėjimo, bet išsekus kalboms apie deserto keistumą, buvo gana nejauku tylėti kartu su virtuvės meistrais.

Pirmoji mūsų komandos „bėgančios“ vakarienės patirtis kol kas persipynė vien gerais prisiminimais tiek iš skonių, tiek iš bendravimo pusės. Pirmajame punkte ragavome Summer Rolls (kaip Spring Rolls, tik gaminami kiek kitaip bei patiekiami ir valgomi šalti) užkandį. Buvo įdomu sužinoti apie netradicinį patiekalą (taiklus pasirinkimas siekiant nustebinti, atkreipti dėmesį į maistą bei dar viena tema, bendraujant su naujais žmonėmis), o daugiau patirties su Nomhop.com turinti kompanija papasakojo apie renginio subtilybes bei dalinosi savomis istorijomis. Beje, kadangi pati esu vegetarė, manau, kad, nors registruojantis galima užpildyti ypatingų poreikių skiltį, jos informacija gaminantiems asmenims būna pateikiama gerokai per vėlai bei neakcentuojama, tad, kad išvengtumėte nepatogumų, gana gudru yra iš anksto pagalvoti apie vegetarišką ar veganišką opciją. Nesklandumų mus į svečius priėmusi komanda išvengė ant stalo sudėjusi valgymui paruoštus ingridientus bei skatindama svečius komplektuotis asmenininius Summer Rolls.

Antrasis taškas buvo mano namai, kuriuose uždegėme visas žvakes, pagarsinome muziką ir vaišinome svečius tušinta sojos mėsa su alyvuogėmis, riešutų padažu bei makaronų garnyru. Belaukiant verdančių makaronų skanavome bohemišus užkandžius – sūrį, alyvuoges bei vyną.

Trečiasis punktas mus pasitiko su senu močiutės šokoladinio pyrago receptu ir nebylių kalba savo vardą išreikšti išmokiusios komandos nariais. Įdomu, netradiciška, o kartu ir šeimyniška bei jauku.

Smagu, kad po renginio internetinėje paskyroje buvo galima dalintis savo įspūdžiais bei patiems sulaukti atsiliepimų. Vis tik pati internetinė svetainė akcentuoja ne pokalbių turinį, o ragautą maistą.

KAIP DALYVAUTI?

Dalyvavimas yra visiškai nemokamas, tereikia užsiregistruoti internetinėje svetainėje (arba naudojant to paties pavadinimo programėlę) Nomhop.com. Būtina nurodyti savo telefono numerį, elektroninį paštą, adresą bei užpildyti visus kitus privalomus laukus. Čia užsiregistravus galima sekti visus Nomhop.lt renginius visuose miestuose, taip pat galima inicijuoti vakarienes.

Artimiausia numatoma vakarienė vyks 2017 m. gruodžio 9 d., Vilniuje. Dar galite spėti užsiregistruoti, registracija iki šio vakaro(gruodžio 7 d. 22 val.)!

Autorė: Gabrielė Snieganaitė

Įvertink šį straipsnį
Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!
0 skaitytojai (-ų) įvertino
Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Užsisakyti komentarų pranešimus
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus
Back to top button