Šeštadienį, lapkričio 4 d., 19 val. kultūros kompleksas SODAS 2123 (Vitebsko g. 23, Vilnius) kviečia į naują Godos Palekaitės ir Jono Paleko performatyvią paskaitą „Humorai“.

Prognozės apie žmonijos ateitį ganėtinai niūrios. Karo ir ekologinės krizės akivaizdoje ryškėja poreikis ne tik auginti ar gaminti, bet ir kaupti bei saugoti, perkurti resursų tiekimo grandines, keisti santykį su mityba ir gyvąja aplinka. Kaip versimės ateityje – gal pradėsime valgyti žmones? Ar vis atidžiau maitinsime bakterijas, o gal sugrįšime į valgyklas? Ar kaip tik – išplėtę savo šeimas drauge lupsime žirnius ir vieni kitus ruošime ilgai žiemai?

SODAS 2123 tęsia renginių ciklą, skirtą „šešėlinei“ maisto kultūros pusei – jos organizavimo ir artikuliavimo principams, peržengiantiems skonių ir tekstūrų ribas. Jame meninės priemonės pasitelkiamos ieškant nevartotojiško santykio su mityba, siekiant suprasti, ką mums duoda į mūsų kūnus ir bendruomenes patenkančios medžiagos. Laisvo formato paskaitų cikle lankytojai kviečiami į kultūros kompleksą SODAS 2123 užsukti kaip į ateities kūrimo buveinę, kurioje mokomės išlikti keisčiausiomis kol kas patirtomis sąlygomis.

Performatyvioje paskaitoje „Humorai“ menininkė ir tyrėja Goda Palekaitė bei virtuvės šefas Jonas Palekas kviečia dalyvauti eksperimentinių gėrimų ragavimo sesijoje, įkvėptoje istorinės medicinos teorijos. Renginio svečiams bus siūlomi specialiai sukurti kokteiliai, atitinkantys pirmapradžius žmogaus kūno skysčius: kraują, flegmą, geltonąją ir juodąją tulžį. Tiek gydymo, tiek meno tradicijoje šie elementai laikyti lemtingais – jų trūkumas ar perteklius galėjo keisti ne tik asmens temperamentą ar išvaizdą, bet ir istorijos ar ateities vagą, santykį su visuomene ir kosmosu. Kviesdami drauge aptarti savo potyrius, autoriai mus įtraukia į dar vieną pasakojimą, kuriame maginio ir medicininio žinojimo ribos nebėra nei aiškios, nei svarbios.

Goda Palekaitė yra Briuselyje gyvenanti menininkė ir tyrėja, dirbanti šiuolaikinio meno, performanso, meninių tyrimų, literatūros ir antropologijos sandūroje. Jos projektuose tyrinėjami politiniai istorinių pasakojimų akcentai, svajonių ir vaizduotės galia bei socialinės kūrybos sąlygos. Palekaitės solo parodos pristatytos Beursschouwburg meno centre Briuselyje, Västerås meno muziejuje, Gento Kunsthalėje, „Editorial“ projektų erdvėje Vilniuje, „Tour à Plomb“ centre Briuselyje, „Konstepidemin“ Goteborge, Švedijoje, ir „RawArt“ galerijoje Tel Avive. Jos performansai ir instaliacijos rodytos „Whitechapel“ galerijoje Londone, BOZAR menų centre Briuselyje, nacionaliniame Lietuvos „Pelkių paviljone“ 2018 m. Venecijos architektūros bienalėje, tarptautiniame Vilniaus teatro festivalyje „Sirenos“ Vilniuje, „Kanal – Centre Pompidou“ Briuselyje ir kitur. 2020 m. ji išleido pirmąją grožinės literatūros knygą „Schizmatikai“ (Leidykla „Lapas“). 2019 m. Palekaitė apdovanota Lietuvos kultūros ministerijos Auksiniu scenos kryžiumi ir Jaunojo menininko premija. Šiuo metu ji yra meno doktorantė Haselto universitete ir PXL-MAD menų mokykloje Belgijoje.

Jonas Palekas yra virtuvės šefas, maisto teoretikas ir gaminių dizaineris, dirbantis gastronomijos srityje. Domėdamasis socialiniais, kultūriniais ir ekologiniais šiuolaikinio pasaulio kontekstais, ir jungdamas juos su savo kulinarine patirtimi, Palekas siekia perbrėžti žmogaus mitybos įpročių ribas ir kelti klausimus apie maisto ateitį neramiais laikais. 2017 metais menininkų centre „Autarkija“ Palekas įkūrė restoraną „Delta mityba“, kuris iki pat 2023 m. vaidino svarbų vaidmenį Vilniaus šiuolaikinio meno scenoje. Taip pat jis aktyviai dalyvauja meniniuose projektuose ir renginiuose visoje Europoje, tarp jų – 2017 ir 2018 m. Venecijos meno bienalėje, „Volcano Extravaganza“ Italijoje 2019 m., Amsterdamo „Kunstverein“ 2019 m. ir kituose. 2022–2023 m. Palekas buvo Jan Van Eyck akademijos Mastrichte, Nyderlanduose rezidentas.

Renginių serijos kuratorė – Monika Kalinauskaitė

Grafikos dizainerė – Monika Janulevičiūtė

Renginių ciklą remia Vilniaus miesto savivaldybė

Renginys nemokamas. Renginys nemokamas ir vyks lietuvių kalba. Ragavimui skirtų gėrimų kiekis ribotas.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

2 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar važiuosite (važiuotumėte) į Nidą „Pajūrio ekspresu“ net 7 valandas?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist