Jei reikėtų rinkti desertą, kuris dažniausiai šmėžuoja nuotraukose po atostogų Italijoje, tai būtų ledai – itališkieji gelato. Šią vasarą įvairiausių skonių tikrų itališkų ledų galima skanauti ir Vilniuje. Puikiai žinomas charizmatiškasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco šaltojo skanėsto mėgėjus kviečia į ledainę, įsikūrusią jo Kulinarijos studijoje.

Be ledų italai vasaros neįsivaizduoja, gelato valgomi taip gausiai, jog populiarios ledainės šioje šalyje per vasarą užsidirba visiems metams. Tiesa, priešingai nei Lietuvoje, kur ledų skanaujama ir kitu metų laiku, italai ledus valgo išskirtinai vasarą.

Rimtas ledų gerbėjas yra ir pats Gian Luca, tad svajonę pasiūlyti kuo gausesnę itališkų ledų skonių paletę puoselėjo jau seniai. „Turėti savo ledainę arba gelaterija visada buvo mano svajonė. Norėjau, kad viskas būtų kaip Italijoje: lauke – maži staliukai, viskas truputį netaisyklinga, bet paprasta ir jauku, kad žmonės jaustųsi lyg namų aplinkoje, atsipalaidavę, neskubėdami su vaikais ar draugais galėtų valgyti ledus… Labai tikiuosi, kad pavyko“, – šypsosi virtuvės šefas.

Kulinarijos studijoje ir toliau bus ruošiami patiekalai iš šviežios pastos, kepamos picos, kaip tik neseniai naujai sudėliotas vasaros meniu, tačiau ledai šioje vietoje užims ypatingą vietą – jų vežimėlį bus galima išvysti dar lauke, netoli studijos durų.

Ledų gamyba nėra tik vienas iš Gian Lucos pomėgių – tai tikrų tikriausia aistra, o jis pats – gelato gaminimo profesionalas, baigęs „Iceteam 1927 Gelateneo“ mokyklą, gelato ledų specializaciją. Jis taip pat ir „Iceteam 127“ gelato gaminimo įrangos atstovas Baltijos šalyse. Būtent naudojant šią įrangą ir yra gaminami autentiški itališki gelato Kulinarijos studijoje.

Kuo itališkieji gelato ypatingi, ar pats Gian Luca atskirtų juos akloje degustacijoje? „Be jokios abejonės, ypač, jei bus gaminti mano, – juokiasi šefas. – Itališki gelato yra minkšti, kreminiai, kartais net sakom, kad tai lyg tepami ledai. Iš tokių vargiai suformuosi tvirtą kamuoliuką, bet to ir nereikia, svarbiausia – pasakiškas skonis. Jį lemia labai geri ingredientai, o pavyzdžiui, cukraus beriama tik tiek, kad pagrindinis skonis būtų paryškintas, saldumas niekada nėra dominuojantis“.

Gian Luca išduoda paslaptį, jog jo paties mėgstamiausi yra pistacijų ledai ir jie net turi jam stebuklingą poveikį – jei kartais apninka liūdesys, reikia suvalgyti pistacijų ledų ir nuotaika kaip mat pagerėja. „Labai geras vaistas, visiems rekomenduoju!“, – šypsosi jis.

Kulinarijos studijos ledainėje galima skanauti 8-10 rūšių ledų, kurie visada bus šviežutėliai, mat gaminami nedidelėmis porcijomis. Skonių paletė – nenutolstanti nuo klasikos, bet įtinkanti ir egzotikos mėgėjams, ir šokolado fanams, ir skaičiuojantiems kalorijas ar netoleruojantiems laktozės… Ledų gerbėjams siūlomi pistacijų, lazdyno riešutų, šokoladiniai, sūrios karamelės ledai. Vaisinių gelato sparną atstovauja tokie skoniai kaip mangas, pasifloras, raudonasis apelsinas, taip pat retai kur kitur gaminami ananasiniai ledai. O kur dar tikrų tikriausia itališka klasika – ledai su šokolado gabaliukais dar žinomi, kaip stracciatella ledai. Būtent pastarieji yra rekomenduojamas pasirinkimas, jei mėgstate affogato – tobuląjį gelato ir espresso derinį.

Įdomus sutapimas – Gian Lucos mėgstami pistacijų ledai, kaip rodo jo ankstesnių metų ledų gaminimo patirtis, yra ir lietuvių mėgstamiausi. Jų visada nelieka pirmųjų. Antri pagal lietuvių valgytojų simpatijas rikiuojasi sūrios karamelės gelato, trečioje pozicijoje – stracciatella.

Gian Luca priduria, jog Kulinarijos studijoje ruošiama tikra itališka kava, o jis laikosi tvirtos itališkos taisykės: espresso čia kainuoja lygiai 1 eurą – kaip ir visoje Italijoje.

Virtuvės šefas Lietuvoje gyvena jau ne vienus metus, tad puikiai pažįsta vietinius produktus. Neatsitiktinai itališkiems gelato gaminti jis pasirinko lietuvišką pieną, grietinėlę, tiesa, kiti priedai atkeliauja iš Italijos. Panašu, jog tai dar viena priežastis, kodėl jo ledai – visai kaip Italijoje. Gian Luca niekada nestokoja idėjų, tad jau visai netrukus smaližiams ketina pasiūlyti ir ledų tortų – jų bus galima užsisakyti namams ar paragauti gabaliuką vietoje.

Kulinarijos studija įsikūrusi Krokuvos g. 2, Vilnius. Čia gaminamus patiekalus bei gelato ledus taip pat galima užsisakyti išsinešimui per populiariausias maisto pristatymo programėles. Studijos darbo laikas: trečiadieniais-sekmadieniais 12-22 val.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

85 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar karinių pratybų metu Vilniuje turi būti skelbiama komendanto valanda?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist