Kovo pabaigoje kelioninių patirčių internetinis vadovas tradiciniam maistui „Taste Atlas“ paskelbė geriausias pasaulio šaltas sriubas. Šiame geriausiųjų 17-iktuke mūsų šaltibarščiai užkopė net į pirmąją vietą.
Didžioji dauguma sriubų yra iš Europos: net 5 tokios sriubos – iš Ispanijos. Į geriausiųjų sąrašą pateko net keturios šaltųjų sriubų variacijos su burokėliais (Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Baltarusijos).
Kaip šiame atlase pristatomi lietuviški šaltibarščiai?
Sąrašo aukščiausioje vietoje atsidūrę šaltibarščiai įvertinti daugiau nei keturiais balais iš penkių galimų. Taip pat pažymima, kad šią sriubą yra itin lengva pasiruošti bei nereikalauja didelių laiko sąnaudų.
„Ši gaivi, šalta burokėlių sriuba yra tradicinės Lietuvos virtuvės dalis. Šios sriubos kreminę konsistenciją sudaro rauginti arba virti burokėliai, kefyras arba rauginto pieno mišinys, kuris pilamas ant tarkuotų agurkų ir virtų kiaušinių. Visa sriuba skalsiai pagardinama pjaustytais žalumynais – krapais ir svogūnų laiškais. Paprastai paliekama kuriam laikui pastovėti, kol visi skoniai nusistovi.
Dažniausiai ši sriuba ruošiama vasaros metu ir patariama vartoti atvėsintą su ypatingu garnyru – bulvėmis, kurios gali būti patiekiamos virtos, apkeptos ar tiesiog kaip košė. Šia sriuba galima mėgautis kaip užkandžiu arba lengvu pagrindiniu patiekalu“, – rašoma „Taste Atlas“ gide.
Geriausių šaltųjų pasaulio sriubų TOP17
Tad pasižiūrėkime, kaip šaltosios sriubos išsirikiavo šiame geriausiųjų sąraše.
- Šaltibarščiai (įvertinimo balas – 4,3 iš 5): Lietuva
- Porra Antequerana (4,3): Antequera, Ispanija. Labai panaši į gazpačo ir salmorejo sriubas. Joje išryškintas pomidorų, paprikų, česnakų, alyvuogių aliejaus bei duonos derinys.
- Salmorejo (4,1): Kordoba, Ispanija. Tirštesnė ir kremiškesnė pomidorų sriuba nei gazpačo. Taip pat dedamas kumpis, virti kiaušiniai.
- Tarator (4,1): Bulgarija ir kiti gretimi regionai. Šalta jogurto sriuba su agurkais, česnaku, dilgelėmis ir kartais dedama riešutų.
- Vichyssoise (4,1): Vichy, Prancūzija. Šilkinė šalta sriuba, kurios pagrindiniai ingredientai porai, bulvės, sultinys ir grietinėlė.
- Ajoblanco (4,1): Andalūzija, Ispanija. Acho blanko – šalta migdolų sriuba iš pietų Ispanijos, kuri patiekiama su vynuogėmis ar melionais.
- Naengmyeon (4,0): Pyongyang, Šiaurės Korėja.
- Auksta zupa (3,9): Latvija. Latviška šaltibarščių versija, kurios ingredientai pratiškai atitinka lietuviškuosius. Kartais papildomi dešra ar kitais stipresniais ingredientais.
- Meggyleves (3,8): Vengrija. Vyšnių šalta sriuba, kuri pasižymi saldžiarūgščiu skoniu. Dažnai paskaninama cinamonu , cukrumi, kartais netgi raudonuoju vynu.
- Gazpacho (3,7): Andalūzija, Ispanija. Gazpačo – tradicinė Ispanijos šalta daržovių sriuba, dažniausiai gaminama iš pomidorų, paprikų, agurkų, česnako, alyvuogių aliejaus ir acto.
- Chlodnik litewski (3,7): Lenkija. Lenkijoje šalta sriuba vadinama – lietuviškais šaltibarščiais, kuri panaši į praktiškai identiška lietuviškiems šaltibarščiams, bet skoninės savybės neretai skiriasi.
- Khaladnik (3,7): Baltarusija
- Okroška (3,6): Rusija.
- Kongguksu (3,5): Pietų Korėja
- Ovdukh (3,3): Azerbaidžanas
- Naengguk (3,2): Pietų Korėja
- Gazpacho de mango (2,4): Andalūzija, Ispanija
Kas yra „Taste Atlas“?
Internetinis gidas „Taste Atlas“ renka autentiškus receptus, maisto kritikų apžvalgas ir tyrimų straipsnius apie populiarius ingredientus bei patiekalus. Pats „Taste Atlas“ save įvardina „pasaulio tradicinių patiekalų, vietinių ingredientų ir autentiškų restoranų atlasu“. Skoninių patirčių gide taip pat pateikiamas interaktyvus žemėlapis. Ši savotiška pasaulio skonių enciklopedija aprėpia daugiau nei 10 000 maisto ir gėrimų rūšių, o dar daugiau yra tyrinėjama šiuo metu.