Šiandien atskleisti restoranų vardai, kurie pateko į prestižinį „Michelin“ gido sąrašą. Restoranų bendruomenė jau nuo metų pradžios buvo kaip ant adatų ir laukė, kurie, tarptautinių ekspertų nuomone, yra verti „Michelin“ žvaigždės.

Tiesa, spėlionių ir pasvarstymų būta nemažai. Buvo svarstoma, kad Lietuvoje tarptautiniai „Michelin“ gido ekspertai gali neskirti nei vienam restoranui žvaigždės, nes maitinimo įstaigų lygis kritęs ir neprilygsta Estijos ar net Latvijos restoranams. Kiti priešingai – teigė, kad yra bent 10 restoranų, kurie verti „Michelin“ žvaigždės.

Tad „Michelin“ galiausiai sudėliojo viską į lentynas.

„Michelin“ gide – 26 restoranai iš Lietuvos

Kaip minėjome anksčiau, anot Lietuvos šefų, didžiausia tikimybė, kad šio gido žvaigždės sulauks restoranas iš Vilniaus ar Kauno. Tuo tarpu „Michelin“ į savo gidą įtraukė 26 restoranus iš Lietuvos.

Keturiems Vilniaus restoranams suteikta viena „Michelin“ žvaigždė. Šiame laimingųjų sąraše yra restoranai „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“. Paskutinė „Michelin“ žvaigždė atiteko Vitai Bartininkaitei ir restoranui „Pas mus“.

Žalioji „Michelin“ žvaigždė suteikta restoranui „Red Brick“. Žirgyno g. 1, Radiškis, Ukmergės rajonas. Restorano šeimininkas islandas šefas Arnór Ingi Bjarkason.

„Bib Gourmand“ kategorija suteikta keturiems restoranams: „14 Horses“, „Le Travi“, „Numan“ ir „Gaspar‘s“.

„Michelin“ „Service award“ už aptarnavimą įteiktas „Gaspar‘s“ restorano šefui Gaspar Fernandes. Tuo tarpu Kamilė Bartusevičiūtė įvertinta kaip geriausia šalies someljė. Restorano „Demo“ šefui Tadui Eidukevičiui skirtas jaunojo šefo apdovanojimas.

Pirmieji buvo įvardinti į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“ , „Arrivee“, „Da Antonio“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer and the Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“ ir „Vila Komoda“. Dauguma jų tik paminėti gide, bet liko be kategorijos.

„Michelin“ gido restoranų kategorijos

„Michelin“ gide restoranai skirstomi į penkias kategorijas „Bib Gourmand“, „žalioji“ žvaigždė (Green star) ir viena, dvi ar trys „Michelin“ žvaigždės. Aišku, gide gali būti minimi ir restoranai ar maitinimo įstaigos, kurios vienaip ar kitaip patraukė tarptautinių ekspertų dėmesį, bet neatitiko paminėtų kategorijų sąlygų.

„Bib Gourmand“ kategorija. Nors restoranui nesuteikta žvaigždė, bet „Michelin“ gido prabrėžiama, kad šiame restorane kainos ir kokybės santykis yra išskirtinai geras. Vieta neprivalo būti prabangi, bet siūlo itin aukštos kokybės maistą ir aptarnavimą už prieinamą kainą.

Žalioji „Michelin“ žvaigždė. 2020-aisiais „Michelin“ gidas pristatė tvarumo indikatorių, kuris nustatė tvarios gastronomijos meistriškumą. Tokie restoranai turi ypatingą įstaigos viziją, prižiūri sudedamųjų dalių kilmę, naudoja sezoninius bei ekologiškus produktus, tinkamai šalina, rūšiuoja ir perdirba maisto atliekas. Tvariai valdo resursus, restorano svečius supažindina su restorano tvarumo politika ir vizija.

Galiausiai visiems rūpi didysis prizas. „Michelin“ teigimu, šio įvertinimo trokšta daugelis šefų, bet tokio įvertinimo sulaukia tikrai puikūs ir išskirtiniai restoranai. Žvaigždė (ar trys) gali pakeisti restorano likimą. Neretai būna ir taip, kad restoraną užplūsta „Michelin“ restoranų medžiotojai, kurie lankydamiesi šalyje, būtinai aplanko į šį reitingą įtrauktus restoranus. Vienos, dviejų ir trijų žvaigždžių restoranai skirstomi taip:

  • Viena „Michelin“ žvaigždė. Aukštos kokybės maisto gamyba ir verta sustoti šiame restorane, jei kartais važiuojate pro šalį.
  • Dvi „Michelin“ žvaigždės. Puiki maisto gamyba ir verta nusukti nuo suplanuoto maršruto bei aplankyti šį restoraną.
  • Trys „Michelin“ žvaigždės. Išskirtinė virtuvė ir verta specialiai planuoti ypatingą kelionę į šį restoraną, net jei jis kitame mieste ar net kitoje šalyje.

Detaliau apie „Michelin“ kategorijas rašėme šiame straipsnyje.

„Michelin“ viešnagė kainavo daugiau nei 1 milijoną eurų

Ekonomikos ir inovacijų ministerija anksčiau BNS nurodė jog, tam, kad būtų įtraukta į „Michelin“ gidą, Lietuva sumokėjo per 1,5 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Už šią sumą pasirašyta trejų metų sutartis, jos metu „Michelin“ vertintojai pakartotinai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis pinigų bus skirta ir šalies reklamai.

„Michelin“ gidas yra prestižinis geriausius pasaulio restoranus įvertinantis leidinys, nuo 1900 m. leidžiamas Prancūzijoje.

MadeinVilnius.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „Naujosios medijos grupės“ sutikimo neleidžiama.MadeinVilnius.lt

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

7 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Kaip vertinate naujieną, jog Užupyje kursuos autobusas be vairuotojo?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist