Vilniaus rinka

Valgytojai ir augintojai susitinka sekmadieniais „Benedikto turguje“

„Kad ir kaip gaila, ryšį su turgumi buvome praradę. Atėjo laikas grįžti ten, nuo ko pradėjome – kurti valgytojų ir augintojų bendruomenę“, – sako sūrininkas, asociacijos „VivaSol“ ir ūkio „Paskui saulę ir ožkas“ įkūrėjas Valdas Kavaliauskas. Jo iniciatyva „Benedikto turguje“ atsirado nauja vieta, kurioje susitinka ir niekur neskuba valgytojai ir agroekologinių produktų augintojai. 

Natūralių produktų ieškantys vilniečiai nesunkiai prisimins, kad pirmąjį „Solidarų turgų“, kuriame buvo parduodamos ekologiniuose ūkiuose išaugintos daržovės bei maisto produktais, ūkininkai įkūrė Vilniaus centre „Cafe de Paris“ kavinėje. Vėliau miestiečiai pamėgtų produktų pirkti sekmadieniais sugužėdavo į „Mano Guru“ kavinę, o ketvirtadieniais pradėjo veikti Tymo turgus. 

Nuotrauka: Vyginto Skaraičio

„Miesto centre šiandien daugiau statytojų nei ūkininkų, – juokauja Valdas Kavaliauskas ir dėsto naują savo idėją – sekmadieniais valgytojai ir augintojai nuo šiol rinksis „Benedikto turguje”. – Mums patinka mintis dalintis tuo, ką kuriame patys, o taip pat skleisti mums ypatingai svarbų holistinį požiūrį į maisto produktus”. 

 

Valdas Kavaliauskas tikisi, kad nauja vieta suburs ūkininkus, kuriems itin svarbu mylėti žemę, o ne su ja kovoti, ją gryninti, o ne teršti, saugoti bioįvairovę, kurti ir ūkininkų, ir gyvulių, kuriuos jie augina, gerovę. 

„Mums labai svarbu, kad atėję žmonės kalbėtųsi, kad klaustų, o mes galėtume jiems papasakoti, kaip maistas atkeliauja iki jų stalo. Toks ryšys yra nepaprastai reikalingas”, – įsitikinęs sūrininkas, visoje Lietuvoje garsėjantis savo ožkų sūriais. 

Nuotrauka: Vyginto Skaraičio

Sekmadieniais, jis neabejoja, vyks daugiau nei turgus – bus ir dalijimosi patirtimi, ir diskusijų apie agroekologiją, ir degustacijų, ir bendro stalo, ir naujų skonių, kuriuos su meile iš kaimo miestiečiams atveža kaimo žmonės. 

 

Pirmąjame ekologiniame turguje dalyvavo septyni augintojai. Atmosfera, kurią jie sukūrė turguje, rodos, buvo tai, ko norėta pasiekti. Žmonės ne tik pirko, bet ir ragavo, klausė, kalbėjosi. „Pirmapradė duona, ožkų ir karvių pieno sūriai, putinų, šaltalankių, svarainių uogienės, kanapių produktai, medus, daržovės, – argi daug žmogui reikia?” – svarstė „Benedikto turgaus” vadovė ir šio turgaus palaikytoja Ilona Drabavičienė.  

Nuotrauka: Vyginto Skaraičio

Sekmadienio ekologinio turgaus tradiciją žada pratęsti knygų autorė, rauginimo meistrė Ieva Šidlaitė. Ji surengs rauginimo edukaciją-degustaciją ir išmokys pasiruošti sveikų raugintų produktų. Savo sūrius pristatys ir ukrainiečiai sūrininkai iš „Doobra ferma”. Jų pagamintas  kietasis sūris Druskininkų sūrių festivalyje laimėjo publikos mėgstamiausio prizą. 

„Su ukrainiečiais sūrininkais dalyvaujame tokioje mainų programoje – mes išvykstame pagyventi į jų ūkį Ukrainoje, o jie į sodybą „Paskui saulę ir ožakas” atvyksta pakeisti mūsų”, – pasakoja Valdas Kavaliauskas ir sako, kad augintojų bendruomenė yra tokia sava, kad primena gimines. 

 
Įvertink šį straipsnį
Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!
1 skaitytojai (-ų) įvertino
Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Užsisakyti komentarų pranešimus
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus
Rekomenduojamas VIDEO
Back to top button