Apie finansinį raštingumą paskutiniu metu kalbama itin daug – pradedant nuo savarankiško kaupimo pensijai, baigiant investavimu į akcijas, kriptovaliutas ar fondus. Vieno teisingo kelio, kaip su pinigais elgtis protingai nėra, kadangi kiekvienas iš mūsų turi skirtingas galimybes ir savo gyvenimą įsivaizduoja kitaip. Tačiau, galima kalbėti apie bendrines taisykles, kurios leistų finansiškai jaustis stabiliau. Finansiškai išprusę žmonės žino, kad greitieji kreditai tikrai nėra kelias į finansinę laisvę, nebent jūs esate tas, kuris skolina kitiems.

Šiame straipsnyje pakalbėsime apie tai, kaip reikėtų elgtis su pinigais, kad jie ne tik nenuvertėtų gulėdami neliečiami, bet tuo pačiu bent truputį paaugtų ir padėtų jums turėti didesnę finansinę laisvę. Gali būti, kad dauguma patarimų jums bus girdėtų, tačiau kaip ir minėjome, kiekvienas iš mūsų sau prisitaiko tinkamiausią kelią finansinės laisvės link. Neatsižvelgiant į tai, kiek šiuo metu turite laisvų pinigų, galbūt, jų išvis dabar neturite, jūs vis tiek galite gerinti savo finansinį raštingumą, kuris vėliau atsipirks su kaupu.

Investavimas tikriausiai be jokių abejonių yra vienas iš protingiausių dalykų, ką galima padaryti su laisvais pinigais. Investicijos sąvoka yra labai plati, kadangi galima rinktis saugų ir lėta investavimą, galima rinktis agresyvesnį kelią su daugiau rizikos arba kaip kai kurie žmonės sako – užsiimti loterija investuojant į kriptovaliutas. Ar kriptovaliutos yra loterija spręsti jau jums, tačiau net neabejojame, kad protingai atliekant veiksmus bet kokioje sferoje galima gauti naudos.

Jeigu jūs esate apie 25 metų arba bent jau iki 30, tuomet lėtas ir saugus investavimas daugeliui metų į priekį tikriausiai būtų vienas iš geriausių pasirinkimų. Šį kelią dažnai renkasi tie, kurie nenori per daug įsitraukti į investicijas, apie jas nelabai daug ką supranta ir tiesiog nori stabiliai investuoti tam tikrą sumą pinigų, kuri po 30 metų suteiks finansinę laisvę pensijos metu. Jeigu jums jau daugiau nei 40 metų, toks planas gali neatrodyti labai patraukliai – tačiau tai vis tiek nėra atmestinas variantas. Vis tik, dažniausiai vyresni žmonės turi daugiau laisvų pinigų nei jaunimas ir jie investuoti gali didesnę pinigų sumą bei tuo pačiu renkasi rizikingesnius variantus, kadangi nori iš investicijų grąžą gauti greičiau.

Kur investuoti, čia jau kiekvieno žmogaus asmeninis pasirinkimas. Šiais laikais investuoti galima beveik į viską. Vieni renkasi nekilnojamo turto projektus, kiti domisi akcijų birža. Mažiau besidomintiems dabar yra labai daug platformų, kuriose galima nesunkiai įsigyti saugius fondus. Taip pat, nepamiršti reikėtų ir vis labiau populiarėjančių tarpusavio skolinimosi platformų – čia žmonės skolina vieni kitiems. Nors tai galima vadinti rizikinga investicija, kiekvienas už savo veiksmus turi prisiimti atsakomybę.

Jeigu norite su savo finansais elgtis protingai, tikrai nėra rekomenduojama pinigų laikyti, nes laikui bėgant jie nuvertėja. Tačiau, nereikėtų apsistoti ties investavimu, nes pinigus įdarbinti galima ir kitais būdais. Taip pat, tikrai ne kiekvienas žmogus gali sau leisti investuoti arba net nenori to pradėti. Tokiu atveju svarbiausia yra vesti savo biudžetą, atsidėti pinigus juodai dienai ir būti pasiruošus įvairioms problemoms, kurių metu jums nereikėtų griebtis greitų kreditų, kadangi neatsakingi veiksmai gali sukelti finansinių problemų. Vienas iš protingiausių ir paprasčiausių finansų valdymo būdų yra tiesiog taupymas.

Taupydami jūs išmoksite atsidėti ir gyventi ne diena nuo dienos, su laiku pamatysite, kad pavyksta susitaupyti ir gal tuomet atsiras noras pinigus kažkur įdarbinti arba investuoti. Svarbiausia yra sekti savo pajamas ir žiūrėti, kad išlaidų nebūtų daugiau. Ne veltui yra sakoma, kad prie gero greitai priprantama, jeigu laiku nesuvaldysite savo finansų, gali būti, kad priprasite gyventi išleidžiant daugiau nei uždirbate, tuomet įsisukite į užburtą ratą iš kurio išlipti gali būti sudėtinga, nes atsisakyti gyvenimiškų malonumų yra tikrai sunkiau nei juos įtraukti į savo gyvenimą.

Išlaidos, kurios viršija žmonių finansines galimybes dažniausiai būna įvairios pramogos, lošimai ar kitos priklausomybės. Kiekvieną kartą prieš išleidžiant pinigus ne svarbiausio būtinumo prekėms, turite įvertinti ar tikrai tai galite sau leisti. Nepamirškite, kad protingas finansų valdymas tai nėra tik aukščiausio lygio investavimas. Protingas pinigų valdymas prasideda nuo pačių paprasčiausių dalykų, o tai ir yra svarbiausia. Žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, lengviau yra atsisakyti sau šiuo metu neįperkamo daikto nei vėliau bandyti išlipti iš skolų ir sugriauti savo finansinę laisvę.  

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

0 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar karinių pratybų metu Vilniuje turi būti skelbiama komendanto valanda?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist