Šiemet Paupio rajone įsikūręs „Downtown Forest Hostel & Camping“ švenčia savo dešimties metų gimtadienį. Tai – unikali vieta, kur telpa ir hostelis, ir kempingas, ir grilius nuomojantis baras „Vilko Garažas“, o per visą vasarą suskamba virš dvidešimties įvairiausios muzikos koncertų. Eglė Bagdzevičė – viena iš „Downtown Forest Hostel & Camping“ įkūrėjų, visa širdimi serga už Vilnių bei kviečia jį visapusiškai patirti tiek miestiečius, tiek miesto svečius.
Egle, turbūt dažnai girdite turistų atsiliepimus apie Vilnių, kokie jie šią vasarą?
Visų pirma – Vilniaus svečiai visada maloniai stebisi, kad Vilnius yra labai žalia sostinė, kur viską aplankyti galima kone pėsčiomis. Kasdien bendraudami su miesto svečiais matome Vilnių per jų akis su vis daugiau spalvų, kaskart atrandame kitokių Vilniaus atspalvių, vis iš naujo atrandame ir Vilniaus grožį.
Dabar ir pati kviečiu visus ne bėgti iš Vilniaus, o atrasti ir mėgautis žaliaisiais jo kampeliais, ypač, kai mūsų vasaros tokios trumpos, o visų gyvenimai tokie greiti.
„Downtown Forest Hostel & Camping“ dažnai vadinamas miesto mišku. Ar esate skaičiavę kiek ir kokių medžių auga jūsų teritorijoje?
Taip, čia – miškas miesto vidury.
Mūsų svečiai nuolat mini, kad esant teritorijoje jaučiasi kaip apsupti miško, nors Vilniaus senamiestis yra kelių minučių atstumu. Unikalumą kuria tiek nuostabūs panoraminiai saulėlydžiai, atsiveriantys iš Kūdrų parko pusės, tiek gausių medžių šešėliai.
Na, o pavėsį kieme kuria brandžių medžių rūšys: klevai, eglės, buksmedžiai, forsitija, kaštonai, o kartu ir alyvos, paparčiai, vijokliai bei po Kalėdų iš kaimynų surinktos ir priglaustos puikiai prigijusios kalėdinės eglutės.
Kokia buvo pradinė „Downtown Forest Hostel & Camping“ idėja? Kaip ji keitėsi laikui bėgant?
Downtown Forest idėja prasidėjo kelionėse prieš 10 metų. Tuo metu mes su vyru keliavome po Pietų Ameriką, o verslo partneris Benas – Prancūzijoje. Keliaudami ilgiau nei metus nakvojome daugybėje hostelių, svečių namų, stebėjomės svetingumu, meile ir rūpesčiu, o grįžę norėjome įkurti tokią apgyvendinimo vietą, kuri pardavinėtų ne tik lovą, o visą gražiausią Vilniaus patirtį. Todėl su „tiesiog apgyvendinimu“ ir nesustojome – priimame svečius su palapinėmis, kemperiais, čia galima apsigyventi ir privačiuose nameliuose.
Iš Argentinos parsivežėm meilę griliams ir grilinimui – kaip bendravimo formai. Pirmoji parrilla (tokia argentinietiška mūrinė kepsninė) atsirado būtent Vilniaus svečiams, pirmiausia tai buvo forma susipažinti ir pabendrauti hostelio svečiams susirinkus po Vilniaus tyrinėjimo, tačiau pamažu mūsų kiemą, kaip pilną kepsninių dūmų lauko terasą, atrado ir patys vilniečiai. Taip gavosi, kad Vilniaus svečiams atvedam vilniečius, o vilniečiams kuriam netradicinę aplinką, pilną keliautojų su lagaminais, kuprinėmis, kemperiais, palapinėmis. Dažnai girdime, kad mūsų vieta yra vieta, kur pasijunti išvykęs į užsienį – tai dalis tiesos, nes kiemas pilnas skirtingų kultūrų ir kalbų.
Unikali aplinka, uždaras kiemas, amfiteatrinis šlaitas padiktavo dar vieną kryptį – koncertus. Visi jie labai jaukūs, išieškoti; stengiamės išlaikyti aukštą kokybės kartelę juos rengdami.
Ko daugiau jūsų kieme dabar: turistų ar grilintojų-miestiečių?
Pilnas kiemas ir keliautojų, ir klaidžiojančių miestiečių, ir grilintojų.
Kaip jau minėjau, pirmoji parilla atsirado būtent hostelio svečiams, tačiau pamažu kiemą, kaip labai patogią lokaciją pagrilinti atrado ir patys vilniečiai – čia gali pabėgti iš miesto, neišvažiavęs iš Vilniaus. Užsisakai kepsninę, surenki draugus, atsineši savo maistą ir pabūni be jokių rūpesčių, net be indų plovimo. Mūsų „Vilko Garažo“ komanda pasirūpina gėrimais ir visa „buitimi”.
Vienu žodžiu sunku pasakyti kas yra mūsų svečias – šiuo metu turime 13 skirtingų kepsninių ir vienu metu patogiai gali grilinti iki 450 svečių. Dažniausiai tai yra draugų kompanijos, švenčiančios gimtadienius, šeimų susibūrimai, krikštynos, darbo kolektyvai, įmonės, vestuvės. Pavieniai vilniečiai, kurie tiesiog pabėga iš miesto triukšmo vienam alaus, medžių pavėsyje. Per Dainų šventę staliukus nusėdo ir visame kieme skambėjo choristai.
Mes labai džiaugiamės, kad visa tai kuria unikalią patirtį, kultūrų miksą, po kurio jautiesi lyg po mini kelionės.
Populiariausias vilniečių grilis yra?
Pas mus galima rinktis iš 13 skirtingų grilinimo vietų. Tarp šeimų populiariausi griliai yra angliniai Napoleonai – ant pievutės, toliau nuo triukšmo įrengtose pavėsinėse.
Visgi populiariausia yra mūsų argentinietiška malkomis kūrenama kepsninė parrilla, kurioje malkos šildosi praktiškai kiekvieną dieną. Per 10 metų pastebėjome ir pasikeitusius vilniečių kepimo įpročius: jei anksčiau dažniausias kepamas patiekalas buvo dešrelės ir šašlykai, dabar dažnai ir įdomiai kepamos daržovės, burgeriai, įdomesni kepsniai, picos, net ruošiamas plovas.
Mes patys maisto netiekiame, tačiau draugaujame su „River Town“ komanda, todėl svečiams užsakant kepsnines, galime pristatyti jų kepsnius.
Kelintadieniais vilniečiai grilina dažniausiai?
Seniau turėjome pilnus savaitgalius, o dabar labai džiaugiamės, kad daug žmonių „atostogauti” moka ir pirmadieniais, ir ketvirtadieniais – tiesiai po darbų ar ne per darbus.
Jūsų kieme žmonės renkasi ne tik vakarais?
Taip, dabar sulaukiame svečių ir nuo 8 valandos ryto – jau 4 metus kieme vasaromis veikia ir atviras miško ofisas – visą dieną čia galima dirbti medžių apsuptyje. Žodžiu, miesto miško pavėsiuose gyvenimas verda kiaurą dieną.
Prieš akis – dar visa pusė vasaros, ko linkit vilniečiams?
Linkiu Vilniumi vasarą mėgautis kaip keliautojams! Ramiai slampinėti, ilgai vakaroti su draugais, valgyti skanų keptą maistą, dažniau pakelti galvą ir neskubėti.
Grill nuoroda: https://vilkogarazas.lt/
Koncertų nuoroda: https://www.facebook.com/downtownforest/events
Hostel nuoroda: https://downtownforest.lt/











