Prieš pandemiją kas mėnesį vidutiniškai trijų šimtų tūkstančių lankytojų sulaukdavę Lietuvos kino teatrai, 2020-uosius prisimins, kaip vienus blogiausių: dėl karantino uždarytos kino teatrų durys lėmė kone tris kartus mažiau žiūrovų ir pajamų.

Lietuvos kino centro duomenimis, iki pandemijos kino rodymo rinka Lietuvoje džiaugėsi vis augančiu susidomėjimu filmais (2019 m. buvo parodyti net 383 filmai, parduoti 4,1 mln. bilietai ir surinkta 22,495 mln. eurų), o ir 2020 m. sausio-vasario pajamos buvo net 20% didesnės nei 2019 m. tuo pačiu metu. Todėl stebėdami augančius rezultatus, kino rodytojai 2020 m. planavo apie 5% pajamų kilimą, tačiau pandemija ir dėl jos net du kartus pernai paskelbtas karantinas reikšmingai pakeitė lūkesčius.

Nors 2020 m. pradžia žadėjo puikius metus – pernai metų pajamos ir žiūrovų skaičiai krito kone trigubai. Praėjusiais metais kino rodytojų pajamos tesiekė 8,4 mln. eurų, buvo parduota vos 1,5 mln. kino bilietų. Šalies kino teatruose buvo galima pamatyti 271 filmą, iš jų 13 lietuviškų filmų premjerų.

Pandeminiai metai iššūkiu tapo ne tik kino teatrams, bet ir kino kūrėjams, kurie buvo priversti stabdyti filmavimus, nukelti premjeras. Tai reikšmingai atsiliepė ir Lietuvoje rodytų filmų statistikai. 2020 metais stipriai krito amerikietiškų filmų dalis tarp visų kino teatruose rodytų filmų. Kasmet didžiausią rinkos dalį sudarydavę filmai, pernai sumenko iki 52,21 proc. (2019 m. siekė net 60,88 proc.), tačiau padidėjo europietiškų filmų dalis – ji siekė 23,73 proc. (2019 m. buvo 15,77 proc.). Augo ir lietuviškų filmų dalis – iki 21,87 proc. (2019 m. buvo 19,64 proc.).

Lietuviški filmai užkariavo ir Lietuvoje rodytų populiariausių filmų dešimtuko viršūnę. Populiariausiu 2020-ųjų filmu Lietuvoje tapo Roberto Razmos romantinė komedija „Tobulas pasimatymas“, kurią pernai pamatė 146 815 žiūrovų. Antroje vietoje – 115 283 žiūrovų sulaukusi Simono Aškelavičiaus komedija „Importinis jaunikis“. Abu filmai šiuos rezultatus spėjo pasiekti dar prieš paskelbiant pirmąjį karantiną.

Atsižvelgiant į dėl COVID-19 pandemijos sukeltų aplinkybių susidariusią nepalankią situaciją apribojusią kino teatrų ir kino platintojų veiklą, Lietuvos kino centras pernai skyrė vienkartines dotacijas kino teatrams ir filmų platintojams. Šia priemone buvo siekiama bent iš dalies sumažinti kino filmų rodytojų bei platintojų finansinius nuostolius. Bendras dotacijų biudžetas siekė 2,8 mln. Eur, iš jų 560 000 Eur buvo skirta kino filmų platintojams, ir 2,24 mln. Eur − kino teatrams.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

1 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar girdėjote kaukiančias perspėjimo sirenas?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist