Atsiskaitymo nesulaukiančios bendrovės, atlikusios rangos darbus Vilniaus kogeneracinėje jėgainės biokuro bloke, nesitaikstys su „Ignitis grupės“ įmonės „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ siekiu ignoruoti skolą. Pinigų neatgaunančių Lietuvos statybų įmonių atstovai šiandien, gruodžio 15 d., surengė individualius piketus prie „Ignitis grupės“ būstinės Vilniuje.

„Jau ne kartą kreipėmės į „Vilniaus kogeneracinė jėgainę“ (VKJ) dėl darbų apmokėjimo, tačiau mūsų reikalavimai ignoruojami. Ruošiamės ir ieškiniams bei teismams, tačiau piketu dar kartą kviečiame taikiai išspręsti šią problemą ir atnaujinti sustabdytų jėgainės statybų procesą“, – pranešime cituojamas įmonės „Tilsta“ vadovas Gediminas Gribulis, atstovaujantis susivienijusiems rangovams.

Įmonės kaltina VKJ nebandžius ieškoti būdų atsiskaityti su rangovais

Jis teigia, kad rangovų pasipiktinimą didina paaiškėję nauji faktai. Neseniai Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas nurodė, kad reikalavimas į sutartis įtraukti nurodymą projektų užsakovams perimti įsipareigojimus subrangovams yra įtvirtintas ES direktyvose 2014, o Lietuvoje su pavėlavimu (turėjo būti perkeltas į nacionalinę teisę 2016 m.) taikomas nuo 2017 m. liepos. Nors „Vilniaus kogeneracinė jėgainės“ ir projekto generalinės rangovės „Rafako“ iš Lenkijos sutartis pasirašyta anksčiau, „Vilniaus kogeneracinei jėgainei“ buvo žinomas šis reikalavimas, tačiau jis nebuvo įtrauktas į sutartį. Sutartyse tarp „Rafako“ ir subrangovų tokia galimybė yra numatyta.

Kaip rašoma pranešime, „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“, spalio 6 d. skubiai nutraukusi sutartį su projekto generaline rangove „Rafako“, net nebandė ieškoti būdų atsiskaityti su rangovais, nors galimybių tai padaryti yra. Vien piketavusioms Lietuvos įmonėms iš viso liko nesumokėta beveik 11 mln. eurų. Skolos siekia nuo 500 tūkst. iki 5 mln. eurų. Negalutiniais duomenimis, visos „Rafako“ skolos Lietuvos statybininkams siekia apie 15 mln. eurų. Gruodžio 10 d. „Rafako“ kreditoriai pritarė įmonės restruktūrizavimo planui, numatančiam, kad Lietuvos rangovai turi teorinę galimybę atgauti dalį skolų.

Tuo tarpu „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“, nutraukusi sutartį su „Rafako“, iš Lenkijos kompanijos perėmė 15 mln. eurų dydžio sutarties įvykdymo garantinį fondą. „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ viešai skelbė, jog įmonei „Rafako“ sumokėjo ženkliai mažiau nei yra atlikta darbų jėgainėje.

Rangovams žinoma apie „Rafako“ raštą, adresuotą „Vilniaus kogeneracinė jėgainei“, kuriuo bendrovei siūloma perimti įsipareigojimus ir sutartis su Lietuvos rangovais. Tokią galimybę numato „Rafako“ ir lietuviškų subrangovų sutartys, o taip pat – teisinė praktika bei FIDIC. „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ perimti įsipareigojimus atsisakė, rašoma išplatintame pranešime.

Atsiskaitymo nuo vasaros pradžios nesulaukiančios Lietuvos bendrovės šiuo metu yra sustabdžiusios darbus jėgainėje.

Dėl pažeistų statybos terminų, galimai augsiančios statybų sąmatos ir tikėtino teismų proceso Vilniaus kogeneracinėje jėgainės projektas rizikuoja prarasti numatytą reikšmingą ES paramą.Pikete dalyvavo anksčiau memorandumą pasirašiusios 6 projektavimo, statybos, betonavimo, energijos gamybos įrenginių bendrovės“: „Tilsta“, „Montuotojas“, „Axis Tech“, „Kaefer“, „Ulava“ ir „Elektrėnų energetikos remontas“.

„Ignitis grupė“ inventorizuoja atliktus darbus ir rengiasi naujiems pirkimams 

Reaguodama į „Rafako” subrangovų išplatintą pranešimą apie piketą, „Ignitis grupė“ paskelbė komentarą apie situaciją.

„Vilniaus kogeneracinė jėgainė už visus pagal sutarties sąlygas tinkamai atliktus ir FIDIC inžinieriaus patvirtintus darbus yra atsiskaičiusi su Lenkijos restruktūrizuojama bendrove „Rafako”, kuri būtent ir yra skolinga subrangovams. „Rafako” gruodžio 10 d. paskelbė, kokiu būdu grąžins skolas jos kreditoriams. Numatyta, kad bus gražinama didžioji įsiskolinimų dalis – 80 proc. Iš jų 20 proc. bus padengta įmonės akcijomis“, – situaciją komentuoja „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius. 

Detalesnę informaciją apie mokėjimo detales, rašoma komentare, galėtų pateikti įmonė, kuri ir yra skolinga savo subrangovams, – t.y. „Rafako”.

„Mūsų vertinimu, tiesiogiai atsiskaityti su „Rafako” subrangovais neturime teisinių galimybių, – rašoma komentare. – Taip pat jėgainę statanti įmonė, būdama perkančiąja organizacija, privalo organizuoti naujus pirkimus, vadovaudamasi Viešųjų pirkimų įstatymu.“

Šiuo metu „Ignitis grupė“ pranešė inventorizuojanti atliktus darbus ir besiruošianti naujiems pirkimams, kuriuose galės dalyvauti visi rinkoje esantys rangovai.

„Prasidėjus žiemai, neužbaigti darbai ir įranga jėgainės biokuro bloke nėra apsaugoti nuo oro poveikio, todėl tikėtina, kad bus patirtos naujos žalos. Siekiame tęsti statybas, tačiau tam turime sulaukti atsiskaitymo už jau atliktus darbus. Reikalaujame skubiai imtis veiksmų – tik tokiu atveju išliks galimybė Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro bloką pastatyti laiku, – cituojamas „Tilsta“ vadovas G. Gribulis. – Sprendžiant iš dabartinės „Ignitis grupės“ komunikacijos, grupė nesiruošia sumokėti Lietuvos rangovams ir ketina skelbti naują konkursą jėgainės statyboms. Tokiu atveju būsime priversti kreiptis į teismą, o svarbaus ekonominiu projektu valstybei pripažinto objekto statybos bus įšaldytos neribotam laikui.“

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

4 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar per sakurų žydėjimą turi būti draudžiamas eismas Upės gatve?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist