Vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ šiemet tęsia 2020 metais pradėtą vandens ruošimo įrenginių rekonstrukciją ir statybų projektą Žemuosiuose Paneriuose (Savanorių pr.192). Į projektą numatyta investuoti 2,4 mln. eurų. Šiuo metu tvarkoma vandenvietės infrastruktūra.

Žemieji Paneriai yra tarp Vilkpėdės ir Naujamiesčio, Riovonių ir Panerių miško, Neries slėnyje.

Modernizavus Žemųjų Panerių vandenvietę ir pastačius vandens gerinimo įrenginius, bendrovė užtikrins nepriekaištingos kokybės vandens tiekimą daugiau kaip 5 tūkst. Vilkpėdės ir Žemųjų Panerių gyventojų. Pastarasis yra viena iš paskutiniųjų mieste, kur dar tiekiamas „neapdorotas“ požeminis vanduo. Jis pasižymi didesniu mangano ir geležies kiekiu. Šios medžiagos sveikatai nėra pavojingos, tačiau per didelė jų koncentracija pablogina vandens skonio ir išvaizdos savybes.

Kol vyko rekonstrukcija, bendrovės „Vilniaus vandenys“ specialistai ieškojo kitų galimybių užtikrinti Žemųjų Panerių gyventojams kokybiško vandens tiekimą. Periodiškai vertinta vandens kokybė rajone: imti mėginiai, atlikti kokybės tyrimai, plauti vamzdynai.

Renovacijos metu rekonstruoti visi 11 eksploatuojamų gręžinių, pastatyti vandens gerinimo įrenginiai, rekonstruota apie 1,3 km vandentiekio vamzdynų, atliktas švaraus vandens rezervuarų bei vandentiekio šulinių dalinis rekonstravimas, pastatytas paplavų rezervuaras. Taip pat pakloti tinklai paplavų, buitinių bei paviršinių nuotekų ir drenažo nuvedimui į Žemųjų Panerių centralizuotus buitinių nuotekų tinklus bei bus sutvarkyta kita infrastruktūra.

Šiuo metu vyksta infrastruktūros projektavimo darbai. Ruošdamiesi jiems, „Vilniaus vandenys“ su Vilniaus miesto savivaldybės specialistais stengėsi ir išsaugojo ten augančius brandžius didelius medžius – penkias paprastąsias pušis, egles ir dvi drebules.

Šiuo metu rekonstruojamoje Žemųjų Panerių vandenvietėje, deja, neišvengiamai teks pašalinti 39 medžius: dalis medžių yra pažeisti jiems įaugus į tvorą, kita dalis trukdo tinklų rekonstrukcijai. Numatyti šalinti saugotini medžiai: aštuoni paprastieji klevai ir gluosnis. Taip pat nesaugotini medžiai: dvi baltažiedės robinijos, keturi uosialapiai klevai, mažalapė liepa, tuopa, trys paprastieji klevai, keturios obelys, dvi paprastosios eglės, trys drebulės, trys paprastieji šermukšniai, grauželinė gudobelė, šešios slyvos.

Už šalinamus medžius rangovas sumokėjo 4002 Eur. Bendrovė taip pat įsipareigoja atsodinti želdinius Vilniaus miesto savivaldybės nurodytose vietose 2022 m. pavasarį, ne vėliau kaip iki gegužės 31 d.

Renovacija bus visiškai užbaigta 2022 metų pradžioje.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

10 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist