Per 2017 m. I-ą ketvirtį Vilniuje parduota 1118 butų – 3 proc. daugiau, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai ir  12 proc. daugiau nei per paskutinį ketvirtį 2016 m. Bendra naujo būsto pasiūla per metus išaugo 7 proc. ir šių metų balandžio pradžioje siekė 3557 butų.

Pirkėjų aktyvumas plėtotojus skatina siūlyti naujus projektus

2017 m. I-ą ketvirtį pirminė būsto rinka teberodo didėjantį pirkėjų aktyvumą – per pirmus tris metų mėnesius parduota 1118 butų, t.y. net šiek tiek daugiau nei kad plėtotojai pasiūlė naujų– 1083. „Kiek nuperkama, tiek ir pasiūloma naujų butų, vadinasi, rinkoje išlieka balansas, padedantis išvengti nepagrįsto kainų augimo,“ – teigia EIKA plėtros direktorius Martynas Žibūda. Pasak jo, atsižvelgiant į esamą pardavimų lygį, laisvų butų kiekis būtų parduotas per 10 mėnesių, jei NT plėtotojai sustabdytų naujus projektus Vilniuje. „Sandėlis pagal rinkos aktyvumą nėra didelis, todėl, norint išlaikyti sveiką rinkos situaciją, NT plėtotojai yra skatinami neatsilikti nuo pirkėjų ir pasiūlyti rinkai bent jau ne mažiau naujų butų nei jų yra realizuojama,“ – teigia Eika plėtros direktorius.

Didžiausia pasiūlos konkurencija – vidutinėje klasėje

Plėtotojai per 2017 m. I-ą ketvirtį pasirinkimą Vilniuje praplėtė 1083 naujais butais, 19-oje naujų arba tęstinų projektų. Daugiausia projektų papildė ekonominę klasę (10 projektų, apie 400 butų), tačiau daugiausiai butų sulaukė vidutinė klasė (7 projektai, apie 600 butų). Prestižinėje klasėje plėtotojų aktyvumas buvo mažesnis dėl ribotos sklypų pasiūlos ir sudėtingesnio derinimų proceso (2 projektai ir 73 butai). Šiuo metu ekonominėje klasėje galima rinktis iš 1364 butų (per metus nepakito), vidutinėje – iš 1726 butų (per metus paaugo 21 proc.) ir prabangaus būsto – iš 467 (per metus pasirinkimas sumažėjo 14 proc. ir vis jaučiamas šio segmento butų stygius).

Labiausiai pabrango prestižinis būstas

Pasak EIKA Plėtros direktoriaus Martyno Žibūdos, didžiausia pasiūlos konkurencija jaučiama vidutinės klasės segmente, tuo tarpu kai pasiūlos trūkumas – prestižinėje klasėje. „Ši rinkos situacija yra gerai pastebima naujo būsto kainų pokyčiuose. Mažiausia pasiūla formuoja didžiausią kainos augimą prestižiniame segmente ir priešingai – didžiausia konkurencija vidutinėje klasėje neleidžia kainoms stiebtis į viršų,“ – pastebi EIKA atstovas. Per metus naujo būsto kaina ūgtelėjo 5,2 proc. iki 1790 Eur/kv. m. Didžiausias kainos augimas fiksuojamas prestižiniame segmente, kur pasiūla mažėja trečią ketvirtį iš eilės. Čia kaina išaugo 9,6 proc. ir siekia 2870 Eur/kv.m. Vidutinėje klasėje metinis kainos augimas yra 4,6 proc. iki 1790 Eur/kv.m., o ekonominėje klasėje kaina perkopė 1400 EUR ribą ir per metus pakilo 6,2 proc.

Mažėja baigtų būstų sandėlis ir auga iš brėžinių parduodamų būstų kiekis

2017 m. I-asis ketvirtis išsiskyrė tuo, kad iš 1118 pirminėje rinkoje parduotų butų net 63 proc. buvo parduota namų statyboms neperkopus į antrą jų pusę. Iki šiol šis rodiklis vidutiniškai nesiekė 50 proc. Šių metų I-ame ketvirtyje yra matomas ir akivaizdus baigto būsto sandėlio mažėjimas – baigtų ar baigiamų statyti daugiabučių namų skaičius sumažėjo po trečdalį. Pasak EIKA atstovo, klientų apsisprendimą įsigyti būstą kuo ankstesnėje stadijoje, tikėtina, lemia mažesnių butų pasiūlos trūkumas projekto pabaigoje. „Pastebime, kad didžioji dalis būsto yra parduodama iki pastato statybos pabaigos, o pirmiausiai yra nuperkami mažiausi, investicijai tinkamiausi butai projekte,“ – pastebi EIKA Plėtros direktorius M. Žibūda.

Daugiausia būsto nupirkta Šnipiškėse (173 – 15 proc. nuo visų parduotų butų), Pilaitėje (147 – 13 proc.) ir Naujamiestyje (131 – 12 proc.). Didžiausias laisvų butų pasirinkimas 2017 m. balandžio pradžioje buvo Naujamiestyje (741), Šnipiškėse (592) ir Baltupiuose (416).

 

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

0 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist