Vyriausybei paskelbus tikslą – kasmet atnaujinti po 1.000 daugiabučių namų, tai yra padidinti renovacijos apimtis beveik trigubai, Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programos laukia pokyčiai. Pirmieji žingsniai jau daromi. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) skaitmenizuoja renovacijos projektų administravimo procesus ir nuo šiol daugiabučių atnaujinimas vyks sparčiau.

Skaitmenizavus ir optimizavus numatytus procesus, gyventojams greičiau bus teikiama aktuali informacija ir valstybės parama. Projektų administratoriai, nuo jų nuėmus didelę popierinių dokumentų administravimo naštą, galės įgyvendinti daugiau projektų. Naujas poreikis atsirado įsigaliojus ES Pastatų energinio efektyvumo didinimo direktyvai, pagal kurią iki 2050 m. turėtų būti atnaujinti beveik visi energiškai neefektyvūs daugiabučiai.

Sumažins administratorių naštą

Šiuo metu dėl didelės administracinės naštos, fiziškai teikiamų dokumentų apimties, ne visada spėjama per nustatytus terminus įgyvendinti jau turimus projektus.

„Projektų administratoriams palaipsniui bus suteikta prieiga su galimybe elektroniniu būdu teikti dokumentus tiesiogiai į sistemą. Tai paspartins informacijos teikimo/gavimo, konsultavimo, administravimo, finansavimo funkcijų atlikimą. Taip pat sumažės klaidų dėl žmogiškojo faktoriaus tikimybė, greičiau ir sklandžiau bus įgyvendinamas daugiabučių atnaujinimas,“ –  teigia Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

V. Serbenta pabrėžia, kad skaitmenizuota sistema leis administratoriams greičiau imtis naujų projektų įgyvendinimo: „Pirmas elektroninių dokumentų pateikimo modulis, kurio pagalba projektų administratoriai kviečiami teikti naujas paraiškas, jau parengtas. Per artimiausius keletą mėnesių bus pristatytas ir valstybės paramos mokėjimo prašymų modulis, kuris, perėjus prie elektroninio dokumentų teikimo ir apdorojimo sistemos, ženkliai prisidės prie spartesnio projektų įgyvendinimo.“

Nauda ir gyventojams

Dėl platesnės informacijos prieinamumo per elektroninę sistemą daugiabučio namo gyventojai galės gauti operatyvesnę ir tikslesnę informaciją apie projekto įgyvendinimo eigą.

„Projekto administratoriai bet kuriuo metu galės sugeneruoti ataskaitas ir pateikti gyventojams aktualią informaciją apie daugiabučio atnaujinimo vykdomus ir atliktus darbus. Todėl gyventojai gaus operatyvesnę, išsamesnę informaciją apie jų atnaujinamą daugiabutį,“ – teigia V. Serbenta.

Artimiausiu metu Lietuvoje bus patvirtinta Ilgalaikė pastatų renovacijos strategija, kurioje numatytos pagrindines daugiabučių atnaujinimo gairės. Siekiant padidinti renovacijos apimtis bus ir toliau tobulinama renovacijos administracinė ir teisinė bazė.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

5 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist