Lapkričio 5-12 d. Vengrijos ambasada Vilniuje jau antrą kartą organizuoja Vengrijos gastronomijos savaitę, kurioje kviečiami dalyvauti restoranai ir vyninės. Data pasirinkta neatsitiktinai: lapkričio 11-ąją, Vengrijoje švenčiama šv. Martyno diena – naujo derliaus vyno ir gurmaniškų patiekalų iš žąsies šventė. Švęskime Vengrijos gastronomijos ypatumus kartu!
Pastaraisiais metais Lietuvoje vėl pasirodė rūšiniai vengriški vynai. Geriausias to pavyzdys – neseniai veiklą pradėjęs vynų importuotojas „Pannon vynas“, kurio vynų jau galima įsigyti vyninėse ir restoranuose. Norintys paragauti „karalių vynu” tituluojamo Tokaji Aszú, tai galite padaryti vyninėje „Kalba Žmonės“, kurioje taip pat rasite Tokaji Szamorodni ir 5 putonių Aszú bei 6 putonių Aszú vynus. O kuo gi skiriasi 5 ir 6 putonių aszú vynai? Tai galėsite sužinoti lapkričio 7 dieną vyninėje „Kalba Žmonės“, kurioje rengiamas visos dienos renginys, skirtas vengriškiems vynams.
Gastronomijos savaitės metu vyninėje „À ta santé” greta vengriškų vynų bus patiekiami ir vengriški patiekalai: vyninėje svečiams bus ruošiamas originalus troškinys. O kuo guliašas skiriasi nuo troškinio? Paklauskite Francesco! Šių metų naujo derliaus vyno ir ne tik galėsite paragauti vyninėje „Burbulio vyninė“, kurioje lapkričio 8 dieną vyks vengriško vyno vakaras. Tą pačią dieną, lapkričio 8 d., tapas bare „Augustin” vyks vengriško vyno degustacija ir tapas vakaras su vengriškais delikatesais – Vengrijos skoniai.





Penktadienio naktis skirta ypatingam muzikos vakarui renginių erdvėje Draugų vardai – Grayscale HU-LT Showcase, kuriame pasirodys vengrų dubtechno prodiuseris ZOL. Vengrų muzikantas 2018 metais lietuviškoje muzikos leidykloje „Greyscale“ išleido savo albumą „Constellations“, o dabar muzikuoja kartu su leidyklos prodiuseriais. Vakaro metu bus pristatomi vengriški vynai ir kiti gėrimai, tokie kaip Moena Wermut ar aguonų likeris Opyyum. Kartu su gėrimais taip pat patiekiami vengriški užkandžiai.
Gastronomijos savaitės organizuojamų renginių ciklą užbaigs lapkričio 9 d. Panemunės pilyje vyksianti paroda, kurioje pristatomi Vengrijos ypatumai – hungarikumai. Raudonąją maltą papriką, vynus ar palinką galbūt žino dauguma, tačiau hungarikumai reiškia kur kas daugiau – visa tai galėsite sužinoti šeštadienį 16 val. parodos Hungarikum atidaryme. Po parodos atidarymo pasirodys vengrų liaudies muzikos grupė Fajkusz Banda, kurios repertuare susipina autentiškos ir modernios vengrų liaudies muzikos melodijos
Vakaro metu taip pat bus galima sužinoti apie vengriškus vynus, stiprųjį gėrimą – palinką ir paragauti šv. Martyno dienos progai ruošto firminio vengriško patiekalo su žąsų taukais – zsiros kenyér! Verta paminėti, kad Panemunės pilyje šių metų rugpjūtį atidarytas restoranas „Kuknia“, kviečia išbandyti įvairius vengriškus patiekalus, pavyzdžiui, firminį vengrišką bograč, ir, žinoma, įvairiausius vengriškus vynus.
Norintys mėgautis žąsų ir ančių patiekalais ne tik per šv. Martyno dieną, rekomenduojame apsilankyti Aštuonkojo kulinarijos parduotuvėje, kurioje rasite gausų žąsų ir ančių kepenėlių paštetų pasirinkimą. Parduotuvėje galima įsigyti ir vengriškų vynų!
Vyninės, restoranai dalyvaujantys Vengrijos gastronomijos savaitės renginių cikle ir vietos, kur galima įsigyti vengriškų vynų: Augustin tapas bar, À ta santé , Bunte Gans restoranas, Burbulio Vyninė , Draugų vardai, Kalba Žmones , Kuknia restoranas , Aštuonkojis
Partneriai: Bravo projekt, Panemunės pilis , Pannon vynas
Vengrijos gastronomijos savaitės programų ciklas organizuojamas pagal Vengrijos pirmininkavimo ES programą bendradarbiaujant su Vengrijos ambasada Vilniuje.






Dėžutėje
Šv. Martyno diena jau kelis šimtmečius švenčiama lapkričio 11 dieną. Martynas gimė Romos provincijoje, Panonijoje, dabartiniame Vengrijos mieste, Sombathėjuje. Buvusį romėnų karį Martyną, Tūro gyventojai (dabartinė Prancūzija) pasirinko savo vyskupu. Jis nenorėjo būti įšventintas, todėl pasislėpė žąsų pulke. Tačiau jį išdavė jų gagenimas – dieviškosios valios ženklas. Taigi Martynas negalėjo išvengti savo įšventinimo. Jis keliavo po Romos Galiją, o vėliau tapo garsiuoju šv. Martynu Turiečiu. Šiais laikais kai kuriose Europos šalyse įprasta per šv. Martyno dieną valgyti patiekalus iš žąsies. Šv. Martyno diena Vengrijoje turi senas tradicijas, šią dieną prie naujo derliaus vyno buvo patiekiamas patiekalas iš žąsies.