2025 m. gegužės 21–26 d.
Vilniuje vyks išskirtinis gastronominis renginys – Mangalicos dienos, skirtos garsiajai Vengrijos Mangalica kiaulei, jos mėsos patiekalams ir su ja susijusiai kultūrai.
Įkvėptos didelio susidomėjimo sulaukusios Vengrijos gastronomijos savaitės, vykusios 2024 m. lapkritį, Mangalicos dienos kviečia susipažinti su išskirtine Mangalica mėsos kokybe ir autentiškomis vengriškomis tradicijomis. Ir, žinoma, prie gardžių patiekalų nepriekaištingai derantys vengriški vynai papildys kiekvieną skonio potyrį.
Skoniai Vilniaus restoranuose
Renginio savaitę kviečiame apsilankyti restoranuose „Augustin“ ir „Momo Grill“, kur visą savaitę vakarais bus siūlomi specialūs patiekalai iš Mangalica mėsos. Šie restoranai, žinomi dėl sezoniškumo, kūrybiškumo ir šiltos atmosferos, taps puikia vieta pažinti vengriškos virtuvės perlus, subtiliai pritaikytus Lietuvos skoniui.

Tai proga paragauti kažko iš tiesų ypatingo, kur tradicija susitinka su šiuolaikišku požiūriu.
Vengriška vyno kultūra – šalia jūsų
Mėgstantys aperityvus ar tiesiog gerą taurę kviečiami užsukti į vynines „A ta Santé“ ir „Burbulio vyninė“, kur jūsų lauks specialiai parinkti vengriški vynai iš Pannon Vynas asortimento ir užkandžiai su Mangalica. Panemunės pilies restoranas „Kuknia“ svečių taip pat laukia su mangalicos užkandžiais ir gardžiais vengriškais vynais. Šią savaitę jis atidarys savo terasą, kurioje svečius linksmins gyva muzika.
Mangalica – vengriškas lobis, vertinamas visame pasaulyje
Autentiška veislė, unikalus skonis

Mangalica – tai sena, Vengrijoje kilusi kiaulių veislė, išsiskirianti išvaizda, riebalų struktūra ir nepakartojamu skoniu. Iki XX a. pradžios ji buvo itin paplitusi Vengrijos ūkiuose, tačiau vėliau, dėl šiuolaikinės mėsinės produkcijos ir besikeičiančių mitybos įpročių, veislė beveik išnyko.
Dėl bendrų Vengrijos ir Ispanijos ekspertų pastangų, Mangalica buvo išsaugota ir šiandien vėl vertinama kaip aukščiausios kokybės produktas gurmaniškame pasaulyje.
Veislė lėtai auga, bet būtent tai, kartu su laisvu laikymu, suteikia mėsai neįtikėtiną sultingumą, marmuravimą ir skonio gilumą. Nesvarbu, ar Mangalica ruošiama kepta, ar rūkoma – tai visada aukščiausios klasės delikatesas.
Šiuo metu išskiriamos keturios Mangalica veislės: šviesiaplaukė, raudonoji, lakštingala ir juodoji.
—————————–
Renginį organizuoja Vengrijos ambasada Vilniuje, bendradarbiaudama su Pannon Vynas, Vengrijos nacionaline Mangalicos augintojų asociacija bei Vengrijos žemės ūkio rinkodaros centru.
