Atskleista 12-ojo „Le Dîner en Blanc“ pikniko data – šiemet Vilnius baltai sužydės rugpjūčio 22 dieną.
Pirmą kartą renginio istorijoje paskelbta ir tarptautinė tema – žydinti elegancija. Įkvėpta gamtos grožio ir bendrystės magijos, ši tema kviečia dalyvius ne tik vilkėti baltai, bet ir žydėti. Gėlių motyvai gali atsirasti visur – galvos apdangaluose, drabužiuose, aksesuaruose ir, žinoma, ant stalų.
„Le Dîner en Blanc“ tradicija prasidėjo 1988 m. Paryžiuje, kai grupė draugų ir draugų draugų susirinko į elegantišką pikniką po atviru dangumi, apsirengę tik baltai, kad minioje būtų lengva atpažinti vieni kitus. Tai, kas prasidėjo kaip paprastas, spontaniškas susibūrimas, greitai tapo mėgstama kasmetine tradicija, švenčiama dėl unikalaus elegancijos, bendruomeniškumo ir slaptumo derinio. Nuo renginio pradžios „Le Dîner en Blanc“ jau įvyko daugiau nei 120 miestų šešiuose žemynuose. Vilnius – vienas iš jų. Čia renginys vyks jau dvyliktą kartą, kasmet suburdamas apie tūkstantį svečių gražiausiose sostinės vietose.
Viena iš renginio organizatorių Dovilė Butkienė džiaugiasi matydama, kaip šis vakaras tapo neatsiejama vasaros pabaigos tradicija: „Ši vasaros pabaigos šventė tapo daugelio tradicija – šeimose, tarp draugų, bendruomenėse. Džiaugiuosi, kad Vilnius yra šio tarptautinio įvykio dalis. Per dvylika metų užauginome ištikimą dalyvių ratą, turime lojalių partnerių ir kasmet sulaukiame naujų. Tai leidžia mums kurti vis įdomesnę, estetiškesnę šventę. Man ypač gera matyti, kaip žmonės į šį vakarą įdeda daug širdies – nuo išpuoselėtos aprangos iki kūrybiškai serviruotų stalų. Tai ne tik vakaras – tai bendrystės, stiliaus ir kūrybiškumo šventė, kuri įrodo, kad mūsų mieste žmonės moka švęsti gyvenimą gražiai.“
Dalyviai, jau bent kartą šventę baltajame piknike, gali registruotis į trečiąjį etapą svetainėje vilnius.dinerenblanc.com, paspaudę mygtuką „Dalyvauti Le Dîner en Blanc“. Jei dar neteko dalyvauti baltajame piknike, registruokitės trečiajame etape ir tapkite šio unikalaus renginio dalimi,
Norint išsaugoti „Le Dîner en Blanc“ unikalumą ir estetiką, dalyviai turi laikytis kelių esminių principų: elegantiška balta apranga nuo galvos iki kojų, tik baltais indais serviruotas stalas, šventės vietos slaptumas iki paskutinės minutės ir atsakingas požiūris į aplinką – visi daiktai privalo būti susirinkti, o pikniko vieta paliekama tokia, kokia ji buvo atvykus.
Dalyviai turi atsinešti sulankstomą stalą, dvi baltas kėdes, baltą staltiesę, pikniko krepšį su elegantiškais patiekalais, taurėmis ir baltais indais. Norintys galės užsisakyti jau paruoštų gurmaniškų rinkinių.
Idėja surengti pirmąjį „Le Dîner en Blanc“ Lietuvoje kilo 2014 metais, kai Dovilė Butkienė – estetikai neabejinga grožio ir mados pasaulio atstovė – pamatė nuotraukas iš Paryžiaus ir nusprendė tokią elegantišką šventę padovanoti Vilniui. Subūrusi komandą, jau pirmąjį kartą sulaukė didžiulio susidomėjimo ir palaikymo. Nuo pat pradžių renginio organizavime dalyvauja ir Valda Lukošiūtė – gurmanišką maistą bei prancūzišką estetiką mylinti moteris, kuri, apsilankiusi Paryžiuje, sau išsikėlė tikslą – per metus išmokti prancūzų kalbą. Taip ir padarė. O sugrįžusi, mielai prisijungė prie šios elegantiškos iniciatyvos Lietuvoje.
„Le Dîner en Blanc“ – tai ne tik stilinga vakarienė, bet ir unikalus kultūrinis reiškinys, kuris jungia žmones, vertinančius grožį, maistą ir bendrystę. Elegantiškai apsirengę svečiai susirenka slaptame mieste taške – atsineša savo stalus, kėdes, dekoracijas, dalijasi patiekalais ir šypsenomis. Vakaras, kuris nepalieka abejingų – nei dalyvių, nei praeivių. Tai šventė, kurioje žmonės atrodo tarsi iš sapno – spindintys ne tik balta spalva, bet ir iš vidaus.