Vilniaus miesto gyventojai ir svečiai „Naktinio Vilniaus avilio“ vitrinose galėjo pamatyti Liudvikos Sonia Koort parodos „Sigillum“ fragmentus. Tarpdisciplininio meno kūrėjos darbai matomi iš lauko, neskatina lankytojų užeiti į vidų, bet siūlo pasigrožėti muilo skulptūromis per atstumą. Net ir karantino metu, išėjus pasivaikščioti, kiekvienas gali pažvelgti ne tik į tamsias parduotuvių lentynas, bet ir pasigrožėti lietuvių menininkės darbais ir skirti porą minučių perskaityti tekstui apie mus supančias formas.

Parodos pavadinimas – „Sigillum“, byloja apie antspaudus ar simbolius braižomus ranka esant medatyviojoje būsenoje. Šie simboliai matomi parodos vitrinose, vieni nupiešti, kiti įrėžti skirtingo raudonio muilo luituose. Sigillum braižomi siekiant, atsikratyti arba pritraukti energetinius krūvius, taip pat juose galime patalpinti savo norus ir palinkėjimus. Panašiai ir kūrinių autorė Liudvika Sonia Koort kurdama simbolius linki atrasti balansą, ramybę savo gyvenime ir kasdienybėje. „Šis kūrinys gimė kaip sintezė tarp mano kūrybinės praktikos ir šio laiko refleksijos. Jaučiant asmeninį, visuomenės ir  egzistuojančių santvarkų, laikinumą norėjosi tai perteikti objekto materijoje, kuria tapo mano gamintas muilas. Jis žiūrovo rankose išgyvens metamorfozę  kūrinio gyvavimas tuo pačiu taps ir pratęstas, ir nutrauktas, ir įprasmintas, plaunant rankas, ginantis nuo viruso ir nuo slogių minčių.“

Liudvikai aktualus kūrinio gyvavimo ciklas todėl pasirinkta efemeriška medžiaga – muilas. Pasibaigus parodai, rankų darbo muilas bus išdalintas gyventojams. Parodos objektai kurti Vilniaus dailės akademijoje kur menininkė studijuoja skulptūros magistrą ir turi savo studiją. Seniau menininkė dirbo su kino ir teatro scenografija, jos kūriniai rodyti grupinėse parodose Portugalijoje ir kitose užsienio šalyse. Savo meninuose tyrimuose Liudvika Sonia Koort pasitelkia ne tik tradicinius dailės, bet ir literatūros žanrus, užsiima kūrybiniu rašymu ir poezija.

Parodą galite pamatyti „Naktinio Vilniaus avilio“ vitrinose pirmame aukše, tarp pagrindinio įėjimo į pastatą, apie kurio pavadinimą byloja užrašas „Žinijos draugija“. Nuo vasaros čia veikia atvira erdvė „Naktinis Vilniaus avilys“ kuri yra draugiška jaunimui, kūrėjams ar žmonėms ieškantiems vietos realizuoti savo mėgstamas veiklas ir kurti alternatyvius būdus kaip turiningai leisti laisvalaikį be žalingų įpročių. Siekiama, kad jaunas žmogus čia galėtų gauti visą reikalingą pagalbą susidūrus su narkotikų, tabako ar alkoholio vartojimo problemomis. „Naktinio Vilniaus avilio“ vadovas Paulius Serapinas sako, kad vieta sukuria galimybes kurti net ir karantino metu.  „Labai smagu, kad kartu su kūrėjais, organizacijomis, pavieniais asmenimis, ieškome įvairiausių būdų, kaip išnaudojant avilio erdves, parodyti kuriamus projektus ir pandemijos laikotarpiu“ – sako P. Serapinas.

Karantino metu į „Naktinio Vilniaus avilio“ vidų patekti nepavyks, tačiau praeiviai kviečiami sustoti ir praleisti akimirką su Liudvikos Sonia Koort „Sigillum“ formomis. Parodą bus galima pamatyti iki 2021 m. sausio 30 d. visą parą iš pagrindinio įėjimo pusės, adresu Vilniaus g. 22. Parodos partneriai: Vilniaus dailės akademija, Naktinis Vilniaus avilys, koordinatorė – Daura Polonskytė.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

3 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist