Iškili asmenybė ir litvakiškosios istorijos figūra – Vilniaus Gaonas – kviečia meno mylėtojus į neeilinį susitikimą diskusijai. Minint Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, galerija „Vartai“ pristato net du tarptautinius projektus: parodą „An Unfinished Project“ ir Ukrainos menininko Mykola Rydnyi instaliaciją, kurią bus galima pamatyti viename iš Vilniaus miesto kiemelių. Nuo š. m. gruodžio 17 d. iki kitų metų sausio 21 d. bus galima išvysti net 7 kultūros ir meno pasaulyje gerai žinomų Lietuvos bei užsienio šalių menininkų darbus. Sugriežtinus karantiną į galeriją atvykti nebus galima, tačiau šiuolaikinės technologijos ir kūrybiniai sprendimai leis išvysti kūrinius kitokiais būdais. 

Naujas praeities vaidmuo

300-osioms Vilniaus Gaono Elijo ben Saliamono Zalmano gimimo metinėms ir žydų istorijos metams skirtoje grupinėje parodoje „An Unfinished Project“ (liet. „Nebaigtas projektas”) pagrindiniu pasakotoju tampa praeitis. Sujaukiant įprastą laiko padalijimo tvarką – praeitis, dabartis, ateitis – praeitis atsiskleidžia, kaip nebaigtinis ir nuolat besitęsiantis procesas, kertantis dabartį pakeliui ateitin. 

„Probleminės parodos laiko žymės pasireiškia įvairiai. Dalyje pristatomų darbų perteikiamas neapibrėžto laukimo, numatymo jausmas, žiūrovui juos patiriant kaip būsimo įvykio ženklus. Kituose kuriamas – ar veikiau atkuriamas – tam tikras praeities vaizdas, jį prikeliant naujam gyvenimui. Treti suponuoja judėjimą ir ciklinio požiūrio į laiką praktiką, arba iškyla bei esti „čia ir dabar“ – kaip aktyvus trauminių istorijos momentų atminimo ir atgaivinimo veiksmas“, – pasakoja garsus parodos kuratorius Ory Dessau. 

„An Unfinished Project“ parodoje suburiami skirtingų kontekstų ir tautybių (Lietuvos, Vokietijos, Belgijos ir Izraelio) menininkai: Peter Wächtler, Konstantinas Bogdanas, Andreas Golinski, Ariel Schlesinger, Willem Boel, Yael Hersonski, drauge dalyvaujantys daugiasluoksniame scenarijuje, kuriame apmąsto istorinę ir materialinę tikrovę, sykiu tarsi kurdami alternatyvią visatą.

Lietuvoje dar nerodytas filmas

Kūrinys, įkvėpęs parodo pavadinimą, – Yael Hersonski „Nebaigtas filmas“, kurio ištraukas galėsite pamatyti virtualiojo 3D turo metu. Šios menininkės darbe dėmesys sutelkiamas į neišspręstus klausimus, susijusius su Antruoju pasauliniu karu ir žydų tautos persekiojimu bei naikinimu. Filme pateikiama originali tuometinės Vokietijos valdžios filmuota propagandinė medžiaga, falsifikuojanti tuometinį žydų gyvenimą, taip pat rodomas interviu su getą išgyvenusiais žmonėmis ir operatoriaus Willio Wisto liudijimo inscenizacija.

Holokausto temą savo kūrinyje „Nebūtis“ nagrinėja ir lietuvių menininkas Konstantinas Bogdanas, kuris ją reflektuoja per nebūtį. Kūrinyje „Nebūtis“ jis pagamino liejimo formą, atkartojančią senos Vilniaus žydų gatvės grindinio akmenų kontūrus, tuomet įliejo į formą skystą bronzą, sukurdamas nereguliuojamą negatyvių erdvių struktūrą, bylojančią apie buvimą per nebūtį ir atvirkščiai.

Kiekvienas „An Unfinished project“ parodos menininkas savaip atskleidžia ir nagrinėja laiko modalumus. Andreas Golinski savo darbe perteikia laukimo jausmą, kaip dar tik ateisiančios realybė ženklą, Peter Wächtler maginės fantastikos plakatų serija inscenizuoja ir atgaivina fantazijomis paremtą praeitį, Willem Boel savaip neigia baigtinumą, o Ariel Schlesinger kūrinys primena apie amžiną transformacijos stichiją – ugnį, įkūnijančią ciklišką materijos virsmą iš vienos būsenos į kitą.

Kitas projektas, skirtas paminėti Vilniaus Gaono ir žydų istorijos metus, – Mykola Ridnyi instaliacija „Lost Baggage“. Šis darbas pabrėžia dramatišką  bagažo, kurį keliautojui draudžiama pasiimti į kelionę, idėją. Bagažas, kuris gali kainuoti gyvybę. Eksponatą bus galima išvysti ir gyvai – jį rasite Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje. 

Susitikti su Gaonu kviečia neįprastai 

Menininkų kūrinius bus galima pamatyti viešose Vilniaus miesto erdvėse ir galerijos „Vartai“ vitrinoje, taip pat parodos atidarymo – gruodžio 17-tą – dieną bus paviešintas vaizdo įrašas, kuriame parodą pristatys jos kuratorius.

Žinutes, kurias menininkai nori perduoti savo sukurtais darbais, bus galima rasti šešiose gerai matomose sostinės vietose. Anot galerijos vadovės Tomos Monginės, norint pamatyti jas visas, ilgai klaidžioti neteks, mat radus vieną, rasite užuominą, kurioje vietoje yra kitas kūrinys. 

„Karantino metu parodą kviečiami aplankyti netradiciškai. Tam, kad jūsų patyriminė meno kelionė būtų dar labiau įtraukianti, darbai nuo gruodžio 21 d. bus eksponuojami orientacinių principu. Radus vieną eksponatą, rasite ir visus likusius kūrinius. Išduosiu tik tiek, jog kelionės pradžia – Gedimino pr. ir Šventaragio gatvių sankirta“, – apie naujus kūrybinius parodos sprendimus pasakoja T. Monginė.

Visus „An Unfinished Project“ eksponuojamus kūrinius bus galima pamatyti galerijos „Vartai“ vitrinoje pirmame aukšte, kur specialiai  įrengtame ekrane visą parodos laiką  bus rodomas visose prestižinėse pasaulio galerijose jau ilgą laiką populiarus virtualus 3D turas. 

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

6 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist