Antrojo karantino metu uždarytas MO muziejus pristato staigmeną – šiuo metu muziejuje eksponuojama paroda „Kodėl taip sunku mylėti?“ perkeliama į lauką. Artimiausias tris savaites dalis parodos kūrinių bus eksponuojami lauke.

Kartu su partneriais „JCDecaux Lietuva“ įgyvendinamas projektas sukuria unikalią galimybę visiems vilniečiams pamatyti dalį parodos „Kodėl taip sunku mylėti?“ kūrinių tiesiog vaikštant lauke.

Paroda negalėjo likti uždaryta

„Turėjome uždaryti muziejų, kai jame veikia ypatinga užsienio kūrėjų Saskia Boddeke ir Peter Greenaway kurta paroda, kalbanti šiandien itin aktualiomis temomis, paliečianti ekologinius, politinius, socialinius, empatijos ir nelygybės įvairiose gyvenimo srityse klausimus. Žinoma, negalime perkelti garso, šviesų ir video visuminės patirties, bet galvojome, kaip sukurti galimybę ją pamatyti kitaip, kai muziejus uždarytas. Paroda yra iš esmės apnuoginanti, joje yra nemažai ir nuogo kūno – šie kūriniai į viešas erdves neiškeliavo. Tačiau visą kitą dalį lietuvių autorių kūrinių perkėlėme į lauką“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

Ji taip pat priduria, kad ši iniciatyva – būdas malšinti susikaupusį skaitmeninį nuovargį ir vaikštant gryname ore pasisemti prasmingų patyrimų.

„Atrasti meną kasdieninėje, iš kurios kūrėjai semiasi įkvėpimo yra vertinga patirtis. Todėl smagu, kad vasarą kartu su Vilniaus miesto savivaldybe įgyvendintas lauko galerijos projektas „Menas be stogo“ įkvepia daugiau meno kūrėjų ir institucijų išeiti į miesto gatves ir tiesiogiai užkalbinti žiūrovą ten, kur jis galbūt nesitiki. Manau, kad ši MO muziejaus darbų kolekcija praturtins mūsų pasivaikščiojimus mieste“, – sako „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova.

Norintiems pasmalsauti – speciali informacija

Kiekvienas parodos kūrinys, kurį bus galima pamatyti lauke, turi QR kodą ir nuorodą į parodai lauke sukurtą puslapį. Jame smalsuolių laukia pati įvairiausia informacija: video įrašai su parodos kuratoriais, tinklalaidės su parodoje eksponuojamais MO kolekcijos autoriais, parodos e. gidas, įtraukiančios viktorinos-žaidimai, straipsniai.

Kaip teigia MO muziejaus direktorė, visa informacija pateikiama skirtingomis formomis, bet ta pačia – susikalbėjimo su savimi ir kitais – tema.

Paroda lauke – naujas įtraukiantis pasivaikščiojimas

Skirtingi parodos „Kodėl taip sunku mylėti?“ kūriniai bus pasklidę po įvairias miesto vietas. Tokiu būdu galima kaskart atrasti vis naują kūrinį. O jį pamačius stabtelti, pasmalsauti ir įsikvėpti skaitant, žiūrint ar klausant įvairias parodą ir meno kūrinius lydinčias istorijas.

„Šiuo metu ypač svarbu stiprinti emocinę ir psichologinę žmonių sveikatą. Menas ir kultūra – vienas iš būdų, padedančių tai padaryti. Taigi kol muziejai lieka uždaryti, MO muziejus perkelia didžiąją dalį parodos „Kodėl taip sunku mylėti?“ į lauką ir tokiu būdu praturtina menu ir kultūra šių nerimastingų laikų kasdienybę“, – sako M. Ivanauskienė.

Pasaulio sveikatos organizacija patvirtino, kad atlikti tyrimai įrodo muziejų ir vizualiųjų menų teigiamą poveikį žmogaus emocinei ir psichologinei sveikatai – lankymasis muziejuose bei galerijose mažina stresą bei suteikia laimės.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

6 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist