Festivaliai

Savaitgalį neįprastas renginys – švediškų kukulių festivalis

Jei dar nesuplanavote paskutinio vasaros savaitgalio – turiningai praleisti laiką galėsite Vilniuje vyksiančiame festivalyje, kuris organizuojamas švediškų kukulių dienos proga. Vienas geriausių Lietuvos šefų Deivydas Praspaliauskas kartu su gerai žinomomis maisto tinklaraštininkėmis į daugelio mėgstamus švediškus kukulius pasižiūrėjo naujai ir sukūrė unikalių receptų. Šventėje, be skanaus maisto, lauks muzika ir nemokamos pramogos visai šeimai.

Rugpjūčio 23-ioji – švediškų kukulių diena. Šiemet iš Švedijos kilusi mažmeninės baldų prekybos įmonė IKEA ją mini su trenksmu ir prie parduotuvės Vilniuje organizuoja kukulių festivalį. Šia proga, paskutinį vasaros savaitgalį vienas geriausių virtuvės šefų Lietuvoje, Deivydas Praspaliauskas, ir žinomų maisto tinklaraščių bei paskyrų socialiniuose tinkluose autorės sukūrė unikalių receptų su skirtingų rūšių kukuliais. Jų paragauti bus galima renginio metu.

Pasirinkimą turės tiek mėsos mėgėjai, tiek augalinės mitybos šalininkai

„Švediški kukuliai – populiariausias ne tik parduotuvėje Vilniuje esančio Švediško restorano patiekalas, bet pamiltas ir daugelyje kitų šalių. IKEA visame pasaulyje lankytojams mėsos kukulius patiekia tradiciniu švedišku būdu – su bulvių koše, bruknių uogiene ir kreminiu padažu. Tačiau tai itin universalus patiekalas, o festivalio lankytojai galės tuo įsitikinti paragaudami originalių variacijų“, – sako IKEA maisto departamento vadovas Mindaugas Šiaulys. 

 

Tradiciniai švediški mėsos kukuliai ir tvaresnės jų alternatyvos iš vištienos ir daržovių bus patiekiami netikėčiausiose kombinacijose. Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir kelių receptų knygų autorė Kristina Šimkienė specialiai šiai progai sukūrė veganišką azijietišką dubenėlį su aplinkai draugiška tradicinių mėsos kukulių alternatyva – augaliniais kukuliais, kurių skonis kaip mėsos. Tinklaraščio „Runningvita“ ir receptų knygos autorės Vitos Marijos Murėnaitės receptas renginį paįvairins indiškais skoniais ir vištienos kukulių tikka masala. Ieva Greičiūnaitė („Nestoras maistas“) – sukūrė vegetarišką dubenėlį su daržovių kukuliais.

Rudeniu kvepianti šefo D. Praspaliausko improvizacija

Tuo tarpu šefo D. Praspaliausko klasikinių švediškų mėsos kukulių receptas bus itin sezoniškas – su voveraičių ir karamelizuotų burokėlių troškiniu.

„Ne kartą esu viešėjęs Švedijoje bei ragavęs tipinių šios šalies kukulių. Mano galvoje vis sukdavosi mintis pamėginti juos suderinti su mažiau įprastais ingredientais – tad atėjo proga pagaliau idėjas įgyvendinti ir pasidalinti receptu, kur švediškumas susijungia su itin lietuviškais, sezoniškais skoniais. Nuo vaikystės itin mėgstu burokėlius, valgau juos įvairiausiomis formomis. Taip pat visad džiaugiuosi kiekvieno sezono atnešamomis gėrybėmis, šiuo atveju – voveraitėmis ir bruknėmis“, – sako D. Praspaliauskas.  Anot jo – švediški kukuliai vienas iš universaliausių patiekalų. Juos galima grilinti, naudoti sumuštiniams, sriuboms ar troškiniams bei improvizuoti.

 

Festivalio programa – nuo 10m švediško stalo iki kukulių smiginio

Kukulių festivalis vyks prie IKEA lauko kavinės, Vikingų g. 1, Vilniuje paskutinį vasaros savaitgalį, rugpjūčio 27 – 28 d. Šeštadienį pramogos, muzika ir maistas lankytojų lauks nuo 12 iki 18 val., o sekmadienį nuo 12 iki 16 val. Taip pat, šeštadienį nuo 12 val. iki maždaug 14-15 val. lankytojai galės susitikti ir su dviem receptų, kurių bus galima ragauti, kūrėjais – šefu Deivydu Praspaliausku ir maisto tinklaraščio. „Ant medinės lentelės” autore Kristina Šimkiene.

Be skanaus ir įvairaus maisto, beveik 10 metrų ilgio švediško stalo, abi dienas lauks pramogos visai šeimai: kukulių smiginys su galimybe laimėti porciją kukulių, medinių kaladėlių bokštas „Jenga“, kukurūzų futbolas, muilo burbulų šou su burbulų dėde. Mažieji festivalio svečiai bus kviečiami piešti ir eksponuoti savo kūrinius, pasipuošti piešiniais ant veido ar laikinomis tatuiruotėmis, o paskui – nusifotografuoti. Pakilią nuotaiką palaikys didžėjaus Edmonto Šiugždos grojama muzika.

Įvertink šį straipsnį
Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!
11 skaitytojai (-ų) įvertino
Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

 

Užsisakyti komentarų pranešimus
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus
Rekomenduojamas VIDEO
Back to top button