Medus, vynas ir kalnų sniegas. Tokios buvo sudedamosios vienų iš pirmųjų ledų, kuriais gardžiavosi imperatorius senovės Romoje, dalys. Nors pagal Europos ledų asociaciją „Euroglaces“, Europos ledų istorijos pradžia laikoma tik XVII a. pabaiga, kai ledams gaminti pradėti naudoti pieno produktai.

Pasak Lietuvos kulinarinio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, Abiejų Tautų Respubliką ledai pasiekė ir išpopuliarėjo XVIII a.: „Viena žinomiausių šio saldumyno mėgėjų buvo kunigaikštienė Aleksandra Oginskienė, Mykolo Kazimiero Oginskio žmona. Žinome, kad 1783 m. liepą jos dvare Siedlcuose (dab. Lenkija) be kitų valgių, ledais buvo vaišintas Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Stanislovas Augustas Poniatovskis“.

Pirmuosius ledų receptus mūsų krašte randame 1783 m. išleistoje Wojciecho Wincento Wielądkos kulinarinėje knygoje „Kucharz doskonały…“. Jis aprašė vaisinių ledų (vyšnių, serbentų, žemuogių, aviečių ir šaltalankių) gamybos ypatumus bei paminėjo ledų tortą. XVIII a. pabaigoje ledai tapo neatskiriama saldumynų asortimento dalimi. 1785–1809 metais Radviloms dirbęs saldumynininkas Frydrichas Dollingeris jau buvo įvaldęs ir ledų gamybos meną.

Pirmieji ledai, kuriais smaguriavo lietuviai, be minėtų vyšnių, serbentų, žemuogių, aviečių ir šaltalankių, buvo apelsino žiedų, žibuoklių, rožių, migdolų, graikiškų riešutų, lazdyno riešutų, pistacijų, šafrano, kavos, karamelės, gvazdikėlių skonio.

O štai dabartiniais laikais, vidutiniškai 7 litrus ledų per metus, t.y. apie pusantros porcijos kiekvieną savaitę, sulaižantys lietuviai nėra tarp didžiausių smaližių pasaulyje. Mus net keturis kartus lenkia Naujosios Zelandijos gyventojai. Tačiau skonių gausa tikriausiai galėtume varžytis ne tik su jais. Atnaujintame šaltųjų desertų žemėlapyje – skoniai, nuo kurių galima ištirpti: svirplių, salierų, giros, su liepžiedžių nuoviru ir medumi ar su morkų sultimis.

SVARBU! Kai kuriuos ledus reikia užsakyti iš anksto!

Prieš keliaujant ragauti, būtinai pasiteiraukite, ar yra pagamintų ledų. Smaližių Lietuvoje – daug, o resursai – nebegaliniai. Trumpas skambutis gali išgelbėti ir virtuvės šefą, ir Jūsų gomurį.

ATSISIŲSKITE LEDŲ ŽEMĖLAPĮ (PDF)

Šaltinis: Keliauk Lietuvoje

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

18 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar per sakurų žydėjimą turi būti draudžiamas eismas Upės gatve?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist