Ruduo – metų laikas, įsiterpiantis tarp vasaros ir žiemos. Tai kontrastingas sezonas, tiek džiuginantis ryškiaspalviais kraštovaizdžiais, tiek išbandantis lietingais ir vėjuotais orais. Kartu su besiilsinčia gamta ateina laikas ne tik atsisveikinti su vasara, bet ir skirti daugiau dėmesio savo sveikatai. O ja bene geriausiai galime pasirūpinti, atsižvelgdami į mitybą.
Besibaigiantis uogų sezonas
Rudenį baigiasi daugumos uogų sezonas. Nors ir norisi kuo ilgiau šias vasaros gėrybes valgyti šviežias, su laiku jos lieka tik parduotuvių lentynose. Deja, tačiau ne sezono metu auginamos ir pardavinėjamos uogos dažniausiai jau nebedžiugina tokiu geru skoniu ir maistingumu. Be to, jų kaina būna didesnė.
Tam, kad sezono metu užaugintomis uogomis galėtumėte mėgautis kuo ilgiau, paruoškite jas iš anksto. Šias vasaros gėrybes galite tiek vakuumuoti, tiek šaldyti, tiek virti. Pastaruoju atveju itin pravers aukštos kokybės indukcinis puodas, kurio talpą galite pasirinkti pagal savo poreikius. Tiesiog išvirkite norimas uogas ir užkonservuokite, o vėliau jomis gardinkite maistą!
Uogų šaldymui gali būti naudojami maisto laikymo indeliai, o vakuumavimui, kuris padeda išsaugoti gerąsias produktų savybes ilgesnį laiką, puikiai tiks vakuumavimo įranga. Ją galėsite panaudoti ne tik uogoms, bet ir kitoms vasaros-rudens gėrybėms.
Derliaus nuėmimas
Tikram lietuviui rudens pradžia yra puikus metų laikas. Juk būtent tuomet nuimamas bulvių, įvairių šakniavaisių (pvz., morkų, burokėlių), kopūstų, svogūnų ir kitų vėlyvesnių daržovių derlius – galima drąsiai teigti, kad jos sudaro didelę dalį šalies kulinarinio identiteto.
Be daržovių, rudenį taip pat galime džiaugtis įvairiais vaisiais ir net kai kuriomis uogomis. Švieži obuoliai, kriaušės, slyvos, spanguolės – tai puikus maistinių medžiagų šaltinis. Šie vaisiai bei uogos ne tik leidžia pasinerti į vasaros nostalgiją, bet ir yra kupini mums vertingų vitaminų bei mineralų.
Daugiau apie naudą sveikatai
Svarbiausia maisto funkcija – aprūpinti organizmą įvairiomis jam reikalingomis medžiagomis. Kalbant apie rudeniškas gėrybes, ypač verta atsižvelgti į pastarųjų teikiamą naudą:
- Obuoliuose gausu skaidulų ir antioksidantų. Jų vartojimas susijęs su mažesne tikimybe susirgti daugeliu lėtinių ligų. Obuoliai taip pat gali skatinti svorio mažėjimą ir gerinti žarnyno bei smegenų sveikatą.
- Moliūguose yra daug karotino, kuris organizme virtęs vitaminu A, saugo akis, odą ir kaulus nuo senėjimo, o organizmo gleivines – nuo virusų ir bakterijų poveikio.
- Spanguolėse esančios maistingosios medžiagos mažina šlapimo takų infekcijos riziką, padeda išvengti tam tikrų rūšių vėžio, gerina imuninės sistemos veiklą ir mažina kraujospūdį.
- Porai turi daug vitamino K, kuris gali sumažinti osteoporozės riziką. Tyrimai rodo ryšį tarp didesnio vitamino K suvartojimo ir tankesnių kaulų, dėl kurių sumažėja klubo sąnario lūžių rizika.
- Ropės yra ypač maistingos, o jų bioaktyvūs junginiai, pavyzdžiui, gliukozinolatai, gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, apsaugoti nuo kenksmingų bakterijų ir turėti priešvėžinį bei priešuždegiminį poveikį.
Taigi, ruduo gali būti puikus metas pradėti labiau rūpintis savo sveikata. Nors šis metų laikas daugeliui nėra pats žavingiausias, jis gali daug ką pasiūlyti. Mityba, paremta rudens atneštomis gėrybėmis, yra puikus būdas ne tik skaniai valgyti, bet ir sustiprinti savo organizmą.