Šiemet kovo 5 d. vyks savivaldybių tarybų ir mero rinkimai. MadeinVilnius.lt portalas visą mėnesį iki pat rinkimų publikuos straipsnius aktualiausiais miesto klausimais, atsakymus į kuriuos pateikia kandidatai į Vilniaus mero postą. Klausimai buvo užduoti kandidatams, kurie paskutinių apklausų metu peržengė 5 proc. rinkėjų balsų ribą.

Beveik visi kandidatai į Vilniaus mero kėdę atsakė į portalo užduotus klausimus: Artūras Zuokas, Valdas Benkunskas, Mykolas Majauskas, Tomas Vytautas Raskevičius, Lukas Savickas ir Rasa Budbergytė. Atsakymų nepateikė LLRA-KŠS partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis (lenk. Waldemar Tomaszewski).

Pernai viena populiariausių temų tapo ,,Michelin” apdovanojimų pritraukimas į Vilnių. Kaimyninės Estija ir Latvija savo įvertinimus jau gavo, užtat Lietuva ir Vilnius ir toliau lieka užmarštyje. Nusprendėme paklausti kandidatų į merus, ką jie galvoja apie apdovanojimų pritraukimą į Vilnių ir, ar bandys bendradarbiauti su vyriausybinėmis institucijomis, siekiant gauti pirmą ,,Michelin” žvaigždę Vilniuje.

Ar „Michelin” pritraukimas – turizmo Vilniuje skatinimo prioritetas?

Artūras Zuokas

Buvęs miesto meras, kandidatas į būsimojo Vilniaus mero kėdę sako, kad dar 2014 kreipėsi į ,,Michelin” atstovus dėl apdovanojimo pritraukimo į Vilnių. Todėl ir dabar šis klausimas jam išlieka prioritetu.

„Jie planavo pradėti vertinimą nuo Talino, po jo eitų Ryga, tuomet –  Vilnius. Mano žiniomis, tai jau vyksta, nes procesui reikia daugiau nei vienerių metų. Be to, dar turime iš šio laikotarpio išbraukti Covid pandemijos laiką. Vilniuje tikrai yra Michelin lygio restoranų. Ir net neabejoju, kad mes juos pasauliui parodysime. Ypač, kai turiu žinių, kaip ši (ir ne tik ši) sistema veikia”, – teigia A. Zuokas.

Valdas Benkunskas

Dabartinis miesto vicemeras, kandidatas į mero kėdę, Valdas Benkunskas, teigia, kad Vilniuje pirmiausia reikia spręsti sąlygų atvykti ir veikti Vilniuje gerinimą. Dabar mieste labai trūksta konferencijų centro, patogių skrydžių be persėdimų ir skrydžių krypčių.

„Lyderystės dėl Michelin organizacijos žvaigždžių mūsų aukščiausios klasės restoranams miestas gali imtis lygiagrečiai. Praktikoje tai galėtų būti įgyvendinama sekant estų pavyzdį. Mūsų atveju, projektas būtų įgyvendinamas drauge su turizmo rinkodaros agentūroms „GO Vilnius“ ir „Keliauk Lietuvoje“, – sako konservatorių partijos kandidatas į mero vietą.

Mykolas Majauskas

Mykolo Majausko atsakymas buvo gana lakoniškas. Kandidatas į mero kėdę mano, kad Vilnius tikrai turi ką pasiūlyti ,,Michelin” atstovas ir jų pritraukimas į sostinę yra būtinas.

Tomas Vytautas Raskevičius

Laisvės partijos kandidatas į Vilniaus mero kėdę pažymi, kad ,,Michelin” pritraukimas yra svarbus ir būtinas elementas turizmo sektoriuje. Kandidatas skatins bendradarbiavimą su valstybinėmis institucijomis ir sieks pagreitinti prestižinio apdovanojimo atsiradimą Vilniuje.

„Gastronominis turizmas yra viena iš didelį potencialą Vilniaus turizmo struktūroje turinčių sričių. Pritariu idėjai, bendradarbiaujant su nacionalinės valdžios institucijomis (visų pirmiausia – su Ekonomikos ir inovacijų ministerija) į Vilnių pritraukti Michelin žvaigždutes. Papildomai siekiant plėtoti gastronominį turizmą, būtina sukurti patrauklų mieste veikiančių aukščiausios klasės restoranų gidą (žemėlapį), mokestinėmis priemonėmis skatinti restoranų ir maitinimo įstaigų veiklą bei užtikrinti, kad Vilniaus gatvės būtų gyvos ir pilnos žmonių”, – komentuoja T. Raskevičius.

Lukas Savickas

Ryanair jau paskelbė, kad ne tik 30 proc. mažina skrydžių dažnumą iš Vilniaus, bet ir naikina dalį krypčių. Galime turėti pačius geriausius restoranus ir gražiausią pasaulio eglutę, bet retas turistas skris į Vilnių, jei prieš tai reiks du kartus persėsti į kitą lėktuvą. Todėl pirmasis turizmo skatinimo žingsnis turėtų būti praėjusios Vyriausybės pradėta skrydžių skatinimo programos tąsa. Tam reikia tiek savivaldos, tiek valstybės institucijų dėmesio”, – pažymi Lukas Savickas.

Tapęs meru, Lukas Savickas pirmiausia siektų realizuoti Vilniaus konferencijų centro atidarymo projekto atsiradimą. Nors kandidatas supranta ,,Michelin” apdovanojimo svarbą, bet pritraukti prestižinį apdovanojimą į Vilnių kol kas – ne prioritetas.

„Tarp Michelin žvaigždutę turinčių restoranų yra pačių įvairiausių. Tai gali būti šeimos restoranas Italijoje, ar tiesiog greitu gatvės maistu prekiaujanti užeiga Singapūre. Viskas priklauso nuo unikalumo, o Michelin įvertinimas taip pat yra verslo modelis. Jau dabar turime labai daug gerų šefų, o ar turėsime Michelin restoraną priklausys nuo jų noro ir nuo visų pastangų”, – priduria kandidatas į Vilniaus merus.

Rasa Budbergytė

Politikė mano, kad ,,Michelin” apdovanojimas Vilniuje tai labai svarbus prioritetas. Anot jos, kitų miestų, turinčių prestižines žvaigždes, patirtis rodo, kad gastronominis turizmas neša didelę naudą ne tik pačiam turizmo sektoriui, bet ir vietos verslininkams.

„Nėra jokios priežasties, kodėl mes negalėtume turėti Michelin žvaigždutės čia, Vilniuje. Juk Lietuvos restoranai – išties puikus, nei kiek neblogesni nei Estijos, šalies, kuri jau dabar turi dvi Michelin žvaigždes. Tereikia Vilniaus valdžiai investuoti į tai, – prisikviesti Michelin vertintojus. Negalime pamiršti, kad gastronomija yra viena iš kertinių miesto kultūros pamatų, kurios išskirtinumas atspindi ir miesto išsivystymą”, – sako R. Budbergytė.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

6 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist