Švenčių metu jau tapo įprasta matyti kalėdinėmis dekoracijomis nuklotus sostinės tiltus. Tačiau tokių tiltų, kurie virstų ilgalaike, akį traukiančia puošmenų ar kitų idėjų įgyvendinimo vieta – reta. Vis dėlto prieš porą mėnesių Vilniuje, netoli senojo Markučių ir naujojo Paupio mikrorajonų, pastebėta atitikmenų neturinti kultūrinė iniciatyva: vietinis tiltas virš Vilnios pasidabino unikaliomis istorijomis sužibėjusiais personažais.

Kūriniai – bendruomenių gyvenimo atspindys

Pirmasis besikeičiantį, mažai kam žinomą tiltą ėmė fiksuoti „Tiltas. Teismas” puslapis Facebook‘e. Vienas po kito pradėję pasirodyti įrašai apie ant tilto atsirandančius kūrinius sukėlė ne vieno gyventojo susidomėjimą. Vilnelės krantus jungiantis tiltas tapo išskirtine lauko galerija, kurios eksponatai – tilto gynėjai ir „gyventojai” – prabyla apie šalimais esančių mikrorajonų gyvenimo ypatybes ir problemas. Kūriniai atliepia aplinkinių gyvenviečių apšvietimo trūkumą, neasfaltuotus kelius bei tilto, kaip jungties tarp bendruomenių ir joms aktualių temų, svarbą. Kartu ant tilto pritvirtinti personažai atspindi ir nuotaikingąją bendruomenių gyvenimo pusę. Tad nenustebkite ant tilto išvydę 1,25 metro aukščio batą ar šalčio nepabūgusius plaukikus! Be to, visai neseniai patys rajonų gyventojai turėjo galimybę išrinkti tiltui pavadinimą. Nuo šiol jis neoficialiai vadinamas Raitelių tiltu dėl kažkada per jį iškilmingai žygiavusių žirgų.

Iniciatyvos autorius nežinomas

Nors iniciatyva tęsiasi jau kurį laiką, tiltą papuošusio menininko vardas iki šiol nėra žinomas. Iš pradžių buvo įtarta, kad tai menininkės bei tatuiruočių meistrės Ugnės Vedeckytės – UVXTS darbas. Ji sukūrė tilto naujienas skelbiančio puslapio vizualą. Vis dėlto susisiekus su sostinės kūrėja, ši tokius gandus paneigė. Gyventojams ir miesto svečiams belieka tik spėlioti, kas ir kodėl ėmėsi tilto gražinimo.

Linksmesnė kasdienybė

Covid-19 pandemijos laikotarpiu, tilto instaliacijos tapo smagiu bei saugiu būdu pagyvinti vietinių bendruomenių kasdienybę. Tad jei šis tiltas yra Jūsų kasdieninio maršruto dalis – kviečiame nu(si)paveiksluoti bei parašyti savo nuomonę apie šią inciatyvą į socialinius tinklus su grotažyme #UžTiltą, kad Jūsų įspūdžius galėtume stebėti ir mes. Raginame nepamiršti, jog atvirose vietose, dėvėdami kaukes, pasivaikščioti gali ne daugiau kaip vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariai.

Išvyskite virtualiai

Gyvenantiems tolėliau nuo Markučių ir Paupio mikrorajonų, raginame elgtis atsakingai ir likti namuose, o unikalaus tilto aplankymą atidėti kitam laikui. Išvysti instaliacijas bei sužinoti veikėjų istorijas kviečiame virtualiai, apsilankius „Tiltas. Teismas” puslapyje. Kas gali žinoti, kada tiltas pasipuoš dar vienu personažu?

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

19 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar per sakurų žydėjimą turi būti draudžiamas eismas Upės gatve?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist