2022 metų žiemą viešoji įstaiga „Vilniaus miesto parkai“ planuoja pradėti Žirmūnų parko tvarkymo darbus. Šiaurinė teritorijos dalis, tarp Emilijos Pliaterytės progimnazijos ir Kareivių gatvės, neseniai buvo prijungta prie pagrindinės, jau sutvarkytos, teritorijos dalies. Nauji plotai turi didelį rekreacinį potencialą. Pagrindinės teritorijos vertybės yra raudonojo ąžuolo želdiniai, apleistas sodas, miškas, ąžuolas senolis, sena pušis ir senų klevų bendrija. 

Akivaizdu, kad teritorija kažkada buvo želdinta parko kūrimo tikslu. Raudonojo ąžuolo giraitė nėra natūrali, ji yra pasodinta. Šis medis natūraliai paplitęs Šiaurės Amerikoje. Europoje auginamas grynai kaip parkų, ne miško augalas. Tai padėjo apspręsti teritorijos funkciją – atokvėpiui skirti želdiniai. Raudoniesiems gali būti 30–40 metų, todėl medynas jau atskleidžia savo geriausias miško savybes. 

Deja, šiuo metu nėra galima tinkamai pasidžiaugti nei raudonojo ąžuolo giraite, nei sode nokstančiais obuoliais. Teritorija yra kiek apleista, sulaukėjusi. Siekdama darniai sutvarkyti šią vietą viešoji įstaiga „Vilniaus miesto parkai“ į pagalbą pasikvietė miškininkystės ir ekologijos ekspertą, įmonės „Girion“ įkūrėją Roką Laukinietį. Rokas specializuojasi miškų, parkų, sodų, kiemo želdinių tvarkymo darbuose. „Girion“ kviečiama tada, kai norima aplinką pritaikyti lankymui su mažiausia intervencija į gamtą.

Rokas dalijosi savo įžvalgomis: darant mažiau galima padaryti daugiau, dažnai žmonės, kovodami su gamta, apsunkina teritorijos priežiūros darbus. Kirsdami medžius ir krūmus ten, kur jie galėjo augti, žmonės įsivelia į nuolatinį atželiančių ūglių naikinimą. Per daug intensyvus obelų genėjimas iššaukia perdėtą vilkūglių augimą. Kam to reikia? Į želdinius pažiūrėkime išmaniai. Geriau pasukti taką, nei vesti jį tiesiai. Geriau formuoti medelį, nei jį visai nukirsti. Siekiant darnos su gamta, reikia ieškoti geriausių sprendimų būdų. Girion.lt praktikoje, tvarkant apleistas teritorijas, pradiniame etape kuriama pirminė infrastruktūra. Šiuo atveju naudinga koncentruotis į parko dalį tarp upės ir keliuko, dailinant pakeles: formuojant sumedėjusius augalus, šalinant įaugusius medžius bei krūmus, sausas šakas, kamienų dalis. Siekiant visokeriopai naudingo rezultato orientuojamės į kraštovaizdžio elementus bei takų tinklą – sklandų maršrutą bei estetišką, tuo pačiu pernelyg nesukultūrintą žaliąjį karkasą. 

Mūsų planuojami teritorijos tvarkymo darbai: raudonojo ąžuolo giraitės polajo valymas, sodo šviesinimas ir obelų genėjimas, esamų takų išryškinimas ir priežiūra, pavojingų ir nulūžusių medžių šalinimas, vertingų medžių ir krūmų atrinkimas, jų vertingų savybių išryškinimas, svarbių šviesių aikščių šienavimas, invazinių augalų šalinimas, medžių genėjimas. Apie numatytus darbus detaliai bus galima susipažinti mūsų rengiamame teritorijos tvarkymo plane.

VšĮ „Vilniaus miesto parkai“ miškininkas Raimundas Ereminas

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

38 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist