Lietuvos naujienos

„Vilniaus vandenys“: kasmet fiksuojama didėjanti neleistinų riebalų tarša

Remiantis didžiausios Lietuvoje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys“ praėjusiais metais atlikta apklausa, didesnę nei leidžia teisės aktai taršą aliejaus ir riebalų atliekomis išleidžia beveik penktadalis maisto gamybos srityje veikiančių bendrovės juridinių klientų. Kaip teigia bendrovės atstovai, didėjanti neleistinų riebalų tarša yra fiksuojama kasmet.

Po „Vilniaus vandenys“ atliktos juridinių klientų apklausos dėl duomenų apie maisto ruošos paslaugas teikiančių įmonių veikloje susidarančias aliejaus ir riebalų atliekas bei jų tvarkymą buvo nustatyta, kad dalis riebalų, nepaisant kad tai draudžiama, yra pilama tiesiai į kanalizaciją ir nuleidžiama su kitomis nuotekomis.

„Tinkamas riebalų atliekų tvarkymas yra aiškiai nustatytas teisinių reglamentų, kuriuose nurodoma, jog aliejaus ir riebalų atliekos negali būti išleidžiamos į kanalizacijos tinklus. Už šių reikalavimų nesilaikymą mūsų klientams, tarp kurių nemažai maitinimo paslaugas teikiančių įmonių, gali būti taikoma administracinė atsakomybė, piniginės sankcijos ar net nuotekų priėmimo stabdymas“, – teigia bendrovės Klientų aptarnavimo tarnybos vadovas, laikinai einantis generalinio direktoriaus pareigas, Saulius Savickas.

 

Bendrovės atstovo teigimu, apklausos duomenys parodė, kad statistiškai vieno maisto gamybos srityje veikiančio „Vilniaus vandenys“ verslo kliento veikloje per metus susidaro daugiau kaip 2 tūkstančiai litrų aliejaus ir beveik 1 tona riebalų atliekų.

„Verslo klientus, kurių veikloje susidaro didelis kiekis riebalų atliekų, pirmiausia skatiname būti atsakingus ir neteršti aplinkos, kuri mus supa. Nors daliai verslininkų tinkamas atliekų tvarkymas atrodo itin sudėtingas, tačiau sukūrus tinkamus įpročius, teisingai tvarkyti atliekas yra paprasta“, – akcentuoja S. Savickas.

Pasak jo, atsakingai tvarkyti riebalus, užuot juos tiesiog išpylus į kanalizaciją, padeda riebalų skirtuvai, vadinamosios „riebalų gaudyklės“.

 

Bendrovės „Vilniaus vandenys“ duomenimis, du trečdaliai įmonės verslo klientų, kurių veikloje susidaro didelis kiekis riebalų atliekų, naudoja „riebalų gaudykles“ arba kitas riebalus surenkančias talpas, kur surinktos atliekos vėliau yra perduodamos atliekų tvarkytojams.

„Vilniaus vandenys“ reguliariai tikrina daugiau nei 500 įmonių nuotekas. Remdamasi turimais duomenimis, bendrovė atliko taršiausių 500 juridinių klientų analizę ir praėjusių metų gegužę sudarė taršiausių sektorių (pramonės šakų) reitingą bei Vilniaus miesto taršos žemėlapį. Iš jų matyti, kad padidėjusi tarša fiksuojama praktiškai visose Vilniaus zonose. Blogiausia situacija, kaip teigiama „Vilniaus vandenų“ pranešime, – miesto pietiniuose rajonuose, kur yra daug pramonės, transporto įmonių. Šiame reitinge maisto pramonė pagal savo išleidžiamą teršalų kiekį užima trečiąją vietą.

Įvairios įmonės, kurioms rūpi tvari aplinka, nuo šių metų yra kviečiamos prisijungti ir pasirašyti atsakingo kliento chartiją. Pasirašydamos chartiją, įmonės įsipareigoja įgyvendinti socialines iniciatyvas „žalių“ produktų kūrime, laikytis rekomendacijų ir ne tik siekti atitikti įstatymus, bet ir kuo labiau sumažinti nuotekų taršą.

 

Valentina Gudienė (ELTA)

Įvertink šį straipsnį
Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!
5 skaitytojai (-ų) įvertino
Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

 

Užsisakyti komentarų pranešimus
Pranešti apie
guest
1 Komentaras
naujausius
seniausius labiausi vertinti
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus
Vytas
Vytas
4 mėnesius

Kelis kartus pats mačiau, kaip kebabinių darbuotojai pila į šulinius atidirbtą aliejų.

Rekomenduojamas VIDEO
Back to top button