Virtuvės ir maisto ruošimo karalius – peilis. Tai vienas iš svarbiausių ir būtiniausių virtuvinių įrankių, leidžiančių lengvai, patogiai ir efektyviai gaminti maistą, jį ruošti. Peiliai būna skirtingų dydžių, tipų, formų. Jie yra gaminami iš skirtingų medžiagų, gali būti parduodami rinkiniais, su dėklais, o skirtingi jų dizainai garantuoja, kad ne tik bus patogu gaminti, bet gražūs peilių dizainai ir papuoš virtuvę bei jos interjerą. Tiesa, toks platus pasirinkimas gali ir susukti galvą bei apsunkinti tinkamų ir reikiamų peilių pasirinkimą. Dėl šios priežasties, renkantis labai svarbu atsižvelgti į kelis naudingus aspektus. Šiame straipsnyje sužinosite ne tik dėl ko svarbu turėti gerus virtuvinius peilius, bet ir kaip juos tinkamai pasirinkti.
Kodėl labai svarbu turėti gerus virtuvinius peilius?
Vienas iš svarbiausių ir reikalingiausių virtuvės įrankių yra peilis. Ir iš tiesų, šis įrankis neturi lygiaverčio pakaitalo – jis vienintelis ir nepakartojamas. Na, o norint, kad peilis padėtų efektyviai ir patogiai gaminti maistą, labai svarbu, kad peilis būtų geras ir kokybiškas. Svarbiausia, kad peilis būtų aštrus. Aštrus peilis lengvai susidoros tiek su mėsa, tiek su daržovėmis. Negana to, juo dirbti bus ne tik greičiau, bet ir saugiau. Taip yra todėl, kad darbui su aštriu ir kokybišku peiliu nereikia naudoti tiek daug jėgos. Pjūviai bus lengvi ir tikslus. Taip pat, naudinga paminėti, kad pjaustant plonus produktus, pavyzdžiui, žoleles, bus išlaikomas jų šviežumas, jos ne taip susitraiškys, todėl, išlaikys puikią savo formą. Na, o atbukęs, atšipęs peilis, pjaudamas produktus, sutraiško jų molekules, ko pasekoje, prarandamas ne tik šviežumas, bet ir graži forma. Nors skamba keistai, bet aštrus peilis garantuoja saugumą. Taip yra todėl, kad tokie peiliai neslysta, kai jie susiduria su maisto produktų paviršiumi. Tokį peilį lengva valdyti ir kontroliuoti, pakreipti tinkamu pjovimo kampu. Na, o ne kokybiškas, o tuo labiau atšipęs, peilis yra sunkiai valdomas, gali lengvai nuslysti nuo maisto paviršiaus. Tokiu būdu, atsiranda rizika įsipjauti.
Ką naudinga žinoti apie skirtingus virtuvinių peilių tipus?
Norint išsirinkti tinkamus, kokybiškus virtuvinius peilius, visų pirma, reikėtų žinoti, kad jie gali būti skirtingų tipų. Na, o šie tipai skiriasi paskirtimis, kurioms, vieni ar kiti, peiliai yra naudojami. Populiariausias ir plačiausiai naudojamas – šefo peilis. Tai vienas iš universaliausių ir patogiausiai bei lengviausiai naudojamų peilių, kuris turi plačius ašmenis, tiesų stuburą. Dėka plačių ir tvirtų ašmenų, šie peiliai leidžia pjauti su didesne jėga, puikiai tinka tiek daržovių ir vaisių smulkinimui bei kapojimui, tiek mėsos apdorojimui. Tai, vienareikšmiškai, universaliausias ir plačiausiai naudojamas peilis. Duonos peilis – sklandžiam ir patogiam duonos gaminių pjaustymui. Šis peilis iš kitų išsiskiria savo ašmenų dizainu, kadangi, yra papuošti mažais dantukais. Toks peilis leidžia patogiai ir lengvai supjaustyti net šviežiausią ir minkščiausią duonos kepalą. Plačiai naudojamas ir nukaulinimo peilis. Tai plonus ašmenis turintis, labai lengvai valdomas ir manevringas peilis, leidžiantis efektyviai nukaulinti vienos ar kitos rūšies mėsą. Žinoma, negalima pamiršti paminėti ir patogaus pjaustymo peilio. Šis peilis yra naudojamos įvairios rūšies mėsai pjaustyti, turi ilgus ir tiesius ašmeninis. Dažnai, šį peilį naudojama ir arbūzų bei kitų didelių vaisių bei daržovių pjaustymui. Skutimo ir lupimo peilis – mažas, bet labai efektyvus. Jis padeda lengvai ir patogiai apdoroti, nulupti vaisius ir daržoves. Dažniausiai, šio tipo peiliai būna lenkti. Be abejo, tai tik keli, populiariausi ir plačiausiai naudojami virtuvinių peilių tipais. Tačiau, turint bent šiuos kelis peilius, namų virtuvėje, tikrai galėsite būti garantuoti, kad maistą pavyks gaminti efektyviai ir patogiai.
Daug dėmesio skirkite ir medžiagai, iš kurios pagaminti peilio ašmenys
Norint pasirinkti efektyvų ir kokybišką peilį, labai svarbu atsižvelgti į medžiagą, iš kurios pagaminti jo ašmenys. Nuo ašmenų medžiagos priklauso peilio tvirtumas, ilgaamžiškumas ir, žinoma, aštrumas. Peiliai gali būti gaminami iš anglinio plieno. Tokie peiliai bus tvirti, lengvai pagalandami ir ilgai išlaikys savo aštrumą. Taip pat, anglinio plieno peiliai gali būti itin ploni. Tačiau, jie yra linkę rūdyti, nėra atsparūs dėmėms. Na, o tai reiškia, kad toks peilis reikalaus specialios, nuolatinės priežiūros. Nerūdijančio plieno peiliai, ko gero, populiariausi. Tačiau, jie gali būti sudaryti iš skirtingų lydinių. Taip pat, teigiama, kad nerūdijančio plieno peiliai neišlaiko tokių aštrių ašmenų, kaip anglinio plieno peiliai. Žinoma, šie peiliai yra gana nebrangūs, todėl, daugeliui ir lengvai prieinami. Tiesa, jie bus atsparūs rūdims ir dėmėms, net jei ir teks juos nuolat galąsti. Virtuviniai peiliai gali būti gaminami ir iš keramikos. Tai itin kieta ir lengva medžiaga, kuri pasižymi aštrumu ir ilgu aštrumo išlaikymu. Tiesa, šie peiliai, kadangi yra gaminami iš keramikos, gali dužti, skilti. Taip pat, naudinga žinoti, kad šių peilių negalima galąsti namuose turimais galąstuvais, kurie gali sugadinti peilių ašmenis. Šie peiliai nereikalauja papildomos priežiūros, bet gali būti gana brangūs. Kokybiškas šefo peilis, o gal Fiskars peilių rinkinys? Didelį asortimentą, geras kainas ir dar geresnes akcijas rasite varle.lt. Apsilankykite https://www.varle.lt/virtuviniai-peiliai/ ir išsirinkite geriausius bei kokybiškiausius peilius, savo virtuvei!