Naujienos

Kaip namie įkurti prieskonių sodą? Patarimai daugiabučių gyventojams

Vilnius – labai žalias miestas, bet daugiabučių gyventojai neretai pasigesta žalumos savo namų aplinkoje. Paprasta išeitis – prieskonių sodas namie. Auginti prieskonines žoleles yra paprastas hobis, kuriam reikia minimalios priežiūros. Nesvarbu, ar turite nedidelį balkoną, ar palangę, sėkmingai augindami ir prižiūrėdami augalus patirsite didelį pasitenkinimą! Šiame straipsnyje – viskas, ką reikia žinoti, kad galėtumėte pradėti.

Prieskonių sodo namuose nauda

Sutaupysite pinigų. Džiovintos prieskoninės žolelės ir prieskoniai kainuoja nepigiai. Palyginimui, „pasidaryk pats“ žolelių sodui sukurti ir prižiūrėti reikalingos priemonės yra minimalios.

 

Šviežesni ingredientai. Jūsų patiekalai bus kupini papildomo skonio. Be to, jums nereikės nerimauti, ar ta kalendra užauginta kokybiškai!

Šlakelis natūralaus grožio. Šiek tiek papildomos žalumos pagyvina bet kokius namus, ypač butus, kuriuose vietos augalams paprastai būna nedaug. Palangė, pilna prieskoninių žolelių, tikrai suteiks jūsų erdvei papildomo natūralaus grožio. Dar vienas pliusas – gardūs su žolelėmis susiję aromatai!

Asmeninis pasididžiavimas. „Pasidaryk pats“ žolelių sodas yra puikus būdas išmokti sodininkystės pagrindų. Nėra geresnio jausmo už tą, kai išvysti pirmuosius daigus, pasodintus savo rankomis.

 

Daug ryškios šviesos

Žolelėms augti reikia daug šviesos. Saulės šviesa yra gyvybiškai svarbi, kad jos gerai augtų ir būtų skanios. Norint auginti prieskonines žoleles patalpoje arba balkone, turi būti daug ryškios šviesos – tam idealiai tinka šiaurinė pusė. Raskite saulėtą palangę arba pastatykite augalų stovą prie gerai apšviečiamo lango, kad augalas gautų kuo daugiau šviesos. Jei reikia, natūralų apšvietimą papildykite dirbtinėmis lempomis.

Apsispręskite dėl sėklų ar daigų

 

Žoleles galima auginti iš sėklų arba puoselėti daigus. Auginti iš sėklų gali būti įdomus užsiėmimas, tačiau paprasčiausias būdas yra įsigyti jau sudygusių augalų. Taip elgdamiesi turėsite gerą supratimą, kuri žolelė yra koks augalas, taip pat gausite daugiau laiko nuimti žolelių derlių sezonui įsibėgėjus.

Rinkitės prieskonines žoleles, kurias jau naudojate gamindami maistą, ir keletą naujų veislių, kurios atrodo įdomios. Perskaitykite kiekvieno augalo etiketes, kad įsitikintumėte, jog jiems tiks jūsų balkone esanti saulės šviesa.

Pasirūpinkite įranga

 

Kad balkone sėkmingai pasodintumėte prieskonines žoleles, reikia tik kelių dalykų. Pora vazonų, dirvožemis ir sėklos arba daigai – tai viskas, ko jums reikia, kad galėtumėte pradėti. 

Rinkdamiesi vazonus, nepamirškite, kad, grįžus šaltiems orams, augalus turbūt teks perkelti į patalpą ir taip pratęsti šviežių prieskoninių žolelių sezoną. Taigi greičiausiai norėsite rinktis tokius, kuriuos lengva tvarkyti ir kurie nepaliks netvarkos. 

Žoleles galima auginti nedideliuose vazonėliuose atskirai arba kelias skirtingas rūšis sugrupuoti dideliame vazone, pavyzdžiui, medinėje dėžėje ar keramikiniame puode. Jaunų daigų neperkraukite, bet atsižvelkite į jų žymę, kad pamatytumėte, kiek vietos jiems reikės, kai jie visiškai subręs.

 

Pakankamai laistykite

Pirmą kartą pasodinus daigą, reikėtų palaistyti dirvą, kad jis nepatirtų šoko. Atsižvelkite į patį augalą ir į tai, kokią dirvą jis mėgsta: drėgną ar sausą. Reguliariai tikrinkite dirvožemį, kad įsitikintumėte, jog augalai neišdžiūvo, ir atsižvelkite į orus, kad pamatytumėte, ar jie negavo kasdienės vandens dozės per praūžusią audrą. Jei augalo kraštai pradeda ruduoti arba vysti, žinosite, kad reikia daugiau laistyti.

Kada ir kaip nuimti derlių?

Viena sunkiausių žolelių sodo priežiūros dalių – žinoti, kaip ir kada nuimti derlių. Ne visos prieskoninės žolelės yra vienodos derliaus nuėmimo požiūriu. Pasidomėkite, kaip teisingai nuimti žolelių derlių, kad iš kiekvieno augalo išgautumėte kuo daugiau naudos.

  • Jei auginate baziliką, būtinai skinkite lapus nuo augalo viršūnės, o ne nuo apačios.
  • Tokias žoleles kaip raudonėlis ir mėta galima skinti tiesiog nuskinant lapus bet kurioje augalo vietoje. 
  • Norint, laiškinius česnakus taip pat galima nupjauti iki pat dirvos. 

8 tinkamiausi prieskoniai pradžiai

Imbieras. Kilęs iš Pietų Kinijos, vėliau paplito kitose tropinėse vietovėse, įskaitant Vakarų Afriką ir Indiją, iš kur pasiekė Didžiąją Britaniją ir kitas Europos šalis. Imbieras plačiai naudojamas sūriems kario patiekalams, taip pat konditerijos gaminiams ir kepiniams. Jis naudojamas žolelių arbatose ne tik dėl skonio, bet ir dėl gydomosios vertės.

Ciberžolė. Ciberžolė yra spalvotas imbiero giminaitis, suteikiantis prieskoniams ir kariui ne tik ryškią aukso geltonumo spalvą, bet ir aštrų skonį. Ciberžolės antimikrobinės ir priešvėžinės savybės skatina ją gausiau naudoti gaminant maistą.

Kmynai. Šis Viduržemio jūros regione augantis kmynas yra populiarus prieskonis visame pasaulyje. 

Česnakai. Česnakas yra labai lengvai auginama svogūninė daržovė tiek patalpoje, tiek lauke. Tereikia atskirti skilteles ir įkišti jas į drėgną, gerai drenuojamą dirvą.

Svogūnai. Svogūnai priskiriami daržovėms, tačiau džiovinti svogūnų milteliai yra puikus prieskonis, kuriuo galima gardinti įvairiausius patiekalus. 

Šafranas. Šafranas, gaunamas džiovinant kalninio krokuso stigmas, yra vienas brangiausių prieskonių. Jei galite užsiauginti savų, nieko nėra geriau už jį. Krokų svogūnėliai drėgnu oru linkę pūti, todėl geriausia juos auginti patalpoje.

Paprika. Šis šiek tiek aštrus, spalvingas prieskonis – tai džiovintos ir miltelių pavidalu sumaltos švelnių aitriųjų paprikų odelės. Tačiau paprikos, kurias naudojame kaip daržoves, nėra idealios paprikoms gaminti, nes jos yra pernelyg mėsingos. Norėdami pasigaminti paprikos, namuose užauginkite plonai odelei tinkamų paprikų.

Garstyčios. Garstyčios yra puikus prieskonis auginti namuose, nes iš jų galima pasigaminti garstyčių padažų. Įvairios garstyčių rūšys, tokios kaip Brassica nigra, B. juncea ir B. alba, priklauso kopūstinių šeimai. Augalai lengvai auginami iš sėklų.

Jeigu sunku išsirinkti, kokius prieskonius auginti, iš pradžių paeksperimentuokite su jau paruoštomis žolelėmis. Tokie ekologiški produktai suteiks patiekalams puikų skonį, o jums – gerą savijautą.

Įvertink šį straipsnį
Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!
0 skaitytojai (-ų) įvertino
Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Užsisakyti komentarų pranešimus
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus
Rekomenduojamas VIDEO
Back to top button