Santaros klinikų darbuotojai be teismo laimėjo kovą dėl nesumokėtų padidintų algų – gydytojams, slaugytojams ir kitam medicinos personalui klinikos sumokėjo apie 8 mln. eurų.

Šią sumą sudaro nesumokėtos padidintos algos ir delspinigiai nuo sausio iki rugsėjo.

„Šiai dienai yra viskas atsiskaityta iki paskutinio cento“, – BNS trečiadienį sakė medicinos biologas genetikas Santaros klinikų jungtinės profesinės sąjungos atstovas Vaidas Dirsė. 

Pasak V. Dirsės, jam asmeniškai klinikos sumokėjo apie 1,5 tūkst. eurų, gydytojai gavo apie 2 tūkst.–2,5 tūkst. eurų nesumokėtos algos.

Sumokėjus reikalaujamas sumas, ieškovai spalio pabaigoje atsiėmė ieškinį iš Vilniaus miesto apylinkės teismo. Teismas jį paliko nenagrinėtu.

Kaip skelbė BNS, šioje civilinėje byloje buvo septyni ieškovai: Santaros klinikų medicinos darbuotojų profesinė sąjunga, Santaros klinikų gydytojų sąjunga, Santaros klinikų slaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos santaros klinikų pirminė grupė, Santaros sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Santaros vaikų ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga ir Lietuvos gydytojų sąjungos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialas.

Pagal kolektyvinę šakos sutartį, nuo sausio 1-osios medicinos darbuotojų atlyginimai turėjo padidėti. Į algų apskaičiavimo formulę yra įtrauktas minimalios mėnesinės algos (MMA) dydis, tai reiškia, kad padidėjus MMA, iškart padidėja medikams atlyginimai.

Pasak V. Dirsės, nuo sausio klinikos medikams atlyginimų nepakėlė, esą Sveikatos apsaugos ministerija nepakankamai skyrė lėšų, o vasario 22 dieną klinikų generalinis direktorius pasirašė įsakymą, kad darbo užmokestis bus skaičiuojama mažesniu tarifu, negu turėtų būti pagal kolektyvinę sutartį. 

Su tuo nesutikę klinikų darbuotojai kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, reikalauta panaikinti priimtą generalinio direktoriaus Felikso Jankevičiaus įsakymą. 

Be to, apie 700 žmonių kreipėsi į Darbo ginčų komisiją. Pasak V. Dirsės, tokio kiekio pareiškėjų nėra buvę, todėl tai paralyžiavo ir komisijos, ir ligoninės administracijos darbą.

„Administracija, pamačiusi, kad nieko gera nepasieks, grąžino skolą už visą laikotarpį su visais delspinigiais. Kai pradėjome gauti skolas, mes atsiėmėme ieškinį iš teismo ir skundus iš Darbo ginčų komisijos. Suprantame ir ligoninę, nes ji tapo sveikatos apsaugos ministerijos įkaitei“, – BNS sakė profsąjungų atstovas V. Dirsė.

Autorė Ingrida Steniulienė

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

18 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist