Aktualijos

Helovinui lietuviai vis dažniau perka moliūgus – ir patiekalams, ir puošybai

Helovinas Lietuvoje kasmet sulaukia vis daugiau gerbėjų. Nors vos prieš keletą metų ši šventė labiausiai žavėjo jaunimą, dabar Helovinas vis dažniau įsileidžiamas ir į namus bei tampa smagia šeimos švente. Moliūgų, kurie laikomi pagrindiniu keltiškų šaknų turinčio karnavalo akcentu, populiarumas per pastaruosius ketverius metus išaugo net keletą kartų, rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pardavimų duomenys. Be to, lietuviai vis dažniau ieško informacijos, kaip moliūgus išpjaustyti bei paversti juos smagiomis Helovino dekoracijomis.

Išdrožinėti moliūgą – paprasta 

Vis daugiau žmonių moliūgą renkasi ne tik dėl maisto, bet ir puošybai, kaip ryškią dekoraciją teigia vaisių ir daržovių drožinėjimo specialistė Vita Brūzgienė. „Rudenį tikrai daugėja besipuošiančių. Ne tik mokyklos, bet ir kiemai, netgi įstaigos. Žinoma, kažkiek įtakos davė Helovinas, bet tikrai išlieka ir lietuviškumas – gaminami žibintai, skaptuojami ornamentai, rengiami moliūgų rinkimai ir konkursai, taip pat dažnai puošiama net neskaptuotais“, – pasakoja V. Bruzgienė.

Pasak jos, išsidrožinėti moliūgą visai paprasta, tereikia kelių priemonių ir kantrybės, tačiau dar prieš pasiimant įrankius į rankas – reikia nusimatyti tikslią viziją.

 

„Labai svarbu iš anksto nuspręsti, kokį meną norėsite sukurti iš moliūgo, nes nuo to priklauso, kokius įrankius reikės naudoti. Jeigu norėsite moliūgui suteikti tik veidą – užteks drožinėjimo, o jeigu norėsite akių, nosies ir į vidų įdėti žvakutę, tuomet būtinai teks nupjauti viršų ir skaptuoti“, – sako V. Brūzgienė.

Su vaisių ir daržovių dekoru dirbanti specialistė teigia, jog galima skaptuoti tik moliūgo išorę, jo neskaptuojant iš vidaus – tai gali būti įvairūs ornamentai, gėlių formos: „visuomet rekomenduoju rinktis netaisyklingos formos moliūgus, nes iš jų galima padaryti labai gražius kūrinius. Juk ir pati gamta nėra lygi ir taisyklinga, todėl nereikia bijoti kreivumo ir skirtingų dydžių. Toks kūrinys tampa originalesnis ir patrauklesnis“.

Parduotuvėse – įvairios moliūgų rūšys

Moliūgas – tikrai galėtų būti tituluojamas daržovių karaliumi. Jis gali būti sunaudojamas visas, yra labai maistingas, tinkamai laikomas išsilaiko net iki pavasario, o panaudojimo būdų yra begalė – nuo troškinio ar moliūgų duonos, iki dekoracijos Helovino naktį. Tiesa, geriausiai mums žinomas tradicinis oranžinis moliūgas, tačiau „Maximos“ maisto gamybos departamento direktoriaus Aido Polenino teigimu – jų yra gerokai daugiau.

 

„Stebėdami neįtikėtinai augantį susidomėjimą moliūgais, prieš keletą metų pradėjome savo pirkėjams siūlyti gerokai įvairesnių moliūgų rūšių. Taip, tradiciniai oranžiniai moliūgai vis dar karaliauja, tačiau ne mažiau populiariais tampa vadinamieji Spageti moliūgai, muskatiniai ir sviestiniai moliūgai. Šiuo metu „Maximoje“ savo pirkėjams siūlome net 4 skirtingas moliūgų rūšis, o iš jų pagaminti galima keliolika kartų daugiau skirtingų patiekalų ar dar įvairiau dekoruoti namus. Duomenys rodo, kad mūsų pirkėjai platesnį šios populiarios daržovės pasirinkimą pastebi  ir vertina“, – sako A. Poleninas.

„Maximos“ maisto gamybos ekspertas priduria, asmeniškai itin pamėgęs Spageti moliūgus, iš kurių galima greitai pagaminti daug įvairių ir originalių patiekalų. Vienas iš paprasčiausių Spageti moliūgo gaminimo būdų – nusipirktą moliūgą perpjovus pusiau išimti sėklas, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pipirais ir pagardinti prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, čiobreliais. Orkaitėje pakepus apie 20 min., suvarpyti šakute išilgai. Tokiu būdu gausite ilgus moliūgo „makaronus“, kurie puikiai tiks tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinis patiekalas.

Išpjaustyto moliūgo laikymas ir valgymas

Beje, jei nuspręsite savo namus Helovino šventei šiemet papuošti moliūgu – savo pagaminto meno kūrinio greitai nenurašykite ir neišmeskite. „Moliūgą apvyniokite drėgna servetėle ir pernakt palaikykite šaldytuve, o dieną vėl puoškite juo namų interjerą ar eksterjerą, taip jis gali išsilaikyti net iki savaitės. Žinoma, tai priklauso nuo moliūgo kietumo – kuo jis kietesnis, tuo ilgiau išsilaiko“, – pataria V. Bruzgienė.

 

Taip pat moliūgas gali būti panaudojamas ir kaip vaza. „Nupjaukite viršų, įdėkite floristų naudojamą drėgną oazę ir į ją susmaigstykite gėles. Taip turėsite originalią ir tikrai rudeninę dekoraciją“, – priduria vaisių ir daržovių drožinėjimo specialistė.

Puošybai naudotas moliūgas taip pat gali būti panaudojamas ir maistui. Jeigu jūsų namus moliūgas puošė vos vieną vakarą, kitą dieną drąsiai galite jį naudoti gardžių patiekalų gamybai – troškiniui ar sriubai ruošti. Žinoma, savaitę laikyto moliūgo valgyti nederėtų.

Straipsnis paruoštas pagal pranešimą spaudai

 
Įvertink šį straipsnį
Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!
0 skaitytojai (-ų) įvertino
Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Užsisakyti komentarų pranešimus
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus
Rekomenduojamas VIDEO
Back to top button