Lietuva yra nedidelė, bet labai išdidi ir ypatinga tauta, turinti turtingą istoriją ir unikalias tradicijas. Štai šeši dalykai, kilę iš Lietuvos kuriais lietuviai labiausiai gali didžiuotis.

Skilandis

Skilandis – tai aukštos kokybės vytintos ir šaltai rūkytos kiaulienos mėsos gaminys, gaminamas visoje Lietuvoje. Kiauliena ir lašiniai stambiai pjaustomi rankomis, o mėsai subrendus ji įdedama į kiaulės skrandį ir surišama virve, todėl galutinis gaminys įgauna savitą, apvalią formą.

Be to, į mėsos mišinį dedama prieskonių, pavyzdžiui, česnakų, juodųjų pipirų, kmynų, lauro lapų, muskato riešutų arba kadagio uogų. Šios dešros skonis yra rūgštus, sūrus, rūkytas, švelniai aštrus ir pikantiškas, su unikaliu aromatu, kuris susiformuoja per ilgą brandinimo ir džiovinimo procesą.

Dešros tekstūra kieta, o skerspjūvio spalva nuo rausvos iki tamsiai raudonos, su matomais baltais riebalų gabalėliais visoje liesoje mėsoje. Šis lietuviškas delikatesas dažnai patiekiamas per šventes ir ypatingomis progomis, pavyzdžiui, vestuvių ar verslo susitikimų metu. Dešra paprastai pjaustoma plonais griežinėliais ir valgoma su viso grūdo duona.

Liliputas

Liliputas – tai rankų darbo, pusiau kietas, natūraliai brandintas sūris, gaminamas iš pasterizuoto karvių pieno Belvederio kaime Lietuvoje. Sūris turi labai daug riebalų (50 %) ir turi būti brandinamas mažiausiai mėnesį sūrio rūsiuose.

Sūris suvyniojamas į medvilninius audinius ir spaudžiamas į cilindro formos formas. Savo pavadinimą Liliputas gavo dėl nedidelio dydžio ir svorio, kuris yra nuo 0,4 iki 0,7 kilogramo. Išorė lygi ir plona, žievė vaškinė, tekstūra tvirta, bet elastinga, o skonis rūgštus, gaivus, šiek tiek aštrus ir sūrus, būdingas fermentiniam sūriui.

Sūris yra kreminės arba šviesiai geltonos spalvos ir dvigubai brangesnis už mechaniniu būdu pagamintus sūrius, tačiau vartotojams, vertinantiems daug darbo reikalaujantį gamybos procesą, Liliputas yra unikalus lietuviškas delikatesas.

Cepelinai

Cepelinai – nacionalinis Lietuvos patiekalas, kurį sudaro bulvių kukuliai, įdaryti malta mėsa su prieskoniais. Cepelinai tradiciškai būna gana dideli, patiekiami su lašiniais ir grietinės bei pieno padažu, išvirti dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Patiekalas pavadintas Graff von Zeppelin vardu dėl cepelino ir dirižablio panašumo. Cepelinus galima rasti beveik visuose restoranuose ar baruose, net lažybų punktuose, kur per televizija vyksta sporto žaidimai gyvai.

Kastinys

Žemaitiškas kastinys – tai tradicinis grietinės gaminys, gaminamas visoje Lietuvoje ir gerai žinomas Žemaitijos regione Vakarų Lietuvoje. Grietinė ir sviestas kaitinami, maišomi sukamaisiais rankų judesiais ir atvėsinami, kol galutinis produktas įgauna tirštą konsistenciją, tirpstančią burnoje. Kastinys yra geltonos spalvos, švelnaus, subtilaus, šiek tiek sūraus ir rūgštaus skonio.

Be to, į mišinį galima dėti įvairių žolelių ir prieskonių, pavyzdžiui, juodųjų pipirų, kmynų, krapų, česnakų, svogūnų ar prieskoninių augalų. Jis puikiai tinka prie įvairių karštų patiekalų, pavyzdžiui, makaronų, koldūnų ir bulvių, o ištirpęs tampa aromatingu, pikantišku padažu.

Šaltibarščiai

Ši gaivi, šalta burokėlių sriuba yra tradicinės lietuviškos virtuvės dalis. Ją sudaro kreminis marinuotų arba virtų burokėlių ir pikantiško kefyro arba pasukų mišinys, užpiltas tarkuotais agurkais ir kietai virtais kiaušiniais. Visa sriuba gausiai pagardinama krapais ir paprastai paliekama pastovėti, kol visi skoniai gerai išsimaišo. Sriuba paprastai ruošiama vasarą ir geriausiai patiekiama atšaldyta, geriausia su bulvėmis. Ją galima valgyti kaip užkandį arba lengvą pagrindinį patiekalą.

Kibinai

Šie tradiciniai lietuviški kepiniai gaminami iš tešlos, praturtinti sviestu, kiaušiniais ir kefyru arba grietine. Tešla vyniojama rankomis ir tradiciškai įdaryta malta aviena, pagardinta svogūnais ir įvairiomis žolelėmis.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

1 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar karinių pratybų metu Vilniuje turi būti skelbiama komendanto valanda?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist