Maistas

Restoranas „Taste“ – išskirtiniai Tolimųjų Rytų skoniai prie rotušės

Galų gale atėjęs pavasarinis oras visus paskatino skubėti laukan ir mėgautis į miestą sugrįžtančia šiluma bei gyvybe. Toks momentas yra vienas tinkamiausių miesto tyrinėjimui ir naujoms paieškoms, kuomet galima patirti naujų atradimų džiaugsmą. Vienas tokių netikėtų ir malonių atradimų – tai korėjiečių restoranas „Taste“. Nors šis restoranas tuoj švęs 5-ių metų sukaktį, gėda prisipažinti, jog ši unikali vieta anksčiau į mūsų akiratį nepateko.

Greičiausiai taip atsitiko dėl to, jog kaip ir daugelis vadovavomės stereotipais, jog korėjiečių virtuvė yra praktiškai tokia pati, kaip ir kinų. Vis dėlto šykstu nepasakykite to korėjiečiui, kuris, be abejonės, bus stipriai įžeistas ir, nors į mirtiną kovą jūsų neiškvies, atsimins jus ilgai, tačiau grįžkime prie restorano „Taste“ temos.

Šio restorano įkūrėjų istorija prasidėjo dar 2008 metais, kuomet dirbant turizmo versle, jų pagrindiniai klientai buvo korėjiečiai. Vilniuje tuo metu tiesiog nebuvo tradicinio korėjietiško restorano, nors kai kur į šios šalies virtuvę panašius patiekalus galėjome rasti „fusion” tipo maitinimo įstaigose. Akivaizdu, jog tai buvo unikali proga Vilniui pristatyti naują tokio tipo restoraną. Visų pirma buvo siekiama patenkinti savo klientų poreikius, na ir, žinoma, buvo norima realizuoti ir save.

 

„Savo svečiams norėjome pasiūlyti tik geriausios kokybės maistą ir aptarnavimą, ko, kaip manome, kartais Lietuvoje tikrai pritrūksta“, – rašoma restorano „Taste“ socialinėje paskyroje.

Panorome iš arčiau pažinti šį Vokiečių gatvėje įsikūrusį restoraną. Uždavėme keletą klausimų restorano „Taste“ vadovei Alinai Popel.

Restoranas Taste

 

Ką po restorano pavadinimu slepia frazė „JHK & DD‘s place“?

Dažnai šį klausimą girdime tiek iš mūsų svečių, tiek dabar iš jūsų, o reikšmė iš tikrųjų labai paprasta – po restorano pavadinimu užkoduoti restorano įkūrėjų inicialai: Jae Han Kim ir Donatas Dūda.

Dažnai nutinka taip, kad Lietuvoje užsienio šalių patiekalai yra adaptuojami vietinei rinkai, dėl ko nukenčia net tik skoninės savybės, bet ir kokybė. Kaip yra pas jus?

 

Korėjietiška virtuvė yra viena sveikiausių pasaulyje, tačiau vis dar mažai žinoma mūsų šalyje. Beveik visi maisto produktai, kuriuos naudojame, yra atgabenami iš Pietų Korėjos, o mūsų virėjus nuolat moko patys geriausi šefai iš Pietų Korėjos. Taip pat keli darbuotojai yra šios tautybės, tad jie, visuomet įvertina maistą, jo skonį ir iškart pasako net menkiausius nukrypimus. Kas geriau gali žinoti apie Korėjos virtuvę, jei ne tos šalies gyventojas? Be to, ypač vasaros metu, restorane pietauja ar vakarieniauja daugybė korėjiečių turistų ir tarp jų dar nebuvo nei vieno nepatenkinto. Būta ir kuriozinių situacijų, kuomet korėjiečiai, negalėdami patikėti, kad maistą paruošė lietuviai virėjai, ėjo į virtuvę savo akimis tuo įsitikinti. Galiu patikinti, jog mūsų patiekalai nebuvo koreguoti ir perteikia išskirtinę korėjietiškos virtuvės dvasią.

Kuom skiriasi korėjiečių virtuvė nuo japonų ar kinų?

Daugelis svečių, atėję pas mus, prašo sušių ar saldžiarūgštės vištienos. Tenka šiek tiek apgailestauti, kad lietuviai apie Korėjos virtuvę žino išties nedaug, o juk ji skiriasi tiek nuo kinų, tiek nuo japonų virtuvių. Paragavę korėjietiškų patiekalų, žmonės dažniausiai atsako, kad skonis buvo „įdomus”. Vis dėlto mums įdomiausia ir tuo pačiu malonu, kad jie sugrįžta ir, ragaudami vis kitus patiekalus, pamažu įsimyli šią virtuvę. Mes turime tikrai daug lojalių lietuvių svečių, kurie pas mus apsilanko kiekvieną dieną, nors paklausti pirmą kartą sakė, kad toks maistas tikriausiai ne jiems… Žinoma, tai normalu, nes mes savo patiekalų „nepriartiname” prie europietiškų, nenaudojame jokių skonio stipriklių ar papildų, tad kai kuriems reikia šiek tiek laiko priprasti.

 

Restoranas Taste

Kaip manote, ar lengva užtikrinti aukštą kokybę ir sąlyginai mažą kainą?

Kalbant apie kainas, nekėlėme jų nuo restorano atidarymo, nekėlėme kainų ir kuomet buvo įvedamas euras. Vis dėlto kartais iš žmonių išgirstu, kad mūsų restorane yra labai brangu. Pagal tai, kas kalbama, yra aišku, jog jie nežino, ką jie gauna už nurodytą kainą. Sriubos pas mus yra beveik pagrindinis patiekalas, su kuriuo svečiai gauna dubenėlį ryžių ir 5 daržovių užkandžius, Korėjoje vadinamus bančanais. Ypatingas dėmesys čia taip pat skiriamas mėsai ir jūros gėrybėms, kurias aptarnaujantis personalas jums iškeps tiesiog šalia jūsų stalo.

 

Kokybės ir žaliavų kontrolė yra vienas iš iš svarbiausių aspektų restorano versle, todėl mano ir virtuvės šefo darbas yra pasirūpinti, kad maistas į salę iškeliautų skanus bei kokybiškas.

Kaip vertinami korėjietiški patiekalai užsienyje? Gal jie sulaukę daugiau pripažinimo nei pas mus?

Tikra tiesa, užsienyje korėjiečių virtuvė yra vertinama ir gerai žinoma. Pavyzdžiui, „CNN“ paskelbtame atnaujintame 50-ies geriausių pasaulio patiekalų sąraše europietiškų patiekalų visai nedaug, o korėjietiški patiekalai, užima net 4 pozicijas šiame sąraše:

12 vieta – Kimči (marinuoti Pekino kopūstai);

23 vieta – Bulgogi (jautienos antrekotos gabaliukai marinuoti saldžiame sojos padaže);

40 vieta – Bibimbap (tradicinis korėjiečių patiekalas su ryžiais, jautiena, daržovėmis ir kiaušiniu);

41 vieta – Galbee (jautienos šonkauliukai marinuoti saldžiame sojos padaže).

Restoranas Taste
KIMČI

Kokie patiekalai populiariausi „Taste“ restorane?

Be abejo, tai yra jautiena, kiauliena bei krevetės, kurios kepamos ant griliaus tiesiog prie svečių staliuko. Galima ir patiems kepti, jei tik svečias to nori, arba tai padaro mūsų padavėjos. Korėjoje tai viena iš bendravimo formų – žmonės vakarais susirenka, eina į užkandines ar restoranus ir prie stalo patys kepa įvairią mėsą ir, žinoma, bendrauja tarpusavyje.

Dar vienas mėgstamas patiekalas yra jau minėta kimčidžige sriuba.

Kimči – marinuoti kopūstai (jei tiksliau – tai visiems žinomas Pekino kopūstas) yra vienas mėgstamiausių korėjiečių patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas nei vienas prisėdimas prie stalo. Jį kiekvieną dieną valgo ir vieną, ir su įvairiais patiekalais. Korėjos virtuvė be kimči sunkiai įsivaizduojama. Korėjiečiai, būdami dar namuose, įsideda šio patiekalo į pakelius, kad kelionėje visada būtų po ranka. Atrodo, kad be jų negali gyventi. Negana to, kiekviena šeima turi netgi atskirus šaldytuvus, kur šis patiekalas yra laikomas pačioje optimaliausioje temperatūroje. Kimchi jigae sriuba ir yra pagaminta iš šių marinuotų kopūstų. Korėjiečiai netgi teigia, kad tai yra pats geriausias vaistas nuo pagirių! Kimči jau daugelį metų yra pripažintas kaip vienas iš sveikiausių ir naudingiausių patiekalų. Anksčiau buvo manoma (kai kurie dar ir dabar yra tuo įsitikinę), kad kimči gali išgydyti net vėžį.

Restoranas Taste

Kodėl restorano pavadinimas „Taste“?

Korėjietiškas maistas dažnai yra valgomas su įvairiais pagardais – antriniais patiekalais, kurie patiekiami prie pagrindinio. Pavyzdžiui, jei užsisakote jautieną, kepamą ant griliaus, visada prie jos gausite jau minėtų kimči bei kitų daržovių užkandžių (korėjiečių vadinamų „bančanų“). Juos darome patys ir dažnai keičiame, todėl kiekvieną dieną gausite vis skirtingų. Valgydami ir varijuodami su „bančanais“, restorano svečiai atranda ne tik savo mėgstamiausią tradicinės virtuvės skonį, bet ir savo asmeninį, nekasdienišką ne tik lietuviams, bet ir korėjiečiams variantą. Restorano pavadinimas simbolizuoja skonį, kurį mūsų restorane tikrai atranda kiekvienas.

Išties pokalbis su restorano vadove Alina buvo įdomus, o jai pasakojant taip ir norėjosi, kuo greičiau išragauti šios tolimosios virtuvės patiekalus. Tad palinkėsime visiems skanaus mėgaujantis Tolimųjų Rytų skoniais restorane „Taste“ prie rotušės.

Restoranas „Taste“
Adresas: Vokiečių g. 2
Darbo laikas: I-IV: 11.00 – 23.00, V-VI: 11.00 – 24.00, VII: 11.00 – 23.00
http://koreantaste.lt/

Įvertink šį straipsnį
Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!
0 skaitytojai (-ų) įvertino
Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Užsisakyti komentarų pranešimus
Pranešti apie
guest
1 Komentaras
naujausius
seniausius labiausi vertinti
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus
Vytenė
Vytenė
3 metus

Tikrai nuostabi vieta !

Rekomenduojamas VIDEO
Back to top button