Maistas

Pristatytas geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtukas

Specialių apdovanojimų metų Pirklių klube vakar įvyko projekto „30 geriausių restoranų“ atomazga ir paskelbti penki geriausi Lietuvos restoranai.

Pirmoji vieta antrus metus iš eilės atiteko šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranui „Džiaugsmas“.

Nuotrauka: Gediminas Gražys

„Jeigu pernai įvertinimas buvo gana netikėtas, tai šiemet jaučiuosi tvirtai tame, ką darau. Jei dabar būtume pirmi, patikėčiau“, – dar iki apdovanojimų nežinodamas apie aukščiausią įvertinimą kalbėjo šefas Martynas Praškevičius.

 

Į renginį atvyko Jogaila Morkūnas, Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, Rasa ir Arūnas Starkai, Laisvė ir Vytaras Radzevičiai, Urtė Mikelevičiūtė, Aleksandras Pogrebnojus ir kiti gero maisto šalininkai.

Antroji vieta atiteko dar tik nepilnus metus veikiančiam irgi vietinę virtuvę reprezentuojančiam restoranui „Nineteen18“, kurio šefas talentingasis Matas Paulinas prieš du metus pelnė trečiąją vietą su kitu Kauno restoranu, kuris tais metais irgi veikė net nepilną pusmetį.

Šių metų tendencijos džiugina

 

„30 geriausių restoranų“ rezultatai šiemet byloja apie atsirandantį stabilumą ir kelių reikšmingą naujų vardų debiutą rinkoje.

Netgi keturi pirmojo dešimtuko restoranai išliko tose pačiose vietose: jau minėtasis „Džiaugsmas“ (1 vieta), šefo Deivydo Praspaliausko „Amandus“ (7 vieta), šefo Egidijaus Lapinsko ir someljė Armino Darasevičiaus „Dine“ (8 vieta) ir indų kilmės Gasparo Fernandeso „Gaspar’s“ (10 vieta).

„Ne tik dėl šio ketverto, bet apskritai pastebime atsirandantį stabilumą restoranų rinkoje, o tai reiškia besiformuojančią brandą“, – džiaugėsi žurnalo „Geras Skonis“ vyr. redaktorė ir projekto Tarybos narė Rasa Ščeponienė.

 
Nuotrauka: Gediminas Gražys

„Džiaugiuosi, kad daugumos šių metų trisdešimtuko restoranų koncepciją galima būtų įvardinti vienu sakiniu ir ji būtų išskirtinė tik tam konkrečiam restoranui“, – pastebi Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Taip pat pagal šių metu rezultatus vis labiau akivaizdu, kad geriausiai sekasi tiems, kurie savo identitetą kuria nesiblaškydami: „Prie to prisideda ir restorane nuolat dirbantis šefas, dažnu atveju jis pats ir yra restorano šeimininkas“, – teigia L. Petrukaitis.

Ir toliau siekiant aukščiausių įvertinimų restoranams svarbus tvarumo principų laikymasis, vietinių ir sezoninių produktų naudojimas. Pastebima, kad restoranui išlikti aktualiam nesilaikant šių principų darosi vis sunkiau. Taip pat akivaizdu, kad Lietuvos restoranai kaip niekad stipriai imasi „new nordic“ ir „baltic cuisine“ identiteto paieškų ir formavimo.

 

2019 m. reitinge nebeliko 6 restoranų

Nors pokyčiai tope vyksta ir šiemet, tačiau jie yra mažesni nei tris praėjusius šio projekto metus. Iš pernai metų sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Tačiau atsirado lygiai tiek pat naujų vardų.

Nuotrauka: Gediminas Gražys

Iš jų – 4 visiškai nauji: Vilniuje duris atvėrę „Nineteen18“ ir „14Horses“, Palangoje – „Vila Komoda“ ir Šiauliuose – „Avenue Brasserie“. Taip pat 2 restoranai sugrįžo į topą: Kauno „Dia“ ir Vilniaus „Stebuklai“.

 

Specialių prizų laimėtojai

Be renkamo geriausiųjų trisdešimtuko šiemet Gero maisto akademija nusprendė sukurti kelias ypatingas nominacijas, kurios plačiau įvertintų maisto kultūros kūrėjus Lietuvoje.

Taigi apdovanojimų metu pirmą kartą buvo įteiktas įvertinimas už nuopelnus Lietuvos gastronomijai. Jis atiteko Romualdui Zakarevičiui.

Ši įkvepianti asmenybė jau daugiau nei 30 metų vadovauja seniausiai, nuo 1987 m., Lietuvoje veikiančiam privačiam restoranui „Stikliai“.

Antrasis apdovanojimas atiteko maitinimo įstaigai, kuri nepatenka į restorano apibrėžimą, tačiau per pastaruosius metus stipriai prisidėjo prie Lietuvos gastonomijos įvairovės.

Šį įvertinimas buvo skirtas „Gourmet Panorama“.

Tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė Baltijos šalyse gurmaniško maisto erdvė, esanti prekybos centre.

Galiausiai šiemet buvo išpildyta ir ilgai laukta „žmonių pasirinkimo“ nominacija. Daugiausia skaitytojų palaikymo internetinio balsavimo metu atiteko Palangos restoranui „4“.

Kaip renkami geriausi šalies restoranai?

Projekto Taryba iš visų Lietuvos restoranų atrenka 60 restoranų kandidatų ir šį sąrašą atiduoda 100 Lietuvos maisto ekspertų – Gero maisto akademijos nariams.

Tai – skirtingų asociacijų atstovai, taip pat restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai. Jie turi pateikti anketą su savo geriausių restoranų TOP10.

Maisto vertinimas turi 70 proc. įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai – po 10%.

„30-ies geriausių“ sąrašas sudaromas skaičiuojant kiekvieno restorano vertinimo vidurkį, o ne gautą absoliutų balsų kiekį.

„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2019 m. pilnas sąrašas:

1. Džiaugsmas (Vilnius),

2. Nineteen18 (Vilnius),

3 Monai (Klaipėda),

4. Sweet Root (Vilnius),

5. Vila Komoda (Palanga),

6. Šturmų švyturys (Ventės ragas ir Vilnius),

7. Amandus (Vilnius),

8. Dine (Vilnius),

9. Ertlio namas (Vilnius),

10. Gaspar’s (Vilnius),

11. Somm (Vilnius),

12. Dia (Kaunas),

13. St. Germain (Vilnius),

14. Stikliai (Vilnius),

15. Momo Grill (Klaipėda ir Kaunas),

16. Nüman (Kaunas),

17. Monte Pacis (Kaunas),

18. MEAT (Vilnius ir Nida),

19. Da Antonio (Vilnius),

20. Apvalaus stalo klubas (Trakai),

21. Sofa de Pancho (Vilnius ir Nida),

22. Stebuklai (Vilnius),

23. Selfish (Vilnius),

24. Böff (Vilnius),

25. 14Horses (Vilnius),

26. Telegrafas (Vilnius),

27. La Esperanza (Trakai),

28. Avenue Brasserie (Šiauliai),

29. Restaurant Palanga (Palanga),

30. uoksas (Kaunas).

Įvertink šį straipsnį
Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!
4 skaitytojai (-ų) įvertino
Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Užsisakyti komentarų pranešimus
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus
Rekomenduojamas VIDEO
Back to top button