Maistas

Nuo tinklaraščio iki receptų knygos

Prieš keletą savaičių vilnietė Kristina Pišniukaitė savo veiklos gerbėjams pristatė naują ir pirmąją savo receptų knygą „Ant medinės lentelės“. Pašnekovė pasakoja, kad meilė maistui jos gyvenime atsirado tik persikrauščius gyventi į Vilnių, kai tekdavo gaminti tam, kad neliktų alkana.

„Iki tol gaminau labai minimaliai, o jau kai pradėjau, tai niekada ir nebesustojau. Turbūt išmokau gaminti per praktiką, nors, manau, kad visada turėjau pajautimą, kas yra skanu ir kaip reikia derinti produktus“, – savo istoriją pasakoja pašnekovė.

Veikla prasidėjo nuo tinklaraščio

„Mane nuolat kankidavo klausimas – ką šiandien gaminti. Todėl pradžioje gerai pavykusius patiekalus nufotografuodavau telefonu tiesiog sau, kad jų nepamirščiau. Vėliau manęs vis dažniau klausdavo receptų ir tada netikėtai atėjo mintis, kad reikia rašyti maisto tinklaraštį“, – idėjos pradžią pasakoja knygos autorė.

Pradžioje tinklaraštis K. Pišniukaitei buvo tiesiog užrašų knygutė jai ir jos draugams, o šiandien tai tapo didžiausia meile, darbu ir pragyvenimo šaltiniu. Pašnekovė pasakoja, kad parašyti knygą maisto tinklaraštininkui yra natūralus veiklos įprasminimas, ir mano, kad tokį tikslą turi dauguma panašia veikla užsiimančių kūrėjų.


„Kai „Ant medinės lentelės“ tapo mano pagrindine veikla, žinojau, kad dabar jau tikrai turiu laiko šiam tikslui įgyvendinti. Mane pastūmėjo Ugnė, Alma Literra atstovė, kuri ir pasiūlė pagaliau sukurti bestsellerį“, – mintimis dalinasi pašnekovė.

Įkvėpimas kelionėse

„Pirmiausia, labai daug įkvėpimo man suteikia kelionės – jose daugiausiai domiuosi gastro kultūra, parsivežu kulinarinių knygų. Taip pat labai įkvepia mėgstami užsienio tinklaraštininkai, maisto fotografai, kulinarinės knygos ir žurnalai“, – įkvėpimo šaltinius vardija kūrėja.

Pišniukaitė neslepia, kad kurti receptus ir išbandyti skonius ją iš tiesų įkvepia mažos kasdienės detalės – kartais tai gali būti turguje pamatyta sezoninė daržovė, kartais gera akcija prekybos centruose arba restorane paragautas patiekalas.

Kulinarė tikina, kad tikslaus recepto laikosi tik gamindama kepinius, kadangi tai yra jos silpnoji pusė virtuvėje. „Kalbant apie visus kitus receptus, niekada nesilaikau tikslaus recepto – jie man reikalingi tik kaip įkvėpimas, o toliau kuriu pagal savo norus, pomėgius, lietuviams tinkamus produkus, sezonus ar net spintelės turinį“, – gaminimo detales aiškina pašnekovė.

Knygos autorė mini, kad skaitytojus ragina daryti tą patį – receptus pritaikyti savo norams ir nesilaikyti jų kaip griežtos formulės, dėl to, anot K. Pišniukaitės, knygoje kai kurie receptai yra parašyti su išvardintomis alternatyvomis.

Receptai pritaikyti kiekvienam

Knygoje „Ant medinės lentelės“ galima rasti daugybė receptų tam tikrų maisto produktų netoleruojantiems žmonėms, o kurti tokius receptus, pasak pašnekovės, jai nėra sunku. K. Pišniukaitė tikina, kad tai tik reikalauja šiek tiek didesnių įgūdžių, įdirbio ir padidina nesėkmių galimybę.

„Pati susidūriau su alergijomis ir netoleravimais, todėl noriu, kad mano receptais galėtų naudotis ne tik tie, kurie valgo viską, bet ir ko nors netoleruojantys, alergiški ar tiesiog vengiantys. Kai man parašo laiminga mama, mano receptuose atradusi atsakymus, kaip gaminti alergiškam vaikui – tai didžiausias mano darbo įvertinimas ir džiaugsmas“, – pastebėjimais dalijosi kūrėja.

Pišniukaitė neslėpė, kad didžiausios jos maisto nuodėmės yra pica ir bulvių traškučiai, nors tokiu maistu ji nepiktnaudžiauja. Nors knygoje „Ant medinės lentelės“ yra daugybė naujų ir dar daugeliui nebandytų receptų, savo mėgstamą ir patį populiariausią receptą pašnekovė įvardija traškius vištienos sparnelius su lipniu padažu.

„Savo firminio patiekalo įvardinti negaliu, nes turiu daug mėgstamų receptų ir kasdien gaminu vis kitus patiekalus, tad esu atradusi begalę nuostabių ir naujų skonių“, – svarsto pašnekovė, kviesdama išbandyti ir atrasti savo mėgiamiausią ir skaniausią patiekalą naujoje knygoje.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

0 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Užsisakyti komentarų pranešimus
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus
Back to top button