Į Lietuvą it raketa įskriejo nauja mada: Vilniuje atidaryta unikali kavinė „Rocket Bean“, vienijanti kavos mėgėjus į bendruomenę. Šią idėją atpūtė iš Latvijos ir Estijos, kur tokios kavinės – jau seniai nebe naujiena: Rygoje veikia net 5, Taline – 1 „Rocket Bean“ tinklo kavinės.
Vilniuje atsinaujinusiame Halės rajone, Sodų gatvėje, įsikūrusioje pirmojoje unikalioje „Rocket Bean” kavinėje organizuojamos kavos degustacijos, konkursai, įvairūs mini renginiai.
Čia galima ne tik pasimėgauti įprastinėmis kavomis ir išskirtinėmis egzotiškomis, pavyzdžiui, fermentuotomis braškių, ličių poskonio kavomis bei netikėtų derinių užkandžiais ir desertais.
Asortimente yra tokių įdomybių, kaip kavos kombučia, mačia tonikas, šalta kava skardinėse, o baristos už baro kuria unikalius sezoninius gėrimus. Išalkusiems – netikėčiausių skonių kišai ir sumuštiniai, pavyzdžiui, su ožkos sūriu, karamelizuotais svogūnais ir burokėliais. Veganus maloniai nustebins gaivūs ir lengvi tortai, tartaletės su pasiflorais ir bergamote, o baristos mirksi ir pakužda, jog asortimentas nuolatos atnaujinamas.
„Rocket Bean“ kavinių tinklas plečiasi per visas Baltijos šalis ir artimiausiu metu atidarys dar ne vieną kavinę, kuri kvies lankytojus burtis į naujus skonius ir kokybę mėgstančią bendruomenę.
Kavos suvartojimas Lietuvoje – stebina
Lietuvoje kavos gėrimo kultūra ganėtinai stipri, stipriausia iš visų Baltijos šalių. Vienas lietuvis per metus išgeria apie 4 kg kavos. „Rocket Bean“ tinklo kavinės Lietuvoje vadovas Domas Balandis žeria statistiką:
„Bendrai visose Baltijos šalyse per mėnesį parduodame apie 20 tonų kavos, netolimoje ateityje planuojame paaugti iki 50 tonų. Lietuviai kavą mėgsta, kavos rinka čia – plačiausia iš visų Baltijos šalių. Bandome ją užkariauti (šypsosi).“
„Visas kavos kelias – mūsų rankose“
„Rocket Bean“ išsiskiria tuo, jog patys kontroliuoja visą savo patiekiamos kavos kelią: nuo kavos pupelių atsivežimo iš egzotiškų šalių, apdirbimo skrudykloje, testavimo, degustavimo, pakavimo ir kitų svarbių žingsnių, kol garuojanti ir aromatinga kava baristos patiekiama puodelyje jums gardžiuotis.
„Kava į mūsų kavinę atkeliauja iš tolimiausių pasaulio kraštų. Brazilija, Etiopija, Gvatemala, Nikaragva, Kolumbija yra pagrindinės „Rocket Bean“ kavos pupelių tiekėjos.
Visgi neapsiribojame dabartiniais kavos tiekėjais, bet nuolat ieškome naujų, parsivežame kavą nedideliais kiekiais, degustuojame ir tai, kas mūsų nuomone yra geriausia, pateikiame klientams, kartu tirdami, kurie variantai bus pamėgti,“ – pasakoja D. Balandis.
Tam, kad išskirtinė kavos kokybė būtų kontroliuojama nuo-iki, kavos skrudinimu „Rocket Bean“ rūpinasi patys – kavinėms kavą skrudina „Rocket Bean Roastery“ kavos skrudykla Rygoje. Tiesa, kavinių tinklui plečiantis, didėja ir pajėgumai, todėl Rygoje dar šiemet pradedama statyti, gerokai didesnė kavos skrudykla.
„Rocket Bean“ kavinėje – renginiai ir pramogos
„Rocket Bean“ kviečia savo kasdienybei įnešti skonio: dažnais atvejais ragauti kokybišką kavą čia galima tuo pat metu besimėgaujant nuotaikingu renginiu. Vien praėjusią vasarą kavinėje jau vyko tokie renginiai kaip „Atvirų pakelių diena“, kuomet atviros degustacijos metu svečiai galėjo paragauti visų kavinėje prekiaujamų kavų.
„Midsummer afternoon coffee“ renginyje kavų degustacija buvo derinama su įvairiomis vaišėmis iš mažųjų Lietuvos ūkių, o vėliau sekė puokščių rišimo dirbtuvės iš sezoninių Lietuvoje augančių augalų.
„World of coffee“ renginyje buvo degustuojamos išskirtinės kavos, skrudinamos meistrų iš įvairių pasaulio šalių. Ši degustacija buvo tokia sėkminga, jog nepavyko sutalpinti visų, norinčiųjų dalyvauti, todėl renginys buvo pakartotas.
„Latte Art Throwdown“, kurio metu stipriausi baristos iš įvairiausių kavinių varžėsi paišymo pieno puta varžybose.
Panašaus tipo renginiai bei susibūrimai yra svarbi „Rocket Bean“ kavinių veiklos dalis, suteikianti pikantiško skonio kasdieniams kavos gėrimo ritualams.
Tai, ko dar negirdėjote: asortimente – kavos kombučia
Gardi juoda, latte, capuccino, macchiato ir kitos gerai žinomos kavos „Rocket Bean“ yra patiekiamos tik po kruopščios degustacijos ir atrinkimo, o inovacijų mėgėjams kavinė siūlo ne tik įprastus, daugelio pamėgtus kombučia gėrimus, bet ir krūvą pasaulinių apdovanojimų susižėrusią naujovę – kavos kombučia. Tiesa, kavos kombučia čia patiekiama ir pagardinta apelsininiu poskoniu, todėl į „Rocket Bean“ traukia net visko ragavę kavos entuziastai ir gurmanai.
Kavos gėrimo ritualas kavinėje, žinoma, išpildomas galimybe užsisakyti ir gardžių, burnoje tirpstančių užkandžių.
Beje, Latvijoje ir Estijoje įsikūrusiose „Rocket Bean“ kavinėse yra prekiaujama ir tokiomis naujienomis, kaip alkoholinė kavos ir uogų kombučia bei alaus ir kavos gėrimas. Šių inovacijų patiekimas Vilniaus „Rocket Bean“ – jau artimiausiuose planuose.
Aukščiausios rūšies kavos gaminimo ypatumai
Kavos gaminimo technologijoms modernėjant, daugėja atvejų, kai atsisakoma baristų paslaugų ir kokybišką kavą paprasčiausiai gamina automatiniai kavos aparatai.
Kavos gaminimo ypatumus „Rocket Bean“ kavinėje komentuoja D. Balandis: „Inovatyvūs kavos gaminimo aparatai neretais atvejais išties gali pagaminti kavą ne prasčiau negu žmonės. Kita vertus, kokia gera bebūtų įranga, visgi lieka tas žmogiškasis faktorius. Todėl savo kavinėje mes naudojame pasaulinio lygio įrangą, esančią TOP pasaulio kavos gamintojų penketuke, ir, žinoma, tuo pat metu kliaujamės ir baristos meistriškumu. Tikime, jog įrangos potencialą pilnai išnaudoti gali žmogiškasis „prisilietimas“.
Baristas, beje, atsirinkinėjame labai kruopščiai, viliamės, kad šį darbą dirbantis žmogus norėtų ir gebėtų atpažinti aukščiausios rūšies kavos kokybę ir ją vertinti. Kavos gamybos subtilybių kruopščiai apmokome, nes savo komandoje turime sertifikuotą (SCA – Specialty Coffee Association) ypatingos kavos asociacijos mokytoją.“
Taigi, „Rocket Bean“ kavinėje savo skonį ras ir pačios kokybiškiausios klasikinės kavos mėgėjai, ir naujovių ieškantys, jau visko išragavę kavos gurmanai. „Rocket Bean“ džiaugiasi, galėdami pasiūlyti platų ir įvairų kvapnios kavos asortimentą, papildytą gardžiu saldėsio kąsneliu smaližiams.




