Užsukus į Vokiečių gatvėje esantį barą „Slojikai“, žvilgsnis nukrypsta į baro lentynose stovinčius trilitrinius stiklainius su mūsų akiai neįprastu turiniu viduje – marinuotomis įdarytomis dešromis. Dėmesį atkreipia ir šalia esantis užrašas – „Čekoslovakiški utopencai“. Jau nekalbant apie tai, kad jaunesnio amžiaus baro lankytojams žodis „Čekoslovakija“ gali būti nelabai žinomas, žodis „utopencai“, regis, nekelia jokių asociacijų. Kas jie tokie? Ir kodėl čekoslovakiški? O gi baras „Slojikai“ yra kaip reikiant įstrigęs devyniasdešimtuosiuose, tad ir dalykus ironiškai vadina atitinkamais pavadinimais. Juolab, kad nei čekams, nei slovakams žodis „Čekoslovakija“ nėra kažkoks įžeidimas ar blogos praeities priminimas – kažkada šios dvi tautos draugiškai susijungė, kažkada draugiškai išsiskyrė, na o Čekoslovakijos nepriklausomybės diena pas juos valstybinė šventė iki pat šiol.
Utopencai – daug kam naujiena Lietuvoje, tačiau visiškai įprastas dalykas Čekijoje bei Slovakijoje: šių šalių alaus baruose tai tokia įprasta užkanda prie alaus, kaip pas mus kepta duona su sūriu. Karšto rūkymo dešros, pagamintos iš kiaulienos, jautienos bei smulkių lašinukų mišinio, įdarytos svogūnais, paprikomis, kartais pagardinamos kopūstais, įprastai patiekiamos su duona.
Žodis „utopenci“ , išvertus iš čekų kalbos, reiškia „nuskendę žmonės“. Skamba gal kiek per daug makabriškai, tad baras liko prie originalaus neversto pavadinimo. O tokį pavadinimą šis čekiškas delikatesas gavo, tikėtina, dėl tragiškos jo išradėjo lemties. Utopencus išrado iš Berounsko kilęs smuklininkas ir malūnininkas Šamanekas, kuris tiesiog ieškojo būdo, kaip ilgiau išlaikyti dešras šviežias, kadangi šaldytuvų tuo metu dar nebuvo. Šamanekas netikėtai nuskendo remontuodamas malūno ratą, tačiau jo išrastas patiekalas taip išpopuliarėjo jo gimtinėje, kad iki šiol yra neatsiejamas daugelio alaus barų užkandis.
Lietuvoje utopencų paragauti galite bare „Slojikai“, esančiame adresu Vokiečių g. 18A, Vilnius. Baras dirba vakarais nuo antradienio iki šeštadienio.











Slojikai ir bus slojikai 🙂
Man pradingo apetitas pamačius nuotraukas.
Atrodo, žurnalistas irgi pabuvojo tame bare,tačiau ragavo kažką stipresnio, nei marinuotos dešros. Ir nemažai.