Vokietijos vartotojų apsaugos specialistai įspėja dėl rimtų problemų, susijusių su importuotu Dubajaus šokoladu. Nordrhein-Westfalen regione atlikti tyrimai atskleidė daugybę pažeidimų, kurie kelia susirūpinimą dėl šio produkto kokybės ir saugumo. Apie tai praneša Vokietijos portalas chip.de.
Šokiruojantys tyrimų rezultatai
Pagal Nordrhein-Westfalen vartotojų apsaugos tarnybos duomenis, net 96 proc. patikrintų prekių, atgabentų iš Turkijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Jordanijos, neatitiko kokybės standartų. Palyginimui, Vokietijoje pagamintos šokolado partijos turėjo tik 38 proc. neatitikimų. Iš viso buvo ištirta 103 šokolado pavyzdžiai, iš kurių 83 proc. buvo pripažinti nekokybiškais.
„Beveik visos ištyrinėtos šokolado partijos neatitiko kokybės standartų, o importuotas šokoladas iš Dubajaus turėjo daugiau trūkumų nei vietiniai Vokietijos produktai“, – teigė Nordrhein-Westfalen vartotojų apsaugos tarnyba, cituojama portale chip.de.
Pelėsiai ir nepažymėti alergenai – pagrindiniai pažeidimai
Vienas iš labiausiai nerimą keliančių atradimų buvo pelėsiniai grybeliai (mikotoksinai), kurie buvo rasti 13 proc. importuoto Dubajaus šokolado mėginių.
„Vokietijoje gamintuose šokoladuose tokių teršalų nebuvo aptikta“, – informuoja tyrimą atlikę ekspertai, kuriuos cituoja chip.de.
Be to, laboratorijos nustatė, kad daugelio šokolado produktų etiketėse trūko svarbių įspėjimų apie maisto priedus. Teisės aktai numato, kad produktai, turintys tam tikrus dažiklius, turi būti pažymėti įspėjimu: „Gali paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“, – tačiau šis ženklinimas buvo praleistas 10 iš 21 tirtų mėginių, kaip nurodo chip.de.
Kitas rimtas pažeidimas buvo nepažymėti alergenai. Penkiose iš 15 patikrintų šokolado rūšių buvo rasta sezamo ir žemės riešutų, apie kuriuos nebuvo nurodyta etiketėse.
„Kai kurių šokolado gaminių sudėtyje buvo alergenų, tačiau jie nebuvo pažymėti etiketėse, kas kelia pavojų alergiškiems vartotojams“, – pabrėžė tyrėjai, cituojami chip.de.
Kokybės trūkumai ir sudėties neatitikimai
Be sveikatai pavojingų elementų, buvo pastebėta ir kitų sudėties neatitikimų. Kai kuriuose šokolado gaminiuose trūko pagrindinių ingredientų – pavyzdžiui, pieno šokolade nebuvo pieno riebalų, o kakavos kiekis neatitiko deklaruojamų normų.
„Kai kuriuose šokolado gaminiuose aptikome mažesnį kakavos kiekį nei nurodyta, taip pat rasta sudedamųjų dalių, kurios neatitinka deklaruotų standartų“, – pranešė tyrimą atlikusios laboratorijos, remdamasi chip.de informacija.
Tyrimų rezultatai jau perduoti atsakingoms maisto priežiūros institucijoms, kurios spręs, kaip elgtis su gamintojais ir importuotojais. Gali būti taikomos baudos ar net uždraustas tam tikrų produktų pardavimas.
Vartotojams patariama būti atidiems
Ekspertai ragina pirkėjus būti budriais ir kruopščiai tikrinti produktų etiketes. Svarbu atkreipti dėmesį į ingredientų sąrašą ir įspėjimus dėl alergenų. Jei kyla įtarimų dėl produkto kokybės, rekomenduojama kreiptis į maisto kontrolės tarnybas.
Šis atvejis parodo, kaip svarbu griežtai tikrinti importuojamų produktų kokybę, siekiant užtikrinti vartotojų saugumą.