• Reklama
  • Kontaktai
  • Pranešk naujieną
Pranešimas
MadeinVilnius.lt
  • Naujienos
    • Miestas
    • Mikrorajonai
    • Rajonas
      • Trakai
      • Lentvaris
      • Medininkai
      • Širvintos
    • Lietuvos naujienos
    • Užsienio naujienos
    • Vilniečiai
    • Švietimas
    • Sportas
    • Turizmas
  • Verslas
    • Vilniaus rinka
    • Statybos Vilniuje
    • Nekilnojamas turtas
    • Technologijos
    • Užsienio investicijos
    • Startuoliai
  • Pramogos
    • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Koncertai
    • Festivaliai
    • Teatras
    • Parodos
    • Kinas
  • Transportas
    • Viešasis transportas
    • Vilniaus gatvės
    • Oro uostas
    • Traukiniai
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Plaukimas
    • Lengvoji atletika
    • Tenisas
    • Auto sportas
    • Rankinis
    • Ledo ritulys
  • Statybos
  • Renginiai
  • ○︎○︎○︎
    • Istorija
      • Senasis Vilnius
      • Vilniaus miesto studija
      • Neatrastas Vilnius
    • Maistas
      • Sostinės geriausieji
      • Nauja vietelė
      • Vilniečiai rekomenduoja
      • Maistas ant ratų
    • Eurovizija
    • Orai Vilniuje
    • Horoskopai
    • Stilius
    • Savaitės klausimas
    • Vilniečio balsas
    • Temų sąrašas
Suasmeninta
Šrifto dydžio keitimasAa
MadeinVilnius.ltMadeinVilnius.lt
  • Naujienos
  • Verslas
  • Pramogos
  • Transportas
  • Maistas
  • Statybos Vilniuje
  • Sportas
  • Istorija
  • Vilniaus istorija
  • Savaitės klausimas
Paieška
  • Naujienos
    • Miestas
    • Mikrorajonai
    • Rajonas
    • Lietuvos naujienos
    • Užsienio naujienos
    • Vilniečiai
    • Švietimas
    • Sportas
    • Turizmas
  • Verslas
    • Vilniaus rinka
    • Statybos Vilniuje
    • Nekilnojamas turtas
    • Technologijos
    • Užsienio investicijos
    • Startuoliai
  • Pramogos
    • Laisvalaikis
    • Renginiai
    • Koncertai
    • Festivaliai
    • Teatras
    • Parodos
    • Kinas
  • Transportas
    • Viešasis transportas
    • Vilniaus gatvės
    • Oro uostas
    • Traukiniai
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Plaukimas
    • Lengvoji atletika
    • Tenisas
    • Auto sportas
    • Rankinis
    • Ledo ritulys
  • Statybos
  • Renginiai
  • ○︎○︎○︎
    • Istorija
    • Maistas
    • Eurovizija
    • Orai Vilniuje
    • Horoskopai
    • Stilius
    • Savaitės klausimas
    • Vilniečio balsas
    • Temų sąrašas

Atraskite mus

  • Reklama
  • Kontaktai
  • Pranešk naujieną
  • Naujienos
  • Verslas
  • Pramogos
  • Vilniaus istorija
  • Maistas
  • Stilius

Populiariausi straipsniai

Naršykite šios dienos populiariausias naujienas!
Aukso puodas

Net keturi Zodiako ženklai dar liepą gali laimėti „aukso puodą“

Horoskopas

Dviem Zodiako ženklams atkeliauja „aukso mėnuo“

6 1
Horoskopas

Penktadienio horoskopas (liepos 18 d.): vienam Zodiako ženklui gresia teisinė arba finansinė atsakomybė

1 3

Lik prisijungęs

Raskite mus socialiniuose tinkluose
130kSekėjaiPatinka
1.7kSekėjaiSekti
7.1kSekėjaiSekti
Turite paskyrą? Prisijungti
  • Apie mus
  • Reklama
  • Kontaktai
  • Privatumo politika
© 2012-2023. UAB „Naujosios medijos grupė”. Visos teisės saugomos.
Sveikata

Kaip maitintis, jei nenorite skaičiuoti kalorijų

Made in Vilnius
2025 m. birželio 15 d. 12:30
1
6 min. skaitymo
Dalintis

Jei norite lieknėti ir jaustis geriau, bet nenorite nuolat sverti maisto ir skaičiuoti kalorijų, reikėtų vadovautis septyniais pagrindiniais mitybos principais. Dietistė Vaida Kurpienė akcentuoja, kad svarbiausia – rinktis maistingą, natūralų maistą bei atkreipti dėmesį į organizmo poreikius. 

„Neskaičiuodama kalorijų, prieš keliolika metų aš pati numečiau 24 kilogramus ir padėjau tūkstančiams žmonių padaryti tą patį. Tai įmanoma, kai laiku valgome vertingą maistą. Beje, numečiau tiek svorio, kai labai trūko miego – maža dukra tuomet naktį keldavosi kas valandą. O jei miegame pakankamai, numesti svorio – dar lengviau”, – sako V. Kurpienė. Taigi, kokie mitybos principai svarbiausi?  

1. Daugiau baltymų

    „Baltymai padeda ilgiau jausti sotumą, stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje ir palaiko raumenų masę – tai ypač svarbu metantiems svorį. Įtraukite į savo mitybą liesos mėsos (vištienos, kalakutienos), žuvies, kiaušinių, ankštinių augalų (žirniai, lęšiai, pupelės) bei fermentuotų nesaldintų pieno produktų, tokių kaip graikiškas jogurtas ar varškė. Pasirinktų produktų nekepkite riebaluose”, – pataria V. Kurpienė. 

    2. Daug šviežių daržovių

      Šviežios daržovės turėtų užimti didžiausią dalį jūsų lėkštėje. Dietistė akcentuoja, kad daržovės suteikia sotumo jausmą, nes turi skaidulų, gerina virškinimą ir aprūpina organizmą reikalingais vitaminais bei mineralais. 

      Geriausia rinktis įvairias spalvotas daržoves – brokolius, paprikas, morkas, salotas, cukinijas, burokėlius ir kt. Burokėlį ragaukite ne virtą, o šviežią. Pavyzdžiui, plonais šiaudeliais jį supjaustę, užpilkite kefyru, palaikykite šiek tiek ir gaminkite šaltibarščius. 

      „Beje, jei norite įsitikinti, jog šviežios daržovės suteikia sotumo, vieną kartą suvalgykite dvi morkas – virtas ar keptas orkaitėje, o kitą kartą – šviežias. Kitą kartą – šviežią burokėlį, o kitą – virtą. Pajusite, kad sotumo skirtumas – didžiulis”, – sako lektorė V. Kurpienė. 

      3. Rinkitės neperdirbtus grūdus

        Rafinuoti miltai ir perdirbti grūdai gali sukelti alkio priepuolius ir cukraus kiekio kraujyje svyravimus. Dietistė rekomenduoja rinktis neperdirbtus grūdus: grikius, ruduosius ryžius, avižas, bolivinę balandą, perlines kruopas ir kitus. Šie produktai suteikia ilgalaikės energijos ir palaiko gerą virškinimo sistemos veiklą. Grūdų nepervirkite, jie turi išlikti kietoki. 

        Svarbu nevalgyti ir jokių vaisių šalia, geriau rinkitės daržoves, žalumynus, grybus, sviestą, grietinę, avinžirnių užtepėlę. 

        4. Skirkite laiko valgymui

          V.Kurpienė akcentuoja, kad svarbu ne tik ką valgote, bet ir kaip valgote. „Jei valgydami sprendžiate problemas, skubate, esate įnikę į telefoną ar žiūrite televizorių – nebus nei sotumo, nei malonumo. Tokiu atveju, norisi dar vienos porcijos ir ko nors skanaus. Tad geriau įsijunkite lėtą muziką ir pasimėgaukite kiekvienu maisto kąsneliu visu 100 procentų – geriau pajusite, kada jau gana ir daug rečiau norėsis papildomos porcijos ar deserto”, – pataria dietistė.  

          5. Vengti riebalų – netikslinga

            Kai maistas per daug liesas, alkis irgi gali kilti, kaip ir saldumynų bei miltinių potraukis. Riebalų turime gauti su kiekvienu valgymu, kad sotumo jausmas truktų ilgiau. V. Kurpienės patarimas – rinkitės ne tik baltą, bet ir riebią žuvį – organizmą papildysite Omega3, kuri svarbi gerai emocinei būsenai ir veikia antiuždegimiškai. Tada ir emocinis, ir fiziologinis alkis bus mažesnis.  

            Vertingų riebalų gausite ir iš avokado, alyvuogių, riešutų, sėklų. Salotas pašlakstykite aliejumi, geriausia – ypač tyru alyvuogių. 

            6. Gerkite pakankamai vandens

            Dietistė primena, kad dažnai troškulys gali būti painiojamas su alkiu, todėl svarbu išgerti pakankamai vandens per dieną. Prieš valgį kaskart išgerkite stiklinę vandens – tai gali natūraliai padėti sumažinti suvartojamo maisto kiekį. 

            Lieknėkite valgydami sočiai ir skaniai

            Papildoma sąlyga prie visų išvardintų – maistas turi būti skanus. V. Kurpienė, kurios parengti mitybos planai padėjo sulieknėti bei geriau jaustis tūkstančiams žmonių, akcentuoja, kad sužinoti, kas yra ir sveika, ir padeda deginti pilvo, šlaunų riebaliukus, nukrapštyti cholesterolį nuo kraujagyslių sienelių bei sureguliuoti hormonus, galima tik vienu būdu – bandant naujus receptus ir pasirenkant tai, kas skanu. Tada bus ir rezultatas. 

            „Kai skanu, sotu ir jaučiatės geriau, nebereikia laikytis taisyklių – savaime norisi gyventi sveikiau. 

            Lieknėjimo procesas nėra susijęs su griežtas ribojimais, nes jie skatina įtampą ir persivalgymą, tik laiko klausimas, kada tai atsitiks. Nereikia atsisakyti ir savo mėgstamų patiekalų, tik juos valgykite rečiau. Net ir desertą galima kasdien ragauti, tiesa, saikingo dydžio.

            Lieknėjimas ilgam – tai pasimėgavimas maistu, valgymas iki soties ir puiki savijauta. To ir linkiu”, – sako V. Kurpienė. 

            Receptas skaniems, sveikiems ir sotiems pusryčiams – nekepintų grikių košė su tarkuotu sūriu ir smidrais. Dabar – kaip tik jų sezonas, o jei smidrų nesinori, pakeiskite juos šviežiais agurkais ar pomidorais. 

            Reikės:

            • 60 g nekepintų grikių
            • 50 g smidrų
            • 15 g kietojo sūrio
            • druskos

            Vakare kruopas nuplauname kelis kartus ir užmerkiame kambario temperatūros vandenyje.

            Ryte įberiame žiupsnelį druskos, užverdame. 

            Kol kruopos užvirs, į keptuvę pilame vandens, užkaitiname ir pora minučių pagariname smidrus, kad jie vos paminkštėtų, bet išliktų traškūs. Patiekalui jie suteiks daugiau sotumo bei gaivos pojūtį.

            Tik užvirus kruopoms, virimą išjungiame ir dedame į lėkštę. Užtarkuojame kietojo sūrio, dedame smidrus ir valgome.

            ŽYMOS:Sveikata
            Dalintis
            Kaip vertinate šį straipsnį?
            Labai patiko3
            Nustebino0
            Gerai2
            Nuobodu1
            Nesąmonė2

            Rekomenduojami Video

            - Reklama -

            Ar Vilniuje girdite daugiau rusų kalbos?

            Jums taip pat gali patikti

            Sveikata

            Kaip iki vasaros numesti 5 kilogramus: paprasta, bet veiksminga strategija

            Sveikata

            Eidami pas gydytoją, pasitikrinkite, ar esate draustas (greita patikra)

            Lietuvos naujienos

            Pristatyta pacientams skirta nemokama e. sveikatos programėlė

            4 1
            MadeinVilnius.lt
            Apie Vilnių ir Vilniaus kraštą su nauju požiūriu – pozityviai, optimistiškai ir su šviežio oro gūsiu.
            • Apie mus
            • Reklama
            • Kontaktai
            • Privatumo politika

            Visos teisės saugomos © 2012-2025  UAB „Naujosios medijos grupė”. Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką UAB „Naujosios medijos grupė” sutikimą.

            wpDiscuz
            Welcome Back!

            Sign in to your account

            Username or Email Address
            Password

            Pamiršote slaptažodį?