Ketvirtadienį sostinėje Visorių informacinių technologijų parkas (VITP) atidarė 6700 kv. m fotonikos, lazerinio apdirbimo ir kosmoso technologijų centrą. Bendra naujojo centro statybų projekto vertė – 8,5 mln. eurų, iš jų 6,25 mln. eurų sudaro privačios investicijos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Lietuva jau dabar gali didžiuotis pasiekimais lazerių ir kosmoso technologijų srityse, tačiau augimui turime milžinišką potencialą ir siekiame tapti stipria tarptautinio lygio žaidėja. Šio tikslo siekti padės šis centras, kuris leis po vienu stogu telkti perspektyviausius šių sričių talentus ir auginti pasaulinio lygio pridėtinę vertę kuriančius verslus.

Vien per pastaruosius kelis mėnesius čia jau gimė bent du startuoliai gynybos ir saugumo technologijų bei fotonikos taikymo kosmoso tyrimų srityse. Be to, šiemet čia įsikurs Europos kosmoso agentūros verslo inkubavimo centras, kuris per penkerius metus padės įsisteigti bent 25 kosmoso srities startuoliams“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

90 proc. čia veikiančių bendrovių kuriamas technologijas ir paslaugas eksportuoja, pagrindinės eksporto rinkos – JAV, Vokietija, Prancūzija, Taivanas, Artimųjų rytų valstybės. Dauguma centro įmonių taip pat teikia komponentus ir paslaugas vienos kitoms, taip pratęsdamos tiekimo grandinę šalies viduje.

„Daugiau nei 90 proc. Lietuvos lazerių pramonės ir tyrimų koncentruota Vilniuje ir tai yra sektorius, kurio augimu mes labai suinteresuoti“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. – Todėl sveikinu Visorių informacinių technologijų parko plėtrą, o Vilniaus miesto savivaldybė čia įsikūrusiems Europos kosmoso agentūros inkubatoriaus startuoliams skirs papildomus 25 000 eurų grantus.“

Naujajame centre veiklą vykdo lyderiaujanti regione kosmoso technologijų bendrovė „Kongsberg NanoAvionics“, lazerinio mikroapdirbimo kompanijos „Optogama“, „Optonas“, lazerinių sistemų kūrėjai „Akoneer“ ir „Direct Machining Control“, gynybos ir saugumo technologijų bendrovės „Ados-Tech“ ir „Ados pro“, medžiagų apdirbimo bendrovė „Protogama“. Naujajame centre veiks ir skaitmeninių inovacijų centras.

Bendrai centro įmonės per paskutinius 5 metus augo bent 7 kartus, o per ateinančius porą metų kai kurie centro verslai savo talentų komandas planuoja auginti dar mažiausiai 50 proc., o pardavimus – padvigubinti.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

16 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar karinių pratybų metu Vilniuje turi būti skelbiama komendanto valanda?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist